Sănătatea digestivă a pisicilor

Care sunt problemele digestive ale pisicii?

O tulburare digestivă (sau gastrointestinală) este orice stare de sănătate care vă împiedică pisica să digere corect alimentele sau care modifică ritmul în care alimentele trec prin tractul digestiv. Nu ignorați semnele! Dacă prietenul dvs. blănos prezintă simptome de tulburări digestive, cereți imediat sfatul medicului veterinar.

Pisică jucându-se pe canapea


Semne că pisica dvs. poate suferi de o tulburare digestivă

Cele mai frecvente semne ale problemelor stomacale și ale tulburărilor digestive ale pisicilor sunt scaunele moi sau diareea. De asemenea, este posibil să observați unele sau toate semnele următoare la pisica dumneavoastră.

 • Vărsături

 • Regurgitare

 • Flatulență

 • Slăbiciune

Tulburările digestive cronice pot constitui o problemă debilitantă pentru multe pisici și necesită teste și un diagnostic amănunțit de la medicul veterinar.

Exemple de tulburări digestive obișnuite

Tulburările digestive pot apărea dintr-o varietate de motive și toate acestea pot face ca pisica dumneavoastră să se simtă rău. Nu uitați că diareea poate fi dificil de observat la pisicile care își fac nevoile afară. Dacă bănuiți că pisica dvs. are probleme, merită să îi puneți la dispoziție o litieră, astfel încât să puteți vedea ce se întâmplă. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente probleme digestive întâlnite la pisici.

 

Pisică pe o masă veterinară alături de medicul veterinar
 • Gastroenterita acută

  Aceasta este cea mai frecventă cauză a „tulburărilor digestive” la pisici. Aceasta constă, de obicei, în vărsături și diaree care încep brusc. Poate fi cauzată de o mulțime de lucruri, cum ar fi mâncatul a ceva dubios (sau, așa cum le place multor pisici să facă, să mănânce o jumătate de șoarece și să ne lase pe noi să găsim restul!), paraziți, viruși și gheme de păr, pentru a numi doar câteva.

 • Enteropatia cronică sau boala inflamatorie intestinală
  • Spre deosebire de tulburarea cu debut brusc pe care tocmai am menționat-o, enteropatiile cronice apar mai lent și tind să dureze mult timp. Diareea și pierderea în greutate sunt semne frecvente. Din nou, acestea pot fi cauzate de multe lucruri diferite, cum ar fi reacțiile alimentare adverse, reacțiile imune și genetica.

 • Colita

  Colonul este o parte a intestinului gros, iar atunci când acesta se inflamează se numește colită. Este, de obicei, foarte caracteristic și majoritatea pisicilor prezintă aceleași semne - arată ca și cum ar avea nevoie urgentă să facă treaba mare, s-ar putea să se străduiască să elimine fecalele, dar să nu iasă prea mult, iar unul dintre semnele clasice ale colitei este sângele proaspăt și/sau mucusul vâscos în scaun.

 • Constipația

  La fel ca în cazul oamenilor, atunci când pisicile sunt constipate, le este greu să elimine fecalele și este posibil ca acestea să își facă nevoile mult mai rar. Constipația poate fi cauzată de o mulțime de lucruri. Înghițirea oaselor, a penelor și a blănii poate face ca scaunele să fie tari și greu de eliminat, prezența unei cantități mari de păr, în special la pisicile cu părul lung sau un intestin leneș însemnând, de asemenea, că scaunele sunt uscate și greu de eliminat. Unele rase, cum ar fi pisicile siameze, sunt mai predispuse la un intestin leneș decât altele. Acest lucru poate duce la o afecțiune numită megacolon.

 • Pancreatita

  Aceasta este o afecțiune complexă la pisici și poate fi dificil de diagnosticat, dat fiind că semnele sunt vagi. Aceste semne includ vărsături, letargie și lipsa poftei de mâncare. La pisici, poate să apară și să dispară și adesea este asociată cu alte probleme, cum ar fi reacțiile alimentare adverse și bolile inflamatorii intestinale.

 • Alergiile alimentare

  Pisicile pot reacționa rău la anumite alimente din mai multe motive pe care le numim, în mod colectiv, reacții alimentare adverse. Adevăratele alergii alimentare sunt mai rare decât se crede și tind să fie cauzate de proteinele din alimente precum puiul, peștele și laptele. Alergiile alimentare pot provoca vărsături și diaree și, de asemenea, probleme ale pielii, cum ar fi mâncărimea și toaletarea excesive.

Cum pot ajuta?

În primul rând, dacă bănuiți că pisica dumneavoastră suferă de o tulburare digestivă, discutați cu medicul veterinar despre tratamentele care i-ar putea fi de ajutor. Puteți să vă ajutați și mai mult pisica prin reducerea cantității de factori declanșatori de stres din mediul său cu ajutorul unora dintre aceste sugestii:

Femeie în pulover portocaliu ținând în brațe o pisică

Păstrați-i rutina

Schimbările de mediu sau de rutină ale prietenului dvs. blănos pot duce la tulburări gastrointestinale. Asigurarea unui mediu calm și sigur pentru pisica dvs. – precum și un timp de joacă regulat – o pot ajuta să scape de anxietate.

Consultați câteva sfaturi

Pisica cu copil

Preveniți

Paraziții, cum ar fi limbricii și viermii-cârlig, pot cauza probleme gastrointestinale, așa că, dacă pisica dvs. tinde să exploreze exteriorul, asigurați-vă că beneficiază de o îngrijire preventivă adecvată.

Pisică mâncând hrană din bol

Acordați atenție nutriției animalelor de companie

Alimentele preparate din ingrediente foarte ușor de digerat pot fi blânde pentru stomacurile deranjate. Întrebați-l pe medicul veterinar despre schimbarea hranei pisicii dumneavoastră și despre cum să faceți acest lucru fără a deranja și mai mult stomacul acesteia.

Consultați opțiunile

Produse recomandate pentru pisicile cu probleme digestive

Produse recomandate pentru a susține sănătatea digestivă

Resurse și sfaturi

Pentru a vă ajuta să îi oferiți pisicii dvs. cea mai bună îngrijire posibilă pe parcursul vieții ei, consultați aceste resurse utile de la echipa noastră de medici veterinari.