Tulburări digestive

 

 

Ce sunt tulburările digestive?

 

O tulburare digestivă (afecțiune gastrointestinală) este orice afecțiune care împiedică buna digestie sau modifică frecvența cu care hrana trece prin tractul digestiv. Tulburările digestive reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru consultarea unui medic veterinar.

 

 

 

Recunoașteți semnele care indică stresul

 

 

Unele semne de probleme digestive la câini sunt ușor de detectat. Adresați-vă medicului veterinar dacă câinele dvs. prezintă oricare din aceste semne:

 • Vomă
 • Diaree sau scaune moi
 • Modificarea apetitului
 • Flatulență
 • Borborisme
 • Constipație
 • Inactivitate neașteptată sau depresie

Vă rugăm să rețineți că, uneori, animalele prezintă alte semne, cum ar fi scărpinatul pielii sau al urechilor.

Ce cauzează probleme digestive la câini?

 

Tulburările digestive pot apărea dintr-o serie de motive, și oricare dintre acestea îi poate creea un disconfort câinelui dvs. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale tulburărilor digestive la câini.

Intoleranțele alimentare

 

Sensibilitatea la hrană este o reacție la ingredientele din hrana câinelui dvs. pe care corpul acestuia nu le tolerează. Mai este cunoscută și sub denumirea de reacție adversă la hrană. Această problemă comună poate fi o reacție de tip imun sau non-imun.

Sensibilitatea la hrană este o problemă individuală, iar cum fiecare câine este diferit, majoritatea sensibilităților la hrană implică ingrediente la care câinele dvs. a fost expus anterior, precum carnea de vită, carnea de pui, lactate sau grâu. În cazul în care câinele dumneavoastră are diaree în mod regulat sau vomită, în special după ce mănâncă, atunci el poate să sufere de o sensibilitate la hrană.

 

Stresul la câini

 

La fel ca oamenii, unii câini sunt mai sensibili la schimbare decât alții. Sunt multe lucruri pe care câinii le consideră stresante. Stresul cronic sau accese dese de stres pe termen scurt pot cauza o serie de reacții negative, inclusiv tulburări digestive. Cele mai comune declanșatoare de stres la câini includ:

 • Modificări în rutina zilnică (expunerea la persoane, locuri și lucruri noi, un copil nou, musafiri, modificări ale programului în gospodărie)
 • Zgomote puternice (cum ar fi focuri de artificii sau furtuni puternice)
 • Schimbări de mediu (mutarea în casă nouă sau călătoriile din timpul vacanțelor)
 • Invadarea spațiului personal (deranjarea din timpul odihnei sau afecțiune excesivă)
 • Separarea de membrii familie (anxietate de separare)

 

 

Alte cauze

Inflamarea sau iritarea stomacului câinelui dvs. (gastrită)
Inflamarea intestinului subțire și a celui gros ale câinelui (enterită, colită)
Dezvoltarea excesivă a bacteriilor în intestinele câinelui dvs
Inflamarea pancreasului câinelui dvs. (pancreatită) sau insuficiență de enzime digestive

 

Cum puteți ajuta?

 

În primul rând, dacă suspectați că patrupedul dvs. suferă de o tulburare digestivă, discutați cu medicul dvs. veterinar despre nutriția care îl poate ajuta. Medicul dvs. veterinar poate recomanda și alte tratamente.

Mențineți o rutină

 

Câinilor le place predictibilitatea. Știind că poate anticipa când ajungeți acasă, când e ora mesei și când e timpul de plimbare, contează mult pentru a-l ajuta să-și găsească ordinea și liniștea din viața sa.

Socializați, socializați, socializați!

 

Când câinii socializează atât cât trebuie, ei nu sunt doar expuși la o varietate largă de oameni, animale, imagini, sunete și situații, dar au și o asociere pozitivă cu aceste evenimente. Asigurându-vă că ieșirile dvs. sunt o experiență plăcută pentru câinele dvs., astfel vă veți ajuta câinele să fie relaxat.

Accesoriile

 

Există diverse produse destinate reducerii stresului la câini, de la jachete cu preso-punctură sau „veste împotriva anxietății“ la difuzoare, dar și o varietate de moduri de a vă ajuta câinele să se calmeze în situații care induc anxietatea. Aceste produse nu ajung la sursa unei probleme, dar pot contribui la abordarea imediată a stresului sau a reacției câinelui la acesta.

 

Înfruntați stresul chiar pe teritoriul său, cel al câinelui dumneavoastră!

 

Când stresul atacă, acesta poate provoca ravagii în organismul câinelui dvs. Creierul produce substanțe chimice care semnalizează „Stres!“ către restul corpului, inclusiv către sistemul digestiv. Totuși, alimentația care intră în interiorul câinelui dvs. poate conta foarte mult. Ingredientele calmante, precum proteinele din lapte, pot ajuta la calmarea câinilor stresați. Hrana din ingrediente ușor de digerat poate fi delicată pentru un stomac deranjat. Iar această ameliorare poate avea ușor loc prin schimbarea hranei câinelui dvs.; discutați cu medicul dvs. veterinar.

anchor

Îngrijirea câinelui

ARTICOLE ȘI INSTRUMENTE

Centrul pentru îngrijirea animalului de companie

 • Exercitii fizice si jocuri pentru caini

  Descopera o gama variata de exercitii si jocuri interactive pentru caini pentru a-ti mentine companionul activ. Exploreaza biblioteca noastra pentru a afla mai multe!
 • Comportamentul & Limbajul Cainilor | Hillspet.ro

  Vrei sa afli mai multe despre limbajul cainilor? Click aici si descopera informatii despre comportamentul si aspectul din spatele comportamentului cainelui tau!
 • Cum sa ai grija de cainele tau

  Afla cum poti sa ai grija de un caine cu ajutorul bibliotecii noastre de articole pe aceasta tema. Click aici si afla mai multe acum!
 • Idei pentru noii proprietari de caine

  E primul caine pe care il aduci acasa? Aici gasesti idei pentru proprietarii de caini la inceput de drum. Exploreaza biblioteca noastra pentru a afla mai multe!
 • Dresaj Caine

  Esti in cautare de sfaturi pentru dresaj caini? Afla aici cele mai utile metode prin care aceasta sa invete trucuri pentru caine, cum sa socializeze si multe altele!
 • Nutritia si hranirea cainelui

  Cauti informatii despre hranirea cainelui? Afla mai multe despre nutritie, diete si ingredientele importante de care are nevoie cainele tau aici!