Ce înseamnă insuficiența renală la câini?

 

Rinichii câinelui dvs. sunt importanți deoarece elimină substanțele reziduale din sistemul circulator și mențin echilibrul normal de lichide și minerale din corp. Dacă rinichii nu au capacitatea de a funcționa corespunzător, acest lucru poate pune în pericol viața câinelui dvs.

 

Insuficiența renală este o afecțiune care deteriorează rinichii câinelui dvs., ducând la afecțiuni renale. Cea mai frecventă formă de insuficiență renală la câini este numită Insuficiență Renală Cronică (IRC).

Diagnosticarea timpurie a insuficienței renale la câini

 

În unele cazuri, câinii pot prezenta semne care avertizează o posibilă afecțiune renală. Totuși, semnele unei boli grave apar de obicei după ce 75% din funcția rinichilor a fost pierdută. De aceea este extrem de importantă detectarea timpurie a insuficienței renale la câinele dvs.

Cu cât este diagnosticată mai repede afecțiunea renală, cu atât veți avea mai mult timp să abordați cauza esențială sau să încetiniți progresul bolii. La momentul diagnosticului afecțiunea este deja prezentă de ceva timp, dar boala poate fi ținută sub control cu alimentația corectă.

IMPORTANT: O sete exagerată poate fi primul semn al insuficienței renale. Dacă observați acest lucru, sau orice alte semne de mai jos, adresați-vă imediat medicului dvs. veterinar.

Care sunt cauzele insuficienței renale la câini?

 

Vârsta

Șansele ca un câine să dezvolte probleme renale se dublează între 10 și 15 ani.

Hrana

O hrană pentru câini bogată în fosfor sau cu un nivel crescut de proteine poate accelera progresul IRC.

Rasa

Unele rase sunt mai predispuse să dezvolte anumite afecțiuni renale.

 

Care sunt semnele afecțiunii renale la câini?

 

 

Semnele afecțiunii renale pot fi dificil de recunoscut, însă dacă observați oricare dintre următoarele, poate însemna că patrupedul dvs. are o problemă renală. Consultați-vă medicul veterinar dacă observați oricare dintre aceste semne.

 • Sete și urinare excesivă
 • Apetit scăzut
 • Pierdere în greutate
 • Respirație urât mirositoare și inflamații bucale
 • Pierdere în greutate și slăbiciune
 • Vomă și diaree

Dacă patrupedul dvs. este diagnosticat cu boală de rinichi, medicul dvs. veterinar poate observa dacă este cronică sau acută.

Insuficiența Renală Acută: Acute sau subite, afecțiunile renale la câini poat fi cauzate de:

 • Pierdere de sânge
 • Șoc
 • Stres chirurgical
 • Traumatisme
 • Deshidratare severă
 • Otrăvire
 • Medicamente

Insuficiența Renală Cronică: Insuficiența renală cronică sau pe termen lung la câini poate rezulta din factorii de mai sus, la care se adaugă rasa și tendințele ereditare, în coordonare cu factorii nutritivi și defectele sistemului imunitar. Boala cronică de rinichi este progresivă și ireversibilă.

Cum poate nutriția să ajute în tratament

Hrana pe care o consumă câinele dvs. joacă un rol important în sănătatea și bunăstarea sa generală. Dacă patrupedul dvs. este diagnosticat cu afecțiune renală, modificarea hranei lui poate ajuta la controlul bolii prin reducerea cantității de proteine, de fosfor și sare din hrană. Restricția de fosfor este foarte importantă pentru reduce gravitatea semnelor și progresul deteriorării rinichilor. Reducerea cantității de proteine poate ajuta la restabilirea nivelurilor normale de acid-bază.

Dacă câinele dvs. are probleme renale, nutriția adecvată poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții acestuia. Adresați-vă medicului dvs. veterinar pentru a afla dacă Hill's™ Prescription Diet™ k/d™ poate ajuta.

anchor

Îngrijirea câinelui

ARTICOLE ȘI INSTRUMENTE

Centrul pentru îngrijirea animalului de companie

 • Dresaj Caine

  Esti in cautare de sfaturi pentru dresaj caini? Afla aici cele mai utile metode prin care aceasta sa invete trucuri pentru caine, cum sa socializeze si multe altele!
 • Idei pentru noii proprietari de caine

  E primul caine pe care il aduci acasa? Aici gasesti idei pentru proprietarii de caini la inceput de drum. Exploreaza biblioteca noastra pentru a afla mai multe!
 • Cum sa ai grija de cainele tau

  Afla cum poti sa ai grija de un caine cu ajutorul bibliotecii noastre de articole pe aceasta tema. Click aici si afla mai multe acum!
 • Sanatatea Cainelui

  Afla cum sa descoperi semnele care inidca o problema in legatura cu cainele tau, precum si modul in care le poti preveni. Vezi articole despre sanatatea cainelui aici!
 • Nutritia si hranirea cainelui

  Cauti informatii despre hranirea cainelui? Afla mai multe despre nutritie, diete si ingredientele importante de care are nevoie cainele tau aici!
 • Articole despre caini

  Consulta aici instrumente si articole despre caini, din biblioteca noastra extinsa, intocmite pentru a te ajuta in multe situatii pe care le vei experimenta impreuna cu cainele tau.