Constipatia si Diareea la Caini: Intrebari legate de sistemul gastrointestinal

Published by
min read

„Cum este definită constipaţia” şi „De ce este câinele meu constipat” sunt întrebări adresate frecvent de proprietarii de animale de companie. La polul opus al spectrului gastrointestinal (GI) se află diareea, care poate, de asemenea, să producă confuzie, deoarece poate avea la bază multe cauze. Ambele probleme GI la câini pot cauza letargie, balonare şi disconfort extrem. Deşi hrănirea câinelui dvs. cu o hrană echilibrată din punct de vedere nutriţional şi evitarea abaterilor alimentare (cum ar mâncatul din gunoi, ingerarea jucăriilor şi consumul de resturi alimentare) pot reduce disconfortul GI, constipaţia şi diareea sunt tulburări frecvente pe care proprietarii de animale ar trebui să ştie să le gestioneze.

Ce este constipaţia?

Majoritatea câinilor au un tipar zilnic în ce priveşte tranzitul intestinal. Probabil că deja cunoaşteţi bine acest aspect după numărul de pungi pe care le luaţi la plimbare sau după numărul de urinări ale căţeluşului dvs. din fiecare dimineaţă. Urmărirea obiceiurilor normale ale câinelui dvs. vă poate ajuta să identificaţi când ceva nu este în regulă.

Înainte de a întreba „De ce este câinele meu constipat” ar trebui să ştiţi să identificaţi semnele. Constipaţia se referă la tranzitul intestinal, care devine dificil sau mai puţin frecvent. Scaunul este adeseori tare, uscat şi poate conţine sânge. Un câine care are scaun cu unul sau două pe zi mai puţin decât de obicei, nu reprezintă motiv de alarmare, dar în cazul în care câinele dvs. nu a avut scaun mai mult de o zi şi prezintă semne de afectare sau are un apetit scăzut, contactaţi medicul veterinar.

De ce este câinele meu constipat?

Această întrebare poate avea mai multe răspunsuri. Un control fizic efectuat de medicul veterinar şi testele, precum radiografiile, vă vor ajuta să descoperiţi sau să excludeţi următoarele probleme:

 • Ingerarea de materiale străine (materiale textile, jucării, oase, pietre, iarbă, blană, păr uman)
 • Tranzit intestinal greoi
 • Deshidratare
 • Dopuri de blană care blochează anusul
 • Mărirea glandei prostate la câinii masculi
 • Hernie (atunci când o leziune sau o presiune împinge o secţiune mică a unui organ intern prin muşchiul din jur)
 • Tumoare sau o masă în interiorul tractului intestinal
 • Glande anale infectate sau afectate
 • Efecte secundare ale medicamentelor
 • Afecţiuni ortopedice sau neurologice, precum artrita, care împiedică abilitatea câinelui de a se ghemui

Cum pot gestiona constipaţia câinelui meu?

Tratamentul constipaţiei depinde de cauza care stă la bază. În cazurile în care câinele aproape nu se mai poate mişca din cauza dopurilor de blană care îi blochează anusul, puteţi folosi aparatul de tuns pentru a rezolva problema. Câinii care întâmpină dificultăţi în eliminarea scaunului care conţine blană, iarbă sau fragmente osoase ar putea avea nevoie de ajutorul medicului veterinar care va folosi o mănuşă pentru a elimina manual scaunul afectat. Câinii cu dificultăţi de defecare din cauza glandelor mărite ale prostatei, mase din tractul intestinal sau hernii vor necesita intervenţie chirurgicală.

Îţi poţi ajuta câinele cu deficienţe ortopedice sau neurologice să rămână în poziţia adecvată, susţinându-l cu un ham în timpul defecării. Câinii cu afecţiuni, cum ar fi diabetul zaharat şi bolile de rinichi, care le pot creşte riscul de deshidratare şi constipaţie, ar putea avea nevoie de apă suplimentară adăugată în hrană sau de administrarea de lichide subcutanate (sub piele) sau intravenoase (injectate într-o venă). Dacă radiografia prezintă o cantitate mare de scaun în colonul câinelui dvs., medicul veterinar ar putea efectua o clismă pentru a facilita o defecare semnificativă şi imediată.

Pentru a preveni scenariul frustrant şi chinuitor de a trata constipaţia câinilor, discutaţi cu medicul veterinar despre modalităţile prin care puteţi gestiona şi preveni constipaţia. Medicul veterinar vă poate recomanda să oferiţi căţeluşului dvs. dovleac la conservă, laxative, alimente terapeutice bogate în fibre, precum Hill's Prescription Diet sau alimente terapeutice din care rezultă puține reziduuri. Conţinutul crescut de fibre al anumitor alimente terapeutice pentru câini permite absorbţia unei cantități mai mare de apă, care înmoaie scaunul şi facilitează motilitatea intestinală (capacitatea organismului de a deplasa alimentele prin sistemul digestiv). Deşi unele medicamente pentru oameni pot ajuta animalele de companie constipate, consultaţi întotdeauna un medic veterinar înainte de a-i administra câinelui dvs. medicamente fără prescripţie, deoarece multe dintre ele pot fi periculoase sau fatale pentru câini, dacă nu sunt administrate corect.

Ce este diareea?

Spre deosebire de constipaţie, care vă poate face să vă întrebaţi dacă va mai avea scaun normal câinele dvs., diareea vă poate face să vă întrebați dacă acesta se poate opri din a avea scaune. Diareea, scaunele moi şi dese reprezintă unele dintre cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale la câini. Asemenea constipaţiei, diareea poate avea la bază o varietate de cauze:

 • Consumul de alimente grase sau imposibil de digerat (resturi alimentare, beţe, jucării, gunoaie)
 • Schimbarea bruscă a alimentaţiei sau a recompenselor
 • Alergiile alimentare sau intoleranţele
 • Stresul (transportul câinelui în cuşcă, călătoriile sau anxietatea de separare)
 • Paraziţi
 • Infecţii virale sau bacteriene
 • Boala inflamatorie intestinală
 • Cancer
 • Medicamente (antibioticele pot fi adesea cauza)
 • Boli non-gastrointestinale, cum ar fi afecţiunile renale sau hepatice sau pancreatita

Cum pot gestiona diareea câinelui meu?

Problemele GI la câini se află în mod constant în top zece probleme medicale care impun o vizită la medicul veterinar. În timp ce multe cauze ale diareei sunt grave şi necesită îngrijire medicală, episoadele mai puţin severe pot fi tratate acasă. Ca regulă generală, puteţi continua cu îngrijirea la domiciliu în cazul în care situaţia câinelui dvs. îndeplineşte următoarele criterii:

 • Diareea durează mai puţin de două zile.
 • Câinele dvs. nu este foarte tânăr, foarte bătrân sau compromis din punct de vedere medical.
 • Diareea nu conţine sânge.
 • Scaunul nu are culoarea neagră.
 • Câinele dvs. mănâncă şi bea normal.
 • Câinele dvs. nu a vomitat mai mult de odată.
 • Câinele dvs. nu este letargic.
 • Cel mai important, asiguraţi-vă că luaţi legătura cu medicul dvs. veterinar dacă vă faceţi griji în legătură cu aceste probleme.

Care sunt recomandările privind îngrijirea la domiciliu pentru a ajuta câinele să depăşească disconfortul cauzat de afecțiunile GI?

Atunci când vine vorba de tratarea diareei acasă, cel mai bine este să acţionaţi uşor şi cu grijă. Este necesar să aşteptaţi douăsprezece până la douăzeci şi patru de ore înainte de a hrăni câinele, pentru a permite intestinelor inflamate să se odihnească şi să se recupereze, precum şi pentru a reduce cantitatea de apă pierdută din corp. Este foarte important să îi oferiţi câinelui apă proaspătă şi să îl încurajați să o bea pentru a preveni deshidratarea.

Hrănirea câinelui cu hrană uşoară, cum ar fi pui fiert fără piele şi orezul alb poate ajuta, de asemenea, la reluarea tranzitului intestinal normal. Este cel mai indicat să evitaţi alimentele grase şi în mod cert nu îi oferiţi recompense sau resturi alimentare în perioada de recuperare. Chiar dacă diareea câinelui pare uşoară, îngrijirea oferită de medicul veterinar este întotdeauna o opţiune sigură. Medicul dvs. veterinar vă poate prescrie medicamente pentru a remedia rapid diareea şi vă poate sugera o alimentaţie terapeutică prescrisă pentru constipaţie; această hrană va fi mai uşor de digerat şi va ajuta la înlocuirea nutrienţilor cheie pierduţi.

Problemele GI la câini, indiferent că este vorba de constipaţie sau de diaree, necesită o atenţie specială. Deşi niciuna dintre ele nu reprezintă o urgenţă imediată, dacă simptomele persistă şi starea câinelui se înrăutăţeşte, nu întârziaţi vizita la medicul veterinar. Familiarizarea cu obiceiurile câinelui legate de frecvenţa şi consistenţa scaunelor vă va ajuta să recunoaşteţi o problemă şi să îi oferiţi îngrijirea optimă prietenului dvs. patruped.

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan este medic veterinar în Philadelphia şi a absolvit Şcoala de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii din Pennsylvania. Aceasta are un câine adoptat de la adăpost pe nume Jem. Mindy se bucură de drumeţii alături de Jem şi îi place să asculte reportaje despre Războiul Civil American şi Abraham Lincoln.

ARTICOLE RELEVANTE