Pisicile şi pomii de Crăciun: Cum să le păstraţi pe ambele în siguranţă

Published by
min read

Pisica deţinută de Brenda Martin, Max, a răsturnat odată un pom de Crăciun în dorinţa de a se juca cu el.

Din păcate, Max nu mai este printre noi acum, dar Brenda şi soţul ei, John Myers, şi-au învăţat lecţia: Pisicile şi pomii de Crăciun pot fi o forţă distructivă. Aşa că, în efortul de a avea un pom de Crăciun sigur pentru pisici, au început să îşi ancoreze pomii de perete.

Cele două pisici pe care le au acum, Sugar şi Spice, adoră să se urce în fiecare an în pomii de Crăciun şi să se cuibărească în ramuri pentru a urmări luminile. Într-un an, de Crăciun, John l-a găsit pe Spice în vârful pomului de aproape 3 metri.

"Stătea acolo, cocoţat ca o stea," spune Brenda.

Spice climbing the Christmas tree.

Cu toate că s-ar putea să pară aproape imposibil să ţineţi pisica (în special pisicile mai tinere) departe de bradul de Crăciun, este posibil să controlaţi problemele care ar putea fi provocate de un pisoi curios.

Un pom de Crăciun sigur pentru pisici

Specialistul în comportament, Pam Johnson-Bennett mai multe modalităţi de a păstra pisicile şi pomii de Crăciun în siguranţă în acest sezon de sărbători. Cea mai bună soluţie, spune ea, este să plasaţi pomul într-o cameră pe care o puteţi închide atunci când nimeni nu supraveghează pisica. Astfel, puteţi pur şi simplu să închideţi uşa când sunteţi plecat şi nu veţi descoperi nicio surpriză când reveniţi acasă.

Dar, dacă acest lucru nu este posibil, alte sugestii includ o soluţie pe care au găsit-o Brenda şi John:

 • Ancoraţi pomul de perete sau de tavan. Ancorându-l cu fir de pescuit şi cu un şurub cu inel, fie pe un perete, fie pe tavan, puteţi face să fie dificil ca o pisică să-l doboare.
 • Investiţi într-un suport de pom cu greutate mare. Găsiţi un suport pentru pomul de Crăciun care poate susţine greutatea şi înălţimea unui copac, chiar dacă este atacat de o pisică.
 • Scoateţi mobilierul din jur. O pisică poate folosi o masă, o canapea sau un raft de cărţi din apropiere pentru a sări direct în pom.

Preveniţi muşcarea pomului

Chiar dacă Brenda şi John nu au avut un pisoi care să mănânce efectiv pomul, există pisici care cred că este bun de mâncat. Pam Johnson-Bennett recomandă pulverizarea ramurilor cu un spray amar anti-mestecat. Există multe tipuri pe piaţă sau puteţi pregăti singuri amestecând ulei de citrice - sau suc proaspăt de lămâie - cu apă şi să-l pulverizaţi direct pe pom. Reţineţi: Unele pisici reacţionează mai puternic la anumite spray-uri decât altele, aşa că va trebui să urmăriţi pentru a vedea dacă spray-ul este suficient pentru a vă ţine pisica la distanţă. Dacă nu, încercaţi o altă marcă sau reţetă.

Un pisoi care muşcă din pom nu este doar un motiv de supărare, ci şi o problemă de siguranţă, notează Johnson-Bennett.

„Acele pomului sunt toxice în cazul în care sunt înghiţite şi nu ştim ce substanţe chimice de ignifugare, conservanţi sau alte tipuri de pesticide au fost pulverizate pe pom”, scrie ea.

Înghiţirea acelor de pin poate provoca leziuni ale ficatului sau chiar moarte, potrivit expertei în comportamentul pisicii, Marilyn Krieger. Ea spune că acele pot perfora intestinele, iar acele unui pom artificial pot provoca un blocaj intestinal.

Acele nu sunt singura problemă toxică din jurul unui brad de Crăciun. Este posibil să aveţi plante otrăvitoare în casă şi ar trebui să aveţi grijă să vă asiguraţi că pisica nu bea din apa pomului. Johnson-Bennett atrage atenția că pomul este toxic, la fel şi majoritatea conservanţilor pe care i-aţi putea adăuga în apă, cum ar fi aspirina.

Cum ţineţi pisica la distanţă de apă? Puteţi acoperi rezervorul cu o plasă sau cu o bandă - partea lipicioasă în sus - pentru a o împiedica să consume apa pomului.

Sfaturi pentru prevenirea problemelor

Sugar, fascinated by the Christmas lights.

Spray-ul anti-mestecat trebuie aplicat şi pe firele de lumini ale pomului de Crăciun pentru a descuraja mestecarea. Vedeţi mai jos şi alte modalităţi prin care proprietarii de pisici îşi pot proteja prietenul blănos şi să aibă un pom strălucitor:

 • Înfăşuraţi firele strâns în jurul ramurilor pentru a limita numărul celor care atârnă şi care pot fi irezistibile pentru o pisică.
 • Alegeţi lumini constante - în locul celor intermitente - pentru a reduce şansele ca pisica să vrea să se joace cu ele.
 • Acoperiţi cablurile care duc de la pom până la priză. Pur şi simplu trageţi-le printr-un tub gol de carton provenit de la prosoape de hârtie sau de la hârtie igienică pentru a proteja cablurile de pisoi.
 • Verificaţi starea pisicii şi a pomului. Dacă pisica are acces la pom atunci când nimeni nu este acasă, asiguraţi-vă că verificaţi frecvent firele pentru urme de dinţi sau gheare. Deconectaţi întotdeauna instalaţia de lumini a pomul atunci când nimeni nu este în apropiere. Dacă credeţi că pisica dumneavoastră a mestecat un fir sub tensiune, verificaţi-i gura pentru a vedea semne de arsuri şi dacă are urme de păr sau mustăţi arse. Dacă bănuiţi că pisica dumneavoastră a fost rănită în timp ce rodea luminile pomului de Crăciun, apelaţi imediat la medicul veterinar.

Securitatea ornamentelor

Nu puteţi învinui pisica pentru că iubeşte ornamentele de Crăciun. Trebuie să recunoaşteţi că acele obiecte strălucitoare seamănă foarte mult cu jucăriile. Pisica nu ştie că ornamentul este o moştenire a familiei de trei generaţii. Deci, cum faci o pisică să lase în pace ornamentele preţioase? Pentru Brenda, este vorba despre poziţionare.

„Partea de jos a pomului are decoraţiuni care nu se pot sparge sau obiecte ieftine despre care nu ne pasă dacă se sparg”, spune Brenda. Ar putea fi cel mai bine să lăsaţi în cutie ornamentele preferate şi fragile, până când ştiţi cum va reacţiona pisica dumneavoastră la alte ornamente din pom.

Pentru armonia pisicilor şi a pomilor de Crăciun, sugestiile oferite de Johnson-Bennett pentru ornamente includ:

 • Alegerea ornamentelor care nu se pot sparge. În caz contrar, o pisică ar putea înghiţi din greşeală o bucată ascuţită sau ar putea să calce pe ea, fiind nevoie de o călătorie la medicul veterinar.
 • Agăţarea ornamentelor mai mult spre centrul pomului, decât pe ramuri inferioare sau exterioare, unde ar putea fi accesibile.
 • Folosirea unor legături verzi (precum cele care se găsesc în secţiunea de legume a magazinului alimentar) pentru a prinde ornamentele în pom. În acest fel, puteţi fixa strâns ornamentul de ramură, ceea ce va face mult mai greu pentru o pisică să-l dea jos.
 • Alegeţi retro. Dacă pisica dvs. este obsedată de pom, luaţi în considerare decorarea cu ornamente simple şi ghirlande de hârtie pentru a vă proteja pisica şi ornamentele.

Orice aţi face, nu lăsaţi pisicile curioase şi pomii de Crăciun să vă strice bucuria sărbătorilor. După cum spune Brenda - pisicile şi pomii de Crăciun sunt elementele care compun amintirile de sărbători.

„În fiecare an, anticipăm ce au de gând să facă în legătură cu pomul pentru a ne face să râdem”, spune ea. „Acum face parte din tradiţiile familiei noastre”, mai adaugă Brenda.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy este un scriitor independent şi un deţinător de animale de companie care locuieşte în Erie, Pa. Ea are un goldendoodle pe nume Maddie.

Related Articles

 • Sfaturi pentru păstrarea hranei pentru animale

  Locul în care depozitaţi hrana pentru pisici şi hrana pentru câini poate face o mare diferenţă în calitate şi prospeţime odată ce pachetul este deschis. Iată câteva întrebări frecvente şi recomandări pentru o depozitare optimă pentru toate produsele de tip hrană uscată şi conserve Hill pentru pisici şi câini.
 • Prezentați pisoiul “colegilor de apartament”

  Dacă deja aveți o pisică acasă, este posibil să devină teritorială atunci când aduceți acasă un alt pisoiaș. Este normal să vă doriți ca pisoiașul să fie acceptat de pisică. Dar este de asemenea normal ca pisica să accepte mai greu un pisoiaș, deoarece îl vede ca pe un rival.
 • Când trebuie să sunați medicul veterinar

  Vă cunoașteți pisica mai bine decât oricine și dacă aveți îngrijorări, nu ar trebui să ezitați să vă sunați medicul veterinar. Este întotdeauna mai bine să fie în siguranță, iar pe medicul veterinar cu siguranță nu îl va deranja o alarmă falsă.
 • Faceți cunoștință cu medicul veterinar

  Este normal să vă doriți doar ce este mai bun pentru pisicuța dvs. și unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru ea este să găsiți un cabinet veterinar excelent.

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult hrană pentru pisici cu ton

  Pisicile sterilizate sunt de peste 3 ori mai predispuse la supraponderabilitate și la afecțiuni urinare. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Young Adult Tuna este concepută pentru nevoile pisicilor sterilizate. Conține antioxidanți clinic dovediți și formulă unică de management al greutății.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Mature Adult 7+ hrană pentru pisici cu pui

  Tehnologia avansată cu fibre ajută la reducerea formării ghemelor de păr la pisicile adulte care locuiesc în interior
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten hrană pentru pisici cu pui

  Pisoii au nevoie de cantități optime diferite de nutrienți pentru o dezvoltare sănătoasă. Acești nutrienți trebuie să fie perfect echilibrați, deoarece o cantitate prea mare poate să fie la fel de dăunătoare ca o cantitate prea mică.  De asemenea este important să se utilizeze ingrediente de calitate superioară pentru o digestie sănătoasă, sensibilă în mod special în această perioadă a vieții. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> este o nutriție perfect echilibrată care se adresează nevoilor individuale ale pisoiului tău, evitând orice deficit sau exces de nutrienți. 
  Buy Now »