Cum recunoașteți tulburările digestive la câinele dvs. și cum să îl tratați

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Câinii sunt renumiți pentru faptul că mănâncă lucruri pe care nu ar trebui să le mănânce. Uneori, acest lucru poate duce la tulburări digestive, vărsături și poate diaree. În cazul în care câinele dumneavoastră este sănătos, o tulburare digestivă ocazională nu ar trebui să vă îngrijoreze. Dar dacă acesta are probleme gastrointestinale grave sau frecvente, atunci este timpul să solicitați ajutorul medicului veterinar. Starea de rău poate provoca rapid deshidratare, la fel ca și scaunul apos pe termen lung. Este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău, așa că, dacă sunteți îngrijorați de o tulburare digestivă, cereți întotdeauna sfatul veterinarului dvs.

Semnele tulburărilor digestive la câinele dumneavoastră

Care sunt simptomele tulburărilor digestive la câinele dvs.? Multe dintre semne sunt similare cu cele pe care dvs. le simțiți atunci când vă doare burta. Conform PDSA, semnele tulburărilor digestive (gastroenterita) includ:

  • Diaree, inclusiv scaune de diferite culori, cum ar fi fecalele de culoare verde sau galbenă.
  • Vărsături sau vomă
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Oboseală sau letargie
  • Febră
  • Durere abdominală 


PDSA adaugă faptul că durerile de stomac ale câinelui dumneavoastră se pot manifesta prin urlete sau mârâituri atunci când îl ridicați sau îi atingeți burta. De asemenea, este posibil ca acesta să adopte „poziția de rugăciune”, adică atunci când stau cu picioarele din față întinse, cele din spate în sus și coada în aer. De asemenea, acest lucru arată exact ca atunci când se arcuiesc.

Cauzele problemelor stomacale pot fi interne (în interiorul stomacului) sau externe (în afara stomacului). Cauzele interne ale unei tulburări digestive includ indiscreție alimentară (un mod elegant de a spune că animalul tău a mâncat ceva ce nu ar fi trebuit), alergii alimentare, supraalimentație, paraziți, blocaje intestinale, ulcere sau tumori. Printre cauzele externe se numără durerea, insolația, stresul, problemele hepatice sau renale, pancreatita, problemele hormonale, problemele cerebrale, problemele urechii interne sau cancerul.

Cum să vă dați seama dacă câinele dvs. are stomacul sensibil sau o tulburare digestivă care poate trece.

Cățeluș de rasă mixtă care stă întins pe o parte acoperit cu o pătură cu dungi galbene și gri.

Unii câini au intestine de oțel - pot mânca aproape orice și nu se îmbolnăvesc. Alți câini vomită dacă ronțăie ceva cât de puțin diferit de mâncarea lor obișnuită.

Vă puteți da seama dacă este vorba de un stomac sensibil după frecvența simptomelor. În cazul în care câinele dumneavoastră experimentează oricare dintre semnele tulburărilor digestive în mod frecvent (o dată pe lună sau mai mult), atunci este posibil să aibă un stomac sensibil.

Cauzele unui stomac sensibil nu sunt întotdeauna ușor de descifrat, dar teoriile variază de la sensibilități și alergii alimentare la modificări ale populațiilor bacteriene din sistemul digestiv, numite microbiomul intestinal.

Semnele unor alergii alimentare, în plus față de cele enumerate mai sus, pot include, de asemenea afecțiuni ale pielii, cum ar fi piele înroșită, cu mâncărimi, căderea părului și un stomac „gălăgios”.

Cu ce hrăniți un câine cu tulburări digestive

Modul de tratare a tulburărilor digestive la câini depinde de severitatea durerii și de cauza care stă la baza acestora. Dacă pancreatita este cauza tulburării digestive, de exemplu, tratamentul va fi diferit de cel pentru un câine al cărui stomac deranjat este rezultatul unei alergii alimentare. În cazul în care câinele dumneavoastră are doar tulburări digestive ușoare, este totuși posibil să nu fie nevoie de tratament în toate situațiile. Blue Cross recomandă consultarea cu medicului veterinar pentru a fi siguri, mai ales dacă aveți un câine mai tânăr sau dacă simptomele par să se agraveze rapid.

Medicii veterinari au multe opțiuni pentru a ajuta animalele de companie cu tulburări digestive. În funcție de afecțiunea de care suferă câinele dumneavoastră, tratamentele pot include medicamente împotriva stării de rău sau a diareei, antiacide, fluide cu administrare intravenoasă sau subcutanată sau medicamente antiparazitare. Unii câini necesită spitalizare și/sau intervenție chirurgicală.

Hrana adecvată poate ajuta

Cățeluș Doberman cu guler verde doarme pe pat.

O parte importantă a îngrijirii, în caz de tulburare digestivă. include hrănirea câinelui dumneavoastră cu hrana potrivită. Cel mai sigur mod de a rezolva o tulburare digestivă este să cereți medicului veterinar o hrană ușor de digerat pentru câteva zile. Aceste alimente oferă câinelui dvs. toate substanțele nutritive de care are nevoie, iar medicul veterinar poate dori să adapteze alegerea în funcție de gravitate. Odată ce s-a liniștit, îi puteți reintroduce hrana normală în câteva zile.

Din fericire, există multe opțiuni disponibile pentru a ajuta mai repede un câine cu tulburări digestive să se simtă mai bine. Cu ajutorul medicilor veterinari, vă puteți ajuta câinele să se vindece de tulburări digestive, să dea din nou din coadă în cel mai scurt timp posibil!

Biografie colaborator

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară UC Davis în 2002. Membră a Societății Americane a Jurnaliștilor Veterinari, Dr. Wooten își împarte timpul profesional între cabinetul pentru animale mici din Greely, Colorado și conferințele publice pe probleme de asociere, leadership și comunicarea cu clienții și scris. Îi place să campeze cu familia, să schieze, să facă SCUBA și să participe la triatlon.

 

 

 

 

 

Articole asociate

Produse asociate