Sănătatea digestivă a câinilor

Care sunt problemele digestive ale câinelui?

O tulburare digestivă (sau gastrointestinală) este orice stare de sănătate care vă împiedică câinele să digere corect alimentele sau care modifică ritmul în care alimentele trec prin tractul digestiv. Nu ignorați semnele! Dacă prietenul dvs. blănos prezintă simptome de tulburări digestive, cereți imediat sfatul medicului veterinar.

Femeie învelită în pătură galbenă îmbrățișând un câine mic pe canapea


Recunoașteți semnele durerii

Unele semne ale problemelor digestive ale câinelui dumneavoastră sunt ușor (și neplăcut) de observat. Asigurați-vă că vă consultați cu medicul veterinar în cazul în care câinele dvs. prezintă oricare dintre aceste semne:

 • Vărsături
 • Diaree sau scaune moi
 • Modificarea apetitului
 • Flatulență
 • Gâlgâieli ale stomacului
 • Constipație
 • Inactivitate sau depresie bruscă
 • Mâncărimi la nivelul pielii/urechilor

Ce cauzează problemele digestive ale câinilor?

Tulburările digestive pot apărea dintr-o varietate de motive și toate acestea pot face ca animalul dumneavoastră să se simtă rău. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor digestive întâlnite la câini.

 

Golden Retriever pe o masă veterinară alături de medicul veterinar
 • Gastroenterita acută

  Aceasta este cea mai frecventă cauză a „tulburărilor digestive” la câini. De obicei constă în vărsături și diaree care încep brusc, dar poate fi și numai diaree. Poate fi cauzată de o mulțime de lucruri, cum ar fi mâncatul a ceva dubios (câinilor noștri le place să facă acest lucru!), paraziți, viruși și corpuri străine, pentru a numi doar câteva dintre acestea.

 • Enteropatia cronică sau boala inflamatorie intestinală

  Spre deosebire de tulburarea cu debut brusc pe care tocmai am menționat-o, enteropatiile cronice apar mai lent și tind să dureze mult timp. Diareea și pierderea în greutate sunt semne frecvente. Din nou, acestea pot fi cauzate de multe lucruri diferite, cum ar fi reacțiile alimentare adverse și genetica.

 • Colita

  Colonul este o parte a intestinului gros, iar atunci când acesta se inflamează se numește colită. Este, de obicei, foarte caracteristic și majoritatea câinilor prezintă aceleași simptome - arată ca și cum ar avea nevoie urgentă să facă treaba mare, s-ar putea să se străduiască să elimine fecalele, dar să nu iasă prea mult, iar unul dintre semnele clasice ale colitei este sângele proaspăt și/sau mucusul vâscos în scaun.

 • Pancreatita

  Aceasta este o afecțiune gravă la câini și le poate pune viața în pericol. Simptomele frecvente ale pancreatitei sunt apariția bruscă a vărsăturilor, depresia și lipsa poftei de mâncare. Este, de asemenea, o afecțiune foarte dureroasă, astfel încât câinele poate fi neliniștit și poate adopta poziția arcuită pentru a încerca să atenueze durerea. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că animalul dumneavoastră de companie ar putea avea pancreatită, duceți-l la veterinar cât mai curând posibil.

 • IPE - insuficiența pancreatică exocrină

  Această denumire complicată descrie o afecțiune în care câinilor le lipsesc anumite enzime necesare pentru digestie. Pancreasul produce unele dintre acestea și, atunci când acestea lipsesc, alimentele trec direct prin tractul digestiv, organismul câinelui neajungând la nutrienți. Câinii cu IPE au tendința de a fi foarte înfometați, dar continuă să piardă în greutate și să arate rău. Deoarece nu digeră bine grăsimile, scaunele lor pot fi de culoare cenușie. Unele rase, cum ar fi ciobăneștii germani, sunt mai predispuse decât altele. De obicei, suplimentarea dietei cu enzimele lipsă dă un rezultat bun.

 • Alergiile alimentare

  Câinii pot reacționa rău la anumite alimente din mai multe motive și, împreună, le numim reacții alimentare adverse. Adevăratele alergii alimentare sunt mai rare decât se crede și tind să fie cauzate de proteinele din alimente precum vita și puiul. Alergiile alimentare pot provoca vărsături și diaree și, de asemenea, probleme ale pielii, cum ar fi mâncărimea.

 • Constipația

  La fel ca în cazul oamenilor, atunci când câinii sunt constipați, le este greu să elimine fecalele și este posibil ca aceștia să își facă nevoile mult mai rar. Constipația poate fi cauzată de o mulțime de lucruri. Consumul de oase poate face ca scaunele să fie tari și greu de eliminat, iar deshidratarea sau un intestin leneș înseamnă, de asemenea, că scaunele sunt uscate și greu de eliminat.

Cum puteți ajuta?

În primul rând, dacă bănuiți că animalul dumneavoastră suferă de o tulburare digestivă, discutați cu medicul veterinar despre tratamentele care i-ar putea fi de ajutor. Puteți să vă ajutați și mai mult câinele prin reducerea cantității de factori declanșatori de stres din mediul său cu ajutorul unora dintre aceste sugestii:

 

Câine mic fericit - animal de companie în curte

Păstrați-i rutina

Câinii iubesc predictibilitatea. Știind că poate anticipa când veți ajunge acasă, când va servi masa și când este timpul pentru o plimbare, vă va ajuta să mențineți anxietatea câinelui la un nivel minim.

câine Dachshund în ham roșu

Preveniți

Există o varietate de produse de pe piață menite să ajute la calmarea câinelui dumneavoastră. Adresați-vă medicului veterinar pentru o recomandare care v-ar putea ajuta câinele să gestioneze stresul în situații care induc anxietate.

Câine uitându-se în sus la castron de pe podeaua de bucătărie

Acordați atenție nutriției animalelor de companie

Alimentele preparate din ingrediente foarte ușor de digerat pot fi blânde pentru stomacurile deranjate. Întrebați-l pe medicul veterinar despre schimbarea hranei câinelui dumneavoastră și despre cum să faceți acest lucru fără a deranja și mai mult stomacul acestuia.

Consultați opțiunile

Produse recomandate pentru câinii cu probleme digestive

Produse recomandate pentru a susține sănătatea digestivă

Resurse și sfaturi

Pentru a vă ajuta să îi oferiți câinelui dvs. cea mai bună îngrijire posibilă pe parcursul vieții, consultați aceste resurse utile de la echipa noastră de medici veterinari.