Tulburările gastrointestinale și digestive la câini Tipuri și cauze

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Ce sunt tulburările gastrointestinale (GI) și digestive?

Tulburările și bolile gastrointestinale (GI) afectează stomacul și intestinele câinelui, având ca rezultat, de obicei, simptome precum vărsături (stare de rău) și diaree. Este posibil să observați sânge în scaunele câinelui dumneavoastră sau scaun apos. Orice tulburare care reduce digestia sau absorbția alimentelor sau alterează trecerea acestora prin tractul digestiv poate fi numită tulburare digestivă. O digestie sănătoasă este esențială pentru ca animalul dumneavoastră de companie să poată utiliza nutrienții din hrană pentru a construi și repara țesuturile și pentru a obține energie. Tulburările gastrointestinale pot duce la deshidratare, dezechilibre acido-bazice și electrolitice și malnutriție, așa că este important să recunoașteți semnele și să consultați medicul veterinar.

Viteza cu care alimentele se deplasează prin corp

Tipuri și cauze de tulburări gastro-intestinale și digestive la câini

Există multe tipuri diferite de tulburări digestive, astfel încât medicul veterinar poate efectua teste pentru a determina cauza exactă a problemei câinelui dumneavoastră. Cauzele pot varia de la consumul de altceva decât mâncare pentru câini, la reacții alimentare adverse, infecții sau lipsa enzimelor digestive. Unele rase, cum ar fi Marele Danez, Ciobănescul German, Golden Retriever și Collie, sunt mai predispuse la anumite probleme digestive. Printre afecțiunile frecvent diagnosticate se numără:

 • Gastroenterita acută. Aceasta este cea mai frecventă cauză a „tulburărilor digestive” la câini. De obicei constă în vărsături și diaree care încep brusc, dar poate fi și numai diaree. Poate fi cauzată de o mulțime de lucruri, cum ar fi mâncatul a ceva dubios (câinilor noștri le place să facă acest lucru!), paraziți, viruși și corpuri străine, pentru a numi doar câteva dintre acestea.

 • Enteropatia cronică sau boala inflamatorie intestinală. Spre deosebire de tulburarea cu debut brusc pe care tocmai am menționat-o, enteropatiile cronice apar mai lent și tind să dureze mult timp. Diareea și pierderea în greutate sunt semne frecvente. Din nou, acestea pot fi cauzate de multe lucruri diferite, cum ar fi reacțiile alimentare adverse, reacțiile imune și genetica.

 • Colita. Colonul este o parte a intestinului gros, iar atunci când acesta se inflamează se numește colită. Este, de obicei, foarte caracteristic și majoritatea câinilor prezintă aceleași simptome - arată ca și cum ar avea nevoie urgentă să își facă nevoile, s-ar putea să se străduiască să elimine fecalele, dar să nu iasă prea mult, iar unul dintre semnele clasice ale colitei este sângele proaspăt și/sau mucusul vâscos în scaun. 

 • Pancreatita. Aceasta este o afecțiune gravă la câini și le poate pune viața în pericol. Simptomele frecvente ale pancreatitei sunt apariția bruscă a vărsăturilor, depresia și lipsa poftei de mâncare. Este, de asemenea, o afecțiune foarte dureroasă, astfel încât câinele poate fi neliniștit și poate adopta poziția arcuită pentru a încerca să atenueze durerea. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că animalul dumneavoastră de companie ar putea avea pancreatită, duceți-l la veterinar cât mai curând posibil.

 • IPE - insuficiența pancreatică exocrină. Această denumire complicată descrie o afecțiune în care câinilor le lipsesc anumite enzime necesare pentru digestie. Pancreasul produce unele dintre acestea și, atunci când acestea lipsesc, alimentele trec direct prin tractul digestiv, organismul câinelui neajungând la nutrienți. Câinii cu IPE au tendința de a fi foarte înfometați, dar continuă să piardă în greutate și să arate rău. Deoarece nu digeră bine grăsimile, scaunele lor pot fi de culoare cenușie. Unele rase, cum ar fi ciobăneștii germani, sunt mai predispuse decât altele. De obicei, suplimentarea dietei cu enzimele lipsă dă un rezultat bun.

 • Alergiile alimentare. Câinii pot reacționa rău la anumite alimente din mai multe motive și, împreună, le numim reacții alimentare adverse. Adevăratele alergii alimentare sunt mai rare decât se crede și tind să fie cauzate de proteinele din alimente precum vita și puiul. Alergiile alimentare pot provoca vărsături și diaree și, de asemenea, probleme ale pielii, cum ar fi mâncărimea.

 • Constipația. La fel ca în cazul oamenilor, atunci când câinii sunt constipați, le este greu să elimine fecalele și este posibil ca aceștia să își facă nevoile mult mai rar. Constipația poate fi cauzată de o mulțime de lucruri. Consumul de oase poate face ca scaunele să fie tari și greu de eliminat, iar deshidratarea sau un intestin leneș înseamnă, de asemenea, că scaunele sunt uscate și greu de eliminat.

Câinele meu are o tulburare digestivă?

Cele mai frecvente semne ale tulburărilor digestive sunt scaunele moi sau diareea. În cazul în care câinele dumneavoastră are probleme digestive, este posibil să observați, de asemenea, unele sau toate dintre următoarele simptome.

 • Vărsături
 • Regurgitare
 • Flatulență
 • Slăbiciune
 • Diaree/Constipație
Simptome frecvente

Boala cronică GI poate fi o problemă debilitantă pentru mulți câini și necesită teste și un diagnostic amănunțit de la medicul veterinar.

IMPORTANT: În cazul în care câinele dumneavoastră are diaree sau vomită, acesta se poate deshidrata grav. Consultați medicul veterinar dacă observați oricare dintre semnele de mai sus.

Tratament: Importanța alimentației

Tulburările digestive sunt destul de frecvente și majoritatea se rezolvă în câteva zile. Totuși, unii câini au nevoie de gestionare pe termen lung, deoarece au probleme digestive regulate sau permanente.

Hrana câinelui dumneavoastră poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tractului gastrointestinal. În funcție de diagnosticul și de semnele/simptomele specifice, pot fi recomandate mai multe abordări nutriționale diferite. Scopul principal este de a atenua simptomele de vărsături și/sau diaree ale câinelui dumneavoastră. Medicii veterinari recomandă hrănirea câinilor care suferă de această afecțiune cu o hrană foarte ușor de digerat pentru a ajuta la prevenirea iritației stomacului și a intestinelor sensibile. Fibrele solubile și insolubile combinate cu un nivel moderat de grăsimi contribuie, de asemenea, la buna funcționare a intestinului câinelui dumneavoastră. De asemenea, este important să monitorizați hidratarea câinelui în timpul etapei de recuperare pentru a ajuta la corectarea oricăror deficiențe de lichide.

Deoarece mai multe dintre aceste afecțiuni gastrointestinale pot fi continue, poate fi necesar un management nutrițional pe termen lung al afecțiunii. Pentru un diagnostic precis și opțiuni de tratament, consultați întotdeauna medicul veterinar pentru recomandarea celor mai bune alimente pentru sănătatea digestivă a câinelui dumneavoastră.

Întrebări privind sănătatea digestivă pe care să i le adresați medicului dvs. veterinar:

 1. Există alimente pe care ar trebui să evit să le dau câinelui meu pentru a-i asigura un sistem digestiv sănătos?
  • Întrebați despre modul în care alimentele pentru oameni (cum ar fi ciocolata) pot afecta sănătatea câinelui.
 2. Ați recomanda hrana terapeutică pentru câini pentru sănătatea digestivă a câinelui meu?
  • Întrebați despre nevoile nutriționale speciale pentru câinele dumneavoastră
  • Cât de mult/cât de des trebuie să hrăniți câinele cu hrana recomandată
  • Discutați despre ce gustări îi puteți da câinelui cu hrana recomandată
 3. Cât de repede ar trebui să mă aștept să văd semne de îmbunătățire a stării câinelui meu?
 4. Puteți să-mi oferiți instrucțiuni scrise sau o broșură despre sănătatea digestivă?
 5. Care este cea mai bună modalitate (e-mail/telefon) de a vă contacta pe dumneavoastră sau clinica în care lucrați, dacă am întrebări?
  • Întrebați dacă aveți nevoie de o programare ulterioară.
  • Întrebați dacă va fi trimis un e-mail de reamintire sau o notificare.

Articole asociate

 • În ce mod alergiile alimentare vă afectează câinele

  Dogs running Aflați care sunt semnele de îngrijorare, simptomele și tratamentele intoleranței și alergiilor alimentare la câini și care sunt efectele acestora asupra animalului dvs.
 • Este câinele dumneavoastră în formă?

  Dogs running Cum vă puteți da seama dacă câinele dumneavoastră este supraponderal? În primul rând, medicul veterinar vă va cântări câinele la controalele regulate. Între controale, puneți-i mâna pe coaste; sunt greu de simțit sau chiar imposibil de simțit? Dacă da, câinele dumneavoastră este probabil supraponderal.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă acestea o urgență canină?

  Primul pas, dacă animalul dvs. de companie se simte rău sau are diaree, este să întrerupeți hrănirea și să îi dați doar înghițituri mici de apă, puțin și des...
 • Urmărirea greutății cățelului dumneavoastră

  Știați că un animal de companie este considerat obez dacă depășește cu 15 % sau mai mult greutatea sa ideală? Asta înseamnă doar 330 de grame pentru un câine micuț, cum ar fi un Chihuahua, dar peste 7,5 kilograme pentru un Rottweiler.

Produse asociate