Care sunt cauzele creșterii în greutate la pisici?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu supravegherea taliei și știu cât de ușor este pentru câteva indulgențe minore să facă schimbări mari pe cântar! Acest lucru se poate întâmpla la fel de ușor și cu pisicile noastre, mai ales atunci când oferirea de hrană este unul dintre lucrurile care face ca legătura dintre animale și oameni să fie atât de puternică. Având în vedere că greutatea se schimbă treptat, este ușor chiar și pentru cea mai bine îngrijită pisică să devină supraponderală sau chiar obeză fără ca noi să observăm.

Pe lângă cauzele evidente - prea multă mâncare, prea puțină mișcare și gustări excesive - pot exista și alți factori care contribuie la creșterea în greutate la pisici:

 • Pe măsură ce îmbătrânesc, pisicile au tendința de a deveni mai puțin active și, prin urmare, au nevoie de mai puține calorii pentru a-și menține greutatea.
 • Procesul de sterilizare sau de castrare modifică metabolismul pisicilor, făcându-le predispuse la creșterea în greutate.
 • Ocazional, creșterea în greutate este asociată cu afecțiuni medicale specifice care necesită tratament.
 • Influențele de mediu pot afecta greutatea pisicii. De exemplu, pisica dvs. ar putea fi reticentă să iasă afară dacă vă mutați într-o zonă nouă sau ar putea deveni retrasă dacă există un nou animal de companie sau un bebeluș în casă, ceea ce ar putea duce la un consum mai mic de energie.

Semne că pisica dvs. ar putea lua în greutate

Există o serie de modalități prin care vă puteți da seama dacă pisica dumneavoastră are un exces de greutate:

 • Lesa o strânge. 
 • Mișcări lente.
 • Dificultăți la mers.
 • Dificultăți de respirație.
 • Mai mult somn decât de obicei.

Dacă observați oricare dintre aceste semne, este timpul să mergeți la veterinar. Chiar mai bine, puteți acționa din timp, cântărindu-vă pisica în mod regulat. 

Când pisica dvs. era mică, medicul veterinar probabil că i-a urmărit greutatea pe măsură ce a crescut până la vârsta adultă. Totuși, după sterilizare, nu este neobișnuit ca pisicile să viziteze clinica veterinară doar o dată pe an pentru controlul anual. Multe lucruri se pot schimba în acest timp!

Este o idee excelentă să vă obișnuiți să vă cântăriți pisica în mod regulat. Majoritatea medicilor veterinari sunt bucuroși să vă primească la clinică pentru o verificare gratuită a greutății. Cu toate acestea, dacă pisicii dvs. nu-i place să se deplaseze la clinică, o puteți face acasă, folosind propriul cântar de baie. Dacă pisica dvs. este o mogâldeață relaxată, o puteți așeza direct pe cântar. Alternativ, cântăriți-o în coșul său și apoi cântăriți separat coșul, apoi scădeți greutatea coșului pentru a obține greutatea pisicii.

Obiceiul de a face acest lucru în fiecare lună este foarte util. Veți observa fluctuații ale greutății, acestea putând fi semne foarte timpurii ale unei simple creșteri în greutate sau ale altor boli. Dacă reușiți să opriți din timp creșterea în greutate, problema este mult mai ușor de abordat, iar riscul de afecțiuni asociate este mai mic. 

Dacă sunteți îngrijorat de greutatea pisicii dumneavoastră, adresați-vă medicului veterinar. Acesta vă poate recomanda o hrană mai puțin calorică sau ceva mai potrivit pentru stilul de viață și vârsta pisicii dumneavoastră și poate verifica dacă există probleme de sănătate asociate care ar putea necesita atenție. Dacă există un motiv medical pentru schimbarea greutății pisicii dumneavoastră, cu cât mai repede puteți începe tratamentul, cu atât mai bine. Medicul veterinar nu vă va judeca niciodată pentru că puneți întrebări și pentru că preferați să fiți siguri decât să vă pară rău.

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Articole asociate

 • Pisica mea are pielea uscată? - Sfaturi și recomandări

  Aflați cum să identificați semnele de uscăciune excesivă a pielii la pisici, ce ar putea cauza iritarea pielii pisicii dumneavoastră și cum puteți ajuta la ameliorarea pielii uscate a pisicii dumneavoastră.
 • Medicul veterinar si Pisica

  Este important sa existe vizite periodice la medicul veterinar cu pisica ta. Afla mai multe informatii si sfaturi pe acest subiect aici!
 • Pisicile gestante

  154502253 Dacă nu plănuiți să creșteți pisoi, este întotdeauna bine să vă sterilizați pisica. Gestația la pisici este un eveniment important, iar dacă ați luat decizia să creșteți pisoiași, vă așteaptă o aventură.
 • Boli hepatice la pisici: cauze, semne şi simptome

  Ficatul este un organ important cu multe funcţii, inclusiv digestia şi transformarea nutrienţilor, eliminarea substanţelor toxice din sânge şi depozitarea vitaminelor şi mineralelor.

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »