Care sunt afecțiunile gastrointestinale și tulburările digestive ale pisicii?

 

Tulburare digestivă (afecțiune gastrointestinală) înseamnă orice afecțiune care împiedică digestia optimă sau modifică frecvența cu care hrana trece prin tractul digestiv. Tulburările digestive reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru consultarea unui medic veterinar.

Tulburările digestive pot duce la deshidratare, malnutriție sau alte probleme grave de sănătate astfel încât este important să le recunoașteți semnele și să consultați medicul veterinar.

GASTROENTERITA ACUTĂ

Tract digestiv inflamat, de obicei pe termen scurt. Cauzele pot include consumul unei hrane alterate sau râncede, înghițirea de obiecte străine, consumul de plante toxice, paraziți interni, stres, alergii alimentare și unele afecțiuni.

Colita

De obicei apare la pisicile cu vârste sub 5 ani, colita cauzează inflamația intestinului gros care rezultă în defecații frecvente și dureroase. Dacă pisica dvs. se confruntă cu colită, acesta poate conține mucus și sânge. Cel mai frecvent, colita este cauzată de tumori sau polipi, o schimbare a hranei, alergii (inclusiv cele alimentare), obiecte străine înghițite și anumite boli.

Diareea

Este cauzată de infecții, paraziți interni, stres, schimbarea hranei pentru pisici, resturi alimentare sau gustări consistente, consumul unei hrane alterate din gunoi și disfuncții ale organelor interne.

Constipația

Este cauzată de obicei de deshidratare, ingerare insuficientă de fibre, ingerare de păr sau alte obiecte străine, îmbătrânire, tumori, traumatisme sau fracturi, afecțiuni ale măduvei spinării, tulburări nervoase la nivelul intestinului gros, tulburări endocrine sau metabolice și debilitare, și lipsă de exerciții.

 

Pancreatita

O inflamare sau infecție a pancreasului (o glandă alungită, conică, care este situat în spatele stomacului). Originile sunt de obicei necunoscute. Cauzele posibile sunt scăderea fluxului sanguin (din cauza deshidratării sau altor procese de boală), infecții, boli sau traumatisme.

SINDROMUL INTESTINULUI IRITABIL

În mod curent, este asociat cu inflamația cronică și disconfortul intestinal al pisicii, însă nu este de obicei legat direct de tulburările gastrointestinale. Unele cauze posibile includ intoleranțele alimentare și capacitatea hranei pentru pisici de a trece prin tractul gastrointestinal. Un alt factor care contribuie la această stare poate fi și stresul psihic.

Insuficiența pancreatică exocrină

Această stare este caracterizată de pierderea în greutate, apetit crescut și cantități mari de materii fecale moi. Pancreatita cronică este cea mai comună cauză.

MALABSORBȚIA ÎN INTESTINUL SUBȚIRE

Inflamarea intestinului subțire împiedică absorbția nutrienților și duce la diaree persistentă, scădere în greutate și pierderea apetitului pisicii dvs.

 

 

 

 

Pisica mea are o tulburare digestivă sau gastrointestinală?

 

Cele mai frecvente semne ale problemelor de stomac și tulburărilor digestive sunt scaunele moi sau diareea. Mai puteți observa la pisica dvs. și câteva sau toate semnele următoare.

 • Vomă
 • Regurgitație
 • Flatulență
 • Slăbiciune
 • Diaree/constipație

Tulburările digestive cronice pot fi o problemă debilitantă pentru multe pisici și este necesar ca medicul veterinar să efectueze teste și să stabilească un diagnostic.

IMPORTANT: Dacă pisica dvs. prezintă diaree sau vomită, ea se poate suferi o deshidratare severă. Consultați-vă medicul veterinar dacă observați oricare dintre aceste semne.

 

Alegerea hranei potrivite pentru sănătatea tractului digestiv al pisicii.

 

Hrana potrivită pentru îngrijirea tractului digestiv poate ajuta la eliminarea problemelor de stomac, remedierea diareei și îmbunătățirea digestiei. Dacă pisica dvs. prezintă semne ale tulburărilor digestive, întrebați-vă medicul veterinar dacă ar trebui să schimbați hrana pisicii.

anchor

Îngrijirea pisicii

ARTICOLE ȘI INSTRUMENTE

Centrul pentru îngrijirea animalului de companie

 • Nutriția și hrănirea: pisică | Hillspet.ro

  Descoperiți cum să alegeți hrana pentru pisica dvs., de la ingredientele importante de care are nevoie până la decizia de a schimba hrana. Explorați biblioteca noastră de articole pentru a afla mai multe.
 • Sănătatea pisicii | Hillspet.ro

  Descoperiți semnele care arată că pisica dvs. se confruntă cu o problemă de sănătate, precum și modul în care le puteți preveni. Explorați biblioteca noastră de articole pentru a afla mai multe.
 • Îngrijirea pisicilor | Hillspet.ro

  Descoperiți unele moduri de bază prin care vă puteți îngriji pisica corespunzător. Explorați biblioteca noastră de articole pentru a afla mai multe.
 • Proprietar nou de animale de companie: Pisică | Hillspet.ro

  Aflați la ce să vă așteptați; cum să vă pregătiți dacă aduceți acasă pentru prima dată o pisică. Explorați biblioteca noastră de articole pentru a afla mai multe.
 • Dresajul pisicilor | Hillspet.ro

  Descoperiți unele metode utile pentru dresarea pisicii dvs., de la socializare până la utilizarea tăviței cu nisip. Explorați biblioteca noastră de articole pentru a afla mai multe.
 • Instrumente și resurse pentru pisici | Hillspet.ro

  Consultați articolele și resursele despre pisici, din biblioteca noastră extinsă, întocmite pentru a vă ajuta în multe situații pe care le veți experimenta împreună cu pisica dvs.