Pisică trăgând cu ochiul prin perdea, de pe pervazul ferestrei

Ce este boala renală la pisici?

Boala cronică de rinichi (BCR) este definită ca fiind orice anomalie a unuia sau a ambilor rinichi, care este prezentă de mai multe luni. Este o afecțiune comună, care afectează aproximativ 1 din 3 pisici.1

Rinichii pisicii dumneavoastră joacă un rol vital în eliminarea reziduurilor metabolice din fluxul sanguin, în reglarea echilibrului de lichide și electroliți, în producerea sau activarea unor hormoni importanți și în controlul tensiunii arteriale. În cazul în care rinichii pisicii dumneavoastră nu pot funcționa în mod corespunzător, BCR poate duce în cele din urmă la probleme care îi pun viața în pericol.

pisică uitându-se pe fereastră alături de stăpânul său

Ce favorizează bolile de rinichi la pisici?

Cauza bolii renale cronice la pisici este de multe ori necunoscută; cu toate acestea, pot fi implicați mai mulți factori care ar putea crește riscul pisicii dumneavoastră de a dezvolta o boală renală & și evoluția acesteia:

pictogramă câine și ceas

Vârsta

Șansa de a dezvolta boli de rinichi crește pe măsură ce pisicile înaintează în vârstă.2

Pictograma Nutriție

Nutriție

Alimentele bogate în fosfor pot accelera evoluția bolii renale cronice la pisici.

Pictograma Genetică

Genetica

Riscul de BCR poate fi mai mare la anumite rase de pisici (de exemplu, persane).

Pictograma Agendă

Boala

Alte boli și probleme de sănătate pot contribui la înrăutățirea BCR la pisici.

Pictograma Hidratare

Deshidratarea

Orice afecțiune care duce la deshidratare (de exemplu, vărsături, diaree, șoc) poate înrăutăți funcția renală și poate contribui la evoluția rapidă a BCR.

 

Câine mai în vârstă întinzându-și capul în poală

Depistarea timpurie a insuficienței renale la pisica dumneavoastră

Este important să se depisteze BCR înainte ca semnele să devină evidente, deoarece semnele nu apar de obicei decât după ce 75% din funcția renală a fost pierdută.2 La 7 ani și mai mult, riscul de boală renală la pisici crește, așa că asigurați-vă cu privire la realizarea unei „evaluări pentru animale în vârstă” în timpul controlului anual. BCR este progresivă și ireversibilă, dar medicul veterinar vă poate ajuta să oferiți îngrijire pe termen lung și vă poate arăta cum să urmăriți semnele la pisicile mai în vârstă.

Care sunt semnele & simptomele bolii renale la pisici?

Semnele bolii renale în stadiu incipient nu sunt vizibile. La momentul diagnosticării, boala renală cronică este deja prezentă de ceva timp, dar evoluția ei poate fi încetinită cu ajutorul hranei pentru pisici aprobată de medicii veterinari pentru bolile renale. Semnele & simptomele bolii renale în stadiu avansat tind să fie similare, dar sunt mult mai vizibile pentru stăpânii animalelor de companie.

Semne

  • Setea crescută
  • Scăderea poftei de mâncare
  • Creșterea volumului de urină
  • Pierderea în greutate
  • Respirația urât mirositoare sau gura inflamată
  • Oboseala sau letargia
  • Voma și diareea
  • Constipația
Pisică stând pe picioarele din spate, în timp ce îi este servit castronul cu mâncare

Nutriția pentru pisicile cu boli renale

Dacă pisica dumneavoastră suferă de o boală renală, o alimentație corectă poate avea un impact pozitiv asupra vieții sale. S-a demonstrat că nutriția clinică cu formule speciale, care conține cantități reduse de fosfor și proteine foarte digerabile, precum și o cantitate mai mare de acizi grași omega-3 din uleiul de pește, îmbunătățește calitatea și durata vieții la pisicile cu insuficiență renală cronică, în comparație cu hrana obișnuită pentru animale de companie. Pofta de mâncare a pisicii dumneavoastră poate varia în timp atunci când suferă de insuficiență renală cronică, iar oferirea de diferite forme (uscată, tocăniță) și arome ale unor alimente adecvate recomandate de echipa medicală veterinară poate fi foarte utilă. Este important treceți treptat la o nouă hrană deoarece unele pisici au nevoie de câteva săptămâni sau mai mult pentru a se obișnui cu o nouă hrană.

Hrăniți microbiomul animalului de companie

Noi dovezi susțin o legătură între sănătatea intestinelor și sănătatea rinichilor.3 O alimentație care conține formule cu ingrediente despre care s-a demonstrat că hrănesc microbiomul intestinal poate ajuta la reducerea produselor reziduale care pot fi dăunătoare pentru rinichii lor.

Ce părere aveți despre dieta pregătită în casă pentru pisicile cu afecțiuni renale?

Deși a câștigat o oarecare popularitate online, folosirea unei diete pregătite în casă (sau a unei diete cu alimente crude) pentru pisicile cu afecțiuni renale necesită atenție la mai mulți factori, inclusiv la riscurile de contaminare, la echilibrarea nutrienților și la costul total. Atunci când analizați opțiunile nutriționale pentru pisicile cu afecțiuni renale, este întotdeauna mai bine să obțineți o recomandare specifică din partea medicului veterinar.

Produse conexe pentru pisicile cu probleme renale

Centrul Hill’s de îngrijire a animalelor de companie

Accesați Centrul Hill's de îngrijire a animalelor de companiepentru mai multe informații și articole despre cum vă puteți ajuta pisica să rămână sănătoasă

Referințe:
1Lulich JP, Osborne CA, O’Brien TD, Polzin DJ. Insuficiența renală felină: întrebări, răspunsuri, întrebări. Compendiu despre Educația Practică Veterinară. 1992;14(2):127–153.

2Brown SA. Disfuncția renală la animalele mici. Site-ul web al Manualului veterinar Merck. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Raportul Hill's privind dovezile clinice referitoare la hrănirea microbiomului intestinal ajută la susținerea sănătății rinichilor la pisici și câini cu boală cronică de rinichi. 2023