Câine afară purtând o bandană

Ce este boala renală la câini?

Boala cronică de rinichi (BCR) este definită ca fiind orice anomalie a unuia sau a ambilor rinichi, care este prezentă de mai multe luni. BCR afectează aproximativ 1 din 10 câini.1

Rinichii câinelui dumneavoastră sunt esențiali pentru a elimina substanțele reziduale din fluxul sanguin și pentru a menține echilibrul fluidelor și mineralelor din organism. În lipsa funcționării normale a rinichilor, rezultatul ar putea pune în pericol viața câinelui dumneavoastră.

Câine jucându-se afară cu stăpânul său

Ce duce la apariția bolilor renale la câini?

Există două categorii principale de boli renale la câini: acute și cronice. Semnele de boală renală acută se manifestă, de obicei, în decurs de o săptămână sau o lună, în timp ce boala renală cronică este definită ca o afecțiune renală care este prezentă de cel puțin trei luni. Cauzele comune ale bolii renale & și evoluția acesteia includ:

pictogramă câine și ceas

Vârsta

Șansa de a dezvolta boli de rinichi crește pe măsură ce câinii înaintează în vârstă.2

 

Pictograma Nutriție

Nutriție

Unele alimente pentru câini care sunt bogate în fosfor, sodiu și proteine pot accelera evoluția bolii.

 

Pictograma Genetică

Genetica

Unele rase sunt mai predispuse să dezvolte anumite afecțiuni renale.

Pictograma Agendă

Boala

Alte boli și probleme de sănătate pot contribui la înrăutățirea BCR la câini.

 

Pictograma Hidratare

Deshidratarea

Orice afecțiune care duce la deshidratare (de exemplu, vărsături, diaree, șoc) poate înrăutăți funcția renală și poate contribui la evoluția rapidă a BCR.

 

Câine mai în vârstă întinzându-și capul în poală

Depistarea timpurie a insuficienței renale la câinele dumneavoastră

Semnele de boală gravă apar doar după ce 75% din funcția renală este deja pierdută1, astfel încât, cu cât boala de rinichi este diagnosticată mai devreme, cu atât aveți mai mult timp la dispoziție pentru a aborda cauza de bază sau pentru a încetini evoluția bolii. BCR este progresivă și ireversibilă, dar medicul veterinar vă poate ajuta să oferiți îngrijire pe termen lung și vă poate arăta cum să urmăriți semnele la câinii mai în vârstă.

Care sunt semnele & simptomele bolii renale la câini?

Semnele bolii renale în stadiu incipient nu sunt vizibile. La momentul diagnosticării, boala renală cronică este deja prezentă de ceva timp, dar evoluția ei poate fi încetinită cu ajutorul hranei pentru câini aprobată de medicii veterinari pentru boli renale. Semnele & simptomele bolii renale în stadiu avansat tind să fie similare, dar sunt mult mai vizibile pentru stăpânii animalelor de companie.

Semnele bolii renale

  • Setea crescută 
  • Urinarea frecventă sau absența urinării
  • Scăderea poftei de mâncare
  • Pierderea în greutate
  • Respirația urât mirositoare sau gura inflamată
  • Oboseala sau letargia
  • Voma și diareea
  • Constipația
Câine servit cu un castron de mâncare

Nutriția pentru câinii cu boli renale

În cazul în care câinele dumneavoastră are probleme renale, o alimentație corectă poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții sale și poate chiar să îi prelungească durata de viață. Hrana special concepută pentru câinii cu afecțiuni renale poate fi benefică prin faptul că are mai puține proteine și fosfor decât alte alimente pentru animale de companie. Restricția de fosfor poate încetini evoluția leziunilor renale, în timp ce proteinele controlate, de înaltă calitate, pot diminua severitatea simptomelor și pot ajuta la restabilirea nivelurilor acido-bazice normale.

Aveți grijă de stomacul animalului dumneavoastră de companie

Noi dovezi susțin o legătură între sănătatea intestinelor și sănătatea rinichilor.2 O alimentație care conține formule cu ingrediente despre care s-a demonstrat că hrănesc microbiomul intestinal poate ajuta la reducerea produselor reziduale care pot fi dăunătoare pentru rinichii lor.

Ce părere aveți despre drojdia nutritivă pentru câinii cu afecțiuni renale?

Deși a câștigat o oarecare popularitate online, drojdia este relativ bogată în fosfor, ceea ce ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru câinii cu insuficiență renală cronică. În mod similar, multe site-uri web propun acum crearea unui regim alcătuit din alimente crude pentru câinii cu afecțiuni renale, dar nu menționează o serie de factori care trebuie luați în considerare, cum ar fi riscurile de contaminare, asigurarea unui echilibru corect de nutrienți și costul total. Atunci când analizați opțiunile nutriționale pentru câinii cu afecțiuni renale, este întotdeauna mai bine să obțineți o recomandare specifică din partea medicului veterinar.

Produse conexe pentru câinii cu probleme renale

Centrul Hill’s de îngrijire a animalelor de companie

Accesați Centrul Hill's de îngrijire a animalelor de companiepentru mai multe informații și articole despre cum vă puteți ajuta câinele să rămână sănătos

Referințe:
2Brown SA. Disfuncția renală la animalele mici. Site-ul web al Manualului veterinar Merck. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Raportul Hill's privind dovezile clinice referitoare la nutriție Hrănirea microbiomului intestinal ajută la susținerea sănătății rinichilor la pisici și câini cu boală cronică de rinichi. 2023