„De ce este câinele meu constipat?” și alte întrebări gastro-intestinale

Publicat de către Mindy Cohan, VMD
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Spectrul de caca de câine - de la diaree la constipație.

Fie că îi spuneți fecale de câine, caca sau rahat, în calitate de stăpâni suntem cu toții puțin obsedați de culoarea, consistența și frecvența fecalelor câinelui nostru. Și ar trebui să fim, pentru că trebuie să știm ce este normal și ce nu este normal. Spectrul menționat în titlu poate fi, de asemenea, un veritabil curcubeu, cu orice, de la fecale galbene, la verzi și roșii, la fecale de câine cu sânge. În ceea ce privește consistența și frecvența, constipația și diareea sunt opuse și aici.

„Ce definește constipația?” și „De ce este constipat câinele meu?” sunt întrebări frecvente adresate de proprietarii de animale de companie. La capătul opus al spectrului gastrointestinal (GI) se află diareea, iar ambele pot fi derutante și pot avea multe cauze principale. Ambele aceste probleme GI la câini pot provoca letargie, balonare și disconfort extrem. Deși furnizarea de hrană echilibrată din punct de vedere nutrițional și evitarea inadvertențelor alimentare (cum ar fi ridicarea de gunoaie, ingerarea jucăriilor și ronțăitul resturilor de la masă) pot reduce la minimum tulburările gastrointestinale, constipația și diareea sunt afecțiuni comune pe care părinții animalelor de companie ar trebui să le cunoască și să știe când este timpul să se prezinte la veterinar. Medicul veterinar vă poate ajuta să identificați cauza constipației sau a diareei câinelui dumneavoastră și cel mai bun mod de a o gestiona.

Câine Chihuahua cu părul lung se încruntă în soarele strălucitor în timp ce se află în lesă.

Ce este constipația?

Cei mai mulți câini au un model tipic zilnic de mișcări intestinale. Probabil că știți deja prea bine acest lucru după numărul de saci pe care le aveți la dvs. când vă plimbați. Urmărirea obiceiurilor obișnuite ale câinelui vă poate ajuta să identificați când ceva ar putea fi în neregulă.

Înainte de a întreba „De ce este constipat câinele meu?”, trebuie să știți cum să identificați semnele. Constipația se referă la trecerea neregulată sau dificilă a scaunelor. Scaunul eliminat este adesea dur și uscat și poate conține sânge. Un câine care face caca ocazional, de una sau două ori mai puțin decât de obicei, nu reprezintă, în general, un motiv de alarmă, dar dacă câinele dvs. nu a eliminat scaunul de mai mult de o zi și prezintă semne de încordare sau un apetit scăzut, apelați la medicul veterinar.

De ce este câinele meu constipat?

Întrebarea referitoare la motivul pentru care câinele dvs. este constipat poate avea multe răspunsuri. O examinare fizică efectuată de către medicul veterinar și teste, cum ar fi radiografiile, vă vor ajuta să descoperiți sau să excludeți următoarele probleme:

 • Ingerarea de materiale străine (îmbrăcăminte, jucării, oase, pietre, iarbă, blană, păr uman)
 • Mișcare intestinală lentă
 • Deshidratare
 • Blană mată care blochează anusul
 • Extinderea glandei prostatei la câinii masculi
 • Hernii (atunci când o leziune sau o forțare împinge o mică secțiune a unui organ intern prin mușchiul înconjurător)
 • Tumoră sau masă în tractul intestinal
 • Saci anali infectați sau afectați
 • Efectul secundar al medicamentelor
 • Afecțiuni ortopedice și neurologice, cum ar fi artrita, care îngreunează capacitatea câinelui de a se ghemui

Cum pot gestiona constipația câinelui meu?

Gestionarea constipației depinde de cauza care stă la baza acesteia. Câinii care au dificultăți în eliminarea scaunelor care conțin blană, iarbă sau fragmente de oase ar putea avea nevoie de ajutorul blând al unei mâini înmănușate a unui veterinar pentru a elimina manual scaunul afectat. Câinii care au dificultăți de defecare din cauza glandei prostatice mărite, mase în tractul intestinal sau hernii necesită intervenție chirurgicală sau medicală.

Puteți să vă ajutați câinele cu deficiențe ortopedice sau neurologice să facă scaune în mod regulat, susținându-l cu un ham în timp ce își face nevoile. Câinii cu afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat și bolile renale, care pot crește riscul de deshidratare și constipație, ar putea avea nevoie de adaos de apă în hrana lor sau de administrarea de lichide subcutanate (sub piele) sau intravenoase (injectate într-o venă). În cazul în care razele X arată o cantitate mare de scaun în colonul câinelui dumneavoastră, medicul veterinar ar putea efectua o clismă pentru a le oferi o ușurare semnificativă și imediată.

Pentru a preveni scenariul frustrant și supărător al constipației câinelui, discutați cu medicul veterinar despre modalitățile prin care puteți trata și preveni constipația. Medicul veterinar vă poate recomanda să îi dați câinelui o hrană moale cu umiditate ridicată, înmuiere a scaunului, o hrană terapeutică bogată în fibre sau o hrană terapeutică cu conținut scăzut de reziduuri. Conținutul crescut de fibre din anumite alimente terapeutice pentru câini permite o absorbție mai mare de apă, ceea ce înmoaie scaunul și favorizează mobilitatea intestinală (capacitatea organismului de a deplasa alimentele prin sistemul digestiv). Consultați întotdeauna un medic veterinar înainte de a administra orice medicament fără prescripție medicală câinelui dumneavoastră, deoarece multe dintre ele pot fi periculoase sau fatale pentru câini dacă nu sunt administrate corespunzător.

Shiba Inu sforăind pe o podea de gresie portocaliu cu gri

Ce este diareea?

Spre deosebire de constipație, care vă poate face să vă întrebați când își va face din nou nevoile câinele, diareea poate lăsa un părinte de animal de companie să se întrebe dacă câinele său va înceta vreodată să mai facă caca. Diareea, producerea de scaune moi și frecvente, este una dintre cele mai frecvente probleme gastrointestinale la câini. La fel ca și constipația, diareea poate rezulta dintr-o varietate de cauze:

 • Consumul de alimente bogate sau nedigerabile (resturi de masă, bețe, jucării, gunoaie)
 • Schimbarea bruscă a alimentelor sau a tratamentelor
 • Alergiile sau intoleranțele alimentare
 • Stres (internare într-un adăpost de câini, călătorie sau anxietate de separare)
 • Paraziții
 • Infecțiile virale sau bacteriene
 • Boala inflamatorie intestinală
 • Cancerul
 • Medicamentele (antibioticele pot fi adesea o cauză)
 • Boli non-gastrointestinale, cum ar fi afecțiunile renale sau hepatice sau pancreatita

Cum pot gestiona diareea câinelui meu?

Problemele GI la câini se regăsesc în mod constant în top zece liste de probleme medicale care justifică vizitele la veterinar. În timp ce multe cauze ale diareei sunt grave și necesită asistență medicală, episoadele mai puțin severe pot fi gestionate acasă, după ce vă consultați cu medicul veterinar. Înainte de a discuta cu medicul veterinar, luați în considerare următoarele elemente, astfel încât să puteți oferi o descriere mai completă a problemei animalului dumneavoastră de companie:

 • De cât timp durează diareea?
 • Ce alte probleme medicale are câinele dumneavoastră?
 • Ce culoare are scaunul câinelui dumneavoastră?
 • Câinele dumneavoastră mănâncă și bea normal?
 • A vomitat câinele dumneavoastră?
 • Este câinele dumneavoastră letargic?

Cel mai important, vă rugăm să vă asigurați că vă adresați medicului veterinar dacă vă îngrijorează oricare dintre aceste probleme.

Cățeluș galez corgi pembroke pe plajă

Ce sfaturi de îngrijire la domiciliu va ajuta la rezolvarea problemelor gastrointestinale ale câinelui?

Când vine vorba de gestionarea diareei la domiciliu, cel mai bine este să urmați cu atenție sfaturile medicului veterinar. Este esențial să îi oferiți câinelui dumneavoastră apă proaspătă și să îl încurajați să bea pentru a preveni deshidratarea. Cu excepția cazului în care medicul veterinar vă cere acest lucru, cel mai bine este să nu îi refuzați hrana în cazul în care câinele dumneavoastră are diaree. Hrana este importantă pentru a menține celulele intestinelor hrănite și pentru a ajuta la accelerarea procesului de recuperare. Discutați cu medicul veterinar dacă mâncarea normală a câinelui dvs. este OK sau dacă ar prefera să îi dați ceva mai ușor de digerat.

Chiar dacă diareea câinelui dumneavoastră pare ușoară, solicitarea de îngrijiri veterinare este întotdeauna o alegere sigură. Medicul veterinar vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la rezolvarea rapidă a diareei și ar putea sugera o hrană terapeutică diferită de cea recomandată pentru constipație; această hrană pentru câini va fi o hrană mai ușor de digerat, care ajută la înlocuirea nutrienților cheie epuizați.

Problemele la câini, fie că este vorba de constipație sau diaree, necesită o atenție deosebită. Deși niciuna dintre ele nu este, de obicei, o urgență imediată, dacă simptomele persistă și starea câinelui dumneavoastră se agravează, nu amânați îngrijirea veterinară. Cunoașterea frecvenței normale de defecare a câinelui și a consistenței fecalelor vă va ajuta să recunoașteți o problemă și să oferiți cea mai bună îngrijire pentru cel mai bun prieten al dumneavoastră.

Biografie colaborator

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan este medic veterinar în zona Philadelphia și a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din Pennsylvania. Ea are un câine de salvare pe nume Jem. Mindy se bucură de drumeții cu Jem în timp ce ascultă podcasturi despre Războiul Civil American și Abraham Lincoln.

Articole asociate

Produse asociate