Ce ar trebui să fac cu privire la câinele meu supraponderal?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

La fel ca noi, oamenii, este ușor pentru un câine să se îngrașe fără să vrea. Din păcate, câinii supraponderali au o durată de viață mai scurtă și duc o viață mai nefericită. Aceștia sunt, de asemenea, mai predispuși la o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, afecțiunile pielii și artrita. Menținerea câinelui dumneavoastră zvelt și în formă este, prin urmare, o parte importantă a menținerii sănătății fizice generale a acestuia, precum și a oferirii de jocuri, plimbări și momente distractive alături de dumneavoastră.

Nu vă sfiiți să vă întrebați medicul veterinar despre greutatea câinelui dumneavoastră. Este un subiect foarte comun în zilele noastre și, decât să ignorați această problemă, medicul veterinar ar prefera să vă ajute câinele supraponderal să revină într-un mod sănătos la greutatea sa normală.

Câini supraponderali - la ce trebuie să fiți atenți

Deoarece mărimea și forma câinilor variază atât de mult, poate fi dificil să vă dați seama dacă animalul dumneavoastră de companie este supraponderal. Când îi mângâiați, ar trebui să fie destul de ușor să le simțiți coastele, omoplații și oasele șoldurilor. Atunci când își întind corpul, de exemplu atunci când sar, coastele trebuie să fie vizibile. Când vă uitați la câinele dumneavoastră de sus, acesta ar trebui să aibă o talie distinctă în fața șoldurilor.

Unele rase mai late și mai musculoase pot ascunde destul de ușor excesul de greutate. Medicul veterinar poate face o evaluare exactă a greutății și a condiției fizice, stabilind dacă animalul dumneavoastră este supraponderal și din ce motiv. 

Majoritatea câinilor sunt supraponderali din cauza supraalimentării și este ușor de înțeles de ce. Învățăm rapid cât de fericiți îi face o recompensă specială și dresajul asociat frecvent cu mâncare ca recompensă.

Discutați cu medicul veterinar despre nutriția de gestionare a greutății

Simpla reducere a porțiilor de hrană poate fi periculoasă pentru câinele dumneavoastră, deoarece s-ar putea să nu-i asigurați suficiente substanțe nutritive importante, cum ar fi vitaminele sau proteinele. De asemenea, acesta se poate simți mai înfometat, ceea ce înseamnă că este mai probabil să vă roage să îl hrăniți. Medicul veterinar vă poate recomanda o hrană mai voluminoasă, cu conținut scăzut de calorii pentru câinele dumneavoastră, care este perfect echilibrată pentru o pierdere în greutate sigură și eficientă. Unele diete pentru pierderea în greutate au chiar și ingrediente specifice care pot schimba metabolismul câinelui dvs. de la stocarea grăsimilor la arderea grăsimilor.

Câteva sfaturi pentru gestionarea greutății câinelui dvs. 

Medicul veterinar este persoana cea mai potrivită pentru a vă ajuta să stabiliți un program alimentar sănătos pentru un câine supraponderal. Aceste sfaturi pot fi, de asemenea, utile:

 • Nu uitați că ghidurile de hrănire de pe ambalajele alimentelor se referă la greutatea ideală a unui câine, dar este posibil ca aceasta să nu fie greutatea actuală a câinelui dumneavoastră! Adresați-vă medicului veterinar dacă nu sunteți sigur cu privire la greutatea ideală a acestuia. 
 • Împărțirea porțiilor de hrană a câinelui dvs. în trei sau patru mese îl poate ajuta să se simtă mai sătul pe parcursul zilei. Nu uitați că, pentru început, cățeii au nevoie de patru mese pe zi, indiferent dacă au o greutate ideală sau nu.
 • Câinele dvs. adoră, fără îndoială, mâncarea de la masa dvs., dar acest lucru poate duce rapid la un exces de calorii și la creșterea în greutate. Hrănirea cu mâncarea de la masa dvs. poate conduce la cerșetorie excesivă.
 • Nu-i oferiți prea multe recompense. Cele mai multe dintre ele conțin formule care le fac foarte gustoase, dar și un plus de calorii. Nu uitați că și caloriile din recompense se iau în considerare în aportul zilnic de calorii al câinelui și nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din totalul caloriilor consumate în fiecare zi. 
 • Câinii tind să aibă un al șaselea simț atunci când vine vorba de adulmecarea celor care oferă recompense generoase! Dacă este necesar, rugați-vă vecinii și familia să nu îi ofere recompense.
 • Câinele dvs. trebuie să facă cel puțin două plimbări lungi zilnic. Acest lucru îl va ajuta să își mențină metabolismul ridicat și apetitul scăzut.
 • Câinele dumneavoastră ar putea avea nevoie de alimente speciale pentru controlul greutății. Chiar dacă preferă vechea mâncare, perseverați, pentru că acesta se va obișnui cu noua hrană. Puneți-i întotdeauna la dispoziție multă apă proaspătă.

Medicul veterinar este un expert în nutriția animalelor de companie și trebuie consultat înainte de a face orice schimbare în planul de hrănire a câinelui dumneavoastră. La următoarea vizită, solicitați o verificare gratuită a greutății pentru a confirma dacă animalul dumneavoastră este supraponderal. În acest caz, medicul veterinar vă poate recomanda cel mai bun plan nutrițional, pentru a vă asigura că prietenul dvs. rămâne fericit și sănătos.

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Articole asociate

 • În ce mod alergiile alimentare vă afectează câinele

  Dogs running Aflați care sunt semnele de îngrijorare, simptomele și tratamentele intoleranței și alergiilor alimentare la câini și care sunt efectele acestora asupra animalului dvs.
 • Este câinele dumneavoastră în formă?

  Dogs running Cum vă puteți da seama dacă câinele dumneavoastră este supraponderal? În primul rând, medicul veterinar vă va cântări câinele la controalele regulate. Între controale, puneți-i mâna pe coaste; sunt greu de simțit sau chiar imposibil de simțit? Dacă da, câinele dumneavoastră este probabil supraponderal.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă acestea o urgență canină?

  Primul pas, dacă animalul dvs. de companie se simte rău sau are diaree, este să întrerupeți hrănirea și să îi dați doar înghițituri mici de apă, puțin și des...
 • Urmărirea greutății cățelului dumneavoastră

  Știați că un animal de companie este considerat obez dacă depășește cu 15 % sau mai mult greutatea sa ideală? Asta înseamnă doar 330 de grame pentru un câine micuț, cum ar fi un Chihuahua, dar peste 7,5 kilograme pentru un Rottweiler.

Produse asociate