Proteinele

Published by
min read

Pentru a face o proteină, aminoacizii sunt legați între ei printr-un lanț. Acest lanț este prins într-o structură tridimensională, ca un ghem încâlcit de ață. Deși există sute de aminoacizi diferiți, doar 21 sunt folosiți în proteinele animale.

Proteinele sunt esențiale pentru toate țesuturile și organele din organism, inclusiv:

  • cartilajul, tendoanele și ligamentele (colagen sau elastan)
  • elementul din mușchi care se contractă (actină și miozină)
  • piele, păr și unghii (keratină)
  • proteine din sânge (hemoglobina, transferina, albumina și globulina)
  • enzime

  • hormoni

  • anticorpi

Proteinele sunt adesea descrise ca și “coloana vertebrală” a celulelor deoarece au rol de structură în pereții celulari. Proteinele sunt necesare pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor.

Dacă există mai multe proteine disponibile decât este necesar pentru toate acestea, proteina poate fi folosită și ca sursă de energie.

Related Articles

Related Products