Cum să gestionați bolile inflamatorii intestinale la câini

Publicat de către Ashley Gallagher, DVM
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Există puține lucruri care trezesc mai repede stăpânul unui câine decât sunetul inconfundabil al unui câine pe cale să vomite. La fel ca oamenii, câinii pot vomita și pot avea diaree din când în când. Dar, în cazul în care problemele de stomac ale câinelui dumneavoastră nu se rezolvă într-o zi sau două, este necesară o discuție cu medicul veterinar despre boala inflamatorie intestinală (BII) la câini și alte boli asociate cum ar fi colita la câini.

Cum se manifestă boala inflamatorie intestinală la câini?

Boala inflamatorie intestinală este o afecțiune care implică o inflamație a pereților tractului gastrointestinal (GI). Uneori, această afecțiune se mai numește și enteropatie cronică; în funcție de modul în care câinele răspunde la diferite tratamente, simptomele acesteia pot fi clasificate în grupuri: sensibilitate la alimente, la antibiotice și la corticosteroizi. Pentru simplificare, în acest articol vom folosi doar termenul BII.

Simptomele specifice BII includ vărsături frecvente, scăderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, scaunul moale, defecarea frecventă sau diareea lichidă sau cu sânge. În timp, BII poate duce la pierderea în greutate, la scăderea masei musculare și la o blană cu puțin păr. Dacă observați oricare dintre aceste semne, ar trebui să faceți o programare la medicul veterinar al câinelui dumneavoastră.

Schnauzer negru miniatural lâncezind într-un pat-coș pentru câini

Care este cauza tulburărilor gastrointestinale?

Pentru a înțelege cauza tulburărilor gastrointestinale asociate cu BII, este important să înțelegem modul în care hrana este descompusă și absorbită de organism. Când hrana este consumată, aceasta coboară prin esofag și se oprește în stomac, unde este supusă digestiei și se descompune într-o substanță mai lichidă numită chim. Chimul trece apoi în intestinul subțire, unde are loc cea mai mare parte a digestiei și a absorbției nutrienților în organism. Ultima oprire în tractul gastrointestinal este intestinul gros, numit și colon. Aici, bacteriile descompun fibrele din hrana, iar apa este absorbită. Acest proces poate fi perturbat - într-unul sau mai multe puncte din tractul gastrointestinal - de o inflamație care modifică abilitatea organelor de a funcționa corect.Inflamația este o reacție exagerată a sistemului imunitar - fie la ceva ce a mâncat câinele dumneavoastră, fie de la o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar, numită boală autoimună. Acest lucru duce la disconfort și interferează cu capacitatea tractului gastrointestinal de a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive.

 Inflamația din stomac se numește gastrită și, de obicei, duce la vărsături. Atunci când inflamația este la nivelul intestinului subțire, este diagnosticată ca enterită; la nivelul colonului, se numește colită. Caracteristicile diareei câinelui dumneavoastră pot ajuta medicul veterinar să determine dacă problemele gastrointestinale sunt cauzate de enterită, colită sau ambele, și pot ajuta la stabilirea tratamentului adecvat.

În ce măsură diferă bolile inflamatorii intestinale la câini de sindromul de colon iritabil?

Semnele clinice ale bolilor inflamatorii intestinale pot fi similare cu cele ale sindromului de colon iritabil (SCI) la oameni, dar cauza principală este foarte diferită. Se crede că sindromul de colon iritabil la oameni apare ca urmare a unei mișcări anormale a mușchilor din intestine.

Cum diagnostichează medicii veterinari bolile inflamatorii intestinale la câini?

Pentru a stabili existența unei boli inflamatorii intestinale a câinelui dumneavoastră, medicul veterinar poate efectua mai întâi analize de sânge de bază și teste fecale. Aceste teste ajută la evaluarea stării generale de sănătate a câinelui și la excluderea altor afecțiuni medicale. De asemenea, poate fi necesară o ecografie sau o radiografie pentru a examina organele din abdomen. În cele mai multe cazuri, răspunsul câinelui dumneavoastră la o modulare a microbiomului sau alte terapii, cum ar fi steroizi, poate ajuta la diagnosticare. În unele cazuri, pentru a stabili un diagnostic și un tratament corect, va fi necesară o endoscopie în timpul căreia vor fi efectuate biopsii din țesutul peretelui intestinal pentru o examinare mai amănunțită.

Tânără femeie medic veterinar în uniformă albastră care examinează un golden retriever cu zgardă albastru pe masă în timpul controlului.

Cum gestionați bolile inflamatorii intestinale la câini?

Odată ce câinele dumneavoastră este diagnosticat cu o boală inflamatorie intestinală, există mai multe opțiuni de tratament din care puteți alege, în funcție de gravitatea afecțiunii.

  • Un plan alimentar dietetic este adesea prima linie de apărare. Opțiunile includ formule ușor digerabile, formule de proteine noi sau hidrolizate și formule bogate în fibre. Fiecare dintre aceste opțiuni acționează într-un mod diferit pentru a ajuta tractul gastrointestinal să funcționeze mai eficient.

  • Menținerea și susținerea sănătății microbiomului câinelui dvs. — un mediu format din miliarde de bacterii și alte microorganisme din intestine - poate ajuta la gestionarea BII. Gestionarea microbiomului se realizează prin utilizarea de fibre prebiotice și bacterii probiotice. În prezent, descoperim modul în care nutriția poate avea un impact asupra microbiomului câinelui și dezvoltăm formule care ajută la promovarea mai multor bacterii bune pentru a contribui la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale a câinelui dumneavoastră.

Să ai un câine care se confruntă frecvent cu vărsături sau diaree nu este plăcut pentru nimeni, dar există lucruri pe care le poți face pentru ca acesta să se simtă mai confortabil, pentru a salva covoarele din casa ta și, cel mai important, pentru a îmbunătăți sănătatea generală a câinelui tău.

Biografie colaborator

Ashley Gallagher, doctor în medicină veterinară, îmbrățișându-și câinele.

Dr. Ashley Gallagher

Dr. Ashley Gallagher este medic veterinar în Salem, Massachusetts. După ce a absolvit Colegiul de Medicină Veterinară al Universității din Florida, a acceptat un post în cadrul programului foarte competitiv de stagiu de un an de la Spitalul Friendship pentru animale din Washington, DC. Apoi a petrecut doisprezece ani la Spitalul Friendship pentru animale ca medic veterinar, cu atribuții care includ programări, precum și efectuarea de intervenții chirurgicale elective și de urgență. În ultimul an, ea și familia ei s-au mutat în Massachusetts, unde ea a preluat funcția de șef de personal la Clinica Veterinară din New England. Ea locuiește cu soțul ei, cele două fiice, labradorul Frank și pisica Vegas.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Articole asociate

Produse asociate