Tulburări gastrointestinale şi digestive la câini: tipuri şi cauze

Published by
min read

Imagini asociate conținutului

Ce sunt afecţiunile gastrointestinale (GI) şi tulburările digestive?

Afecţiunile şi tulburările gastrointestinale (GI) afectează stomacul şi intestinul câinelui, ceea ce duce la dureri şi alte probleme. Orice tulburare care reduce digestia sau absorbţia alimentelor sau modifică trecerea acestuia prin tractul digestiv poate fi numită tulburare digestivă. Digestia sănătoasă este esenţială pentru ca prietenul dvs. patruped să poată folosi nutrienţii din alimentele sale pentru a construi şi repara ţesuturile şi a obţine energie. Tulburările GI pot duce la deshidratare, dezechilibre acido-bazice şi electrolite şi malnutriţie sau alte probleme grave de sănătate, astfel încât este important să recunoaşteţi simptomele şi să consultaţi medicul veterinar.

Tipuri şi cauze ale afecţiunilor gastrointestinale şi digestive la câini

Există multe tipuri diferite de afecţiuni digestive, astfel încât medicul veterinar poate efectua teste, pentru a determina cauza exactă a problemei câinelui dvs. Cauzele pot varia de la administrarea unei alte hrane în afară de hrana pentru câini, până la alergii alimentare/intoleranţă, infecţii sau lipsa enzimelor digestive. Anumite rase, cum ar fi marele danez, ciobăneştii germani, golden retrieverii şi collie, sunt mai predispuşi la anumite probleme digestive. Tulburările frecvent diagnosticate includ:

Gastroenterită acută: Inflamaţia sau infecţia tractului gastrointestinal, în principal stomacul şi intestinele. Gastroenterita acută este de obicei pe termen scurt, declanşată la câinii care consumă mâncare alterată sau râncedă, alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi, de înghiţirea obiectelor străine, consumul de plante toxice, paraziţi interni, stres, alergii alimentare sau substanţe care nu sunt destinate hranei pentru câini.

Colită:Conform definiţiei, colita este o inflamaţie acută sau cronică a membranei care căptuşeşte colonul. Aceasta este cel mai adesea cauzată de viermi bici (un parazit), tumori sau polipi, o schimbare a hranei, alergii (inclusiv cele alimentare), obiecte străine înghiţite şi alte boli. Colita este mai frecventă la câinii cu vârsta sub 5 ani şi cauzează inflamaţia intestinului gros care rezultă în defecaţii frecvente şi dureroase. Diareea poate conţine mucus şi sânge.

Constipaţia: Aceasta are mai multe cauze, inclusiv lipsa exerciţiilor fizice, deshidratarea şi consumul de materiale greu de digerat, precum oase sau obiecte străine sau hrană cu conţinut redus de fibre.

Diareea:Este cauzată de infecţii, paraziţi interni, stres, schimbarea hranei pentru câini, resturi alimentare sau gustări consistente, consumul hranei alterate din gunoi şi disfuncţia unui organ intern.

Pancreatită: O inflamaţie sau infecţie a pancreasului (o glandă alungită, conică, care este situată în spatele stomacului). Originile sunt de obicei necunoscute. Cauzele potenţiale sunt consumul hranei bogate în grăsimi sau al celei consistente, de la masă, infecţii, boli sau traume.

Insuficienţă pancreatică exocrină:Această stare este caracterizată prin pierderea în greutate, apetit crescut şi cantităţi mari de materii fecale moi.

Malabsorbția intestinului subțire:Inflamarea intestinului subţire împiedică absorbţia nutrienților şi duce la diaree persistentă, pierdere în greutate şi pierderea apetitului.

Câinele meu are o tulburare digestivă?

Cele mai comune semne de tulburări digestive sunt scaunele moi sau diareea. În cazul în care câinele dvs. are tulburări digestive, puteţi observa, de asemenea, unele sau toate dintre următoarele simptome.

 • Vărsături
 • Regurgitare
 • Flatulenţă
 • Stare de slăbiciune
 • Diaree/Constipaţie

Tulburările GI cronice pot fi o problemă debilitantă pentru mulţi câini şi necesită testarea şi diagnosticarea cu precizie de către medicul dvs. veterinar.

IMPORTANT: În cazul în care câinele dvs. are diaree sau prezintă vărsături acesta se poate deshidrata rapid. Consultaţi-vă medicul veterinar dacă observaţi oricare dintre semnele de mai sus.

Tratament: Importanţa nutriţiei

Tulburările digestive sunt destul de frecvente şi majoritatea se tratează în câteva zile. Dar anumiţi câini au nevoie de monitorizare pe termen lung, întrucât au probleme digestive în mod regulat sau permanent.

Hrana câinelui dvs. poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii tractului gastrointestinal. În funcţie de diagnosticul specific şi de semne/simptome, pot fi recomandate mai multe abordări nutriţionale diferite. Scopul principal este acela de a ameliora simptomele câinelui dvs. de vărsături şi/sau diaree. Medicii veterinari recomandă hrănirea câinilor care suferă de această tulburare cu o hrană uşor de digerat, pentru a preveni iritarea stomacului şi intestinelor sensibile. De asemenea, hrana bogată în fibre solubile şi insolubile cu niveluri moderate de grăsime ajută la funcţionarea adecvată a intestinului câinelui. De asemenea, este importantă monitorizarea stării de hidratare în timpul fazei de recuperare pentru a ajuta la corectarea deficitului de lichide.

Întrucât multe dintre aceste tulburări gastrointestinale se desfăşoară pe o perioadă mai lungă, poate fi necesară monitorizarea nutriţiei pe termen lung. Pentru diagnosticare corectă şi opţiuni de tratament, consultaţi întotdeauna medicul veterinar pentru a vă recomanda cea mai bună hrană pentru sănătatea sistemului digestiv al câinelui dvs.

Întrebări privind sănătatea tractului digestiv pe care trebuie să le adresaţi medicului veterinar:

 1. Există alimente neindicate pentru câinele meu pentru a asigura sănătatea sistemului digestiv?
 2. Întrebaţi care sunt efectele hranei umane (precum ciocolata sau dulciurile) asupra sănătăţii câinelui.

 3. Aţi recomanda hrana Hill’s Prescription Diet sau Science Plan pentru sănătatea sistemului digestiv al câinelui meu?
 4. Adresaţi întrebări privind nevoile nutriţionale speciale ale câinelui dvs.

  Cât de mult/cât de des ar trebui să îi daţi mâncarea recomandată câinelui dvs.

  Discutaţi despre recompensele pe care le puteţi oferi câinelui împreună cu hrana recomandată.

 5. Cât de repede ar trebui să mă aştept să văd semne de îmbunătăţire în starea câinelui meu?
 6. Îmi puteţi oferi instrucţiuni scrise sau un document privind sănătatea sistemului digestiv?
 7. Care este cel mai bun mod (e-mail / telefon) pentru a intra în contact cu dvs. sau clinica dvs. dacă am întrebări?
 8. Întrebaţi dacă este necesară o programare ulterioară.

  Întrebaţi dacă urmează să primiţi un e-mail de reamintire sau o notificare.

ARTICOLE RELEVANTE

 • „De ce este câinele meu constipat?” şi alte întrebări legate de sistemul gastro-intestinal

  „Cum este definită constipaţia” şi „De ce este câinele meu constipat” sunt întrebări adresate frecvent de proprietarii de animale de companie. La polul opus al spectrului gastrointestinal (GI) se află diareea, care poate, de asemenea, să producă confuzie, deoarece poate avea la bază multe cauze. Ambele probleme GI la câini pot cauza letargie, balonare şi disconfort extrem.
 • Tratarea membrelor fracturate la câini

  E neplăcut să-ţi vezi câinele cuprins de durere. Şchiopătatul, urletele şi alte semne prin care câinele dvs. arată că îl doare, vă vor determina să luaţi măsuri pentru a-l mângâia şi a-i alina durerea.
 • De ce vomită câinele dvs. imediat după ce mănâncă

  Câinele dvs. vomită după ce mănâncă? Dacă un câine vomită imediat după ce a mâncat, sunteți îngrijorat pe bună dreptate, dar există câteva lucruri care ar putea să-l fi deranjat la stomac.
 • Epuizarea câinilor din cauza căldurii: Semne de disconfort la câini

  Supraîncălzirea la câini nu este ceva de ignorat. Odată cu încălzirea vremii, este important să știți cum este afectat de căldură cățelușul dvs. Căldura excesivă la câini poate duce la afecțiuni grave și potențial letale, precum insolația și stopul cardiac.

PRODUSE RELEVANTE