Boli hepatice la pisici: cauze, semne şi simptome

Published by
min read

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Ce sunt bolile hepatice?

Ficatul este un organ important cu multe funcţii, inclusiv digestia şi transformarea nutrienţilor, eliminarea substanţelor toxice din sânge şi depozitarea vitaminelor şi mineralelor. Deoarece ficatul lucrează pentru a scăpa corpul de atât de multe substanţe diferite, este susceptibil de afecţiuni din multe surse diferite. Boala hepatică are ca rezultat inflamarea, cunoscută sub numele de hepatită. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la pierderea funcţiei, deoarece celulele hepatice sănătoase sunt înlocuite cu ţesut cicatricial. Bolile din alte părți ale corpului pot afecta şi funcţia ficatului.

Din fericire, bolile hepatice pot fi gestionate eficient şi avansarea lor poate fi limitată. Multe pisici continuă să trăiască fericite ani buni şi după diagnosticare. O alimentaţie corectă şi o legătură continuă cu medicul veterinar reprezintă cheia gestionării tulburării hepatice a pisicii.

Ce cauzează bolile hepatice?

Factorii care cresc probabilitatea ca pisica să dezvolte boli ale ficatului includ:

Vârsta: Mai multe boli, inclusiv disfuncţia hepatică, sunt frecvente în cazul pisicilor geriatrice.

Rasa: Anumite rase, cum ar fi pisicile siameze, sunt mai susceptibile de a se naşte cu sau de a dezvolta probleme hepatice specifice.

Obezitatea: Pisicile care sunt mult supraponderale pot avea o probabilitate mai mare de a dezvolta boli hepatice.

Medicamente şi substanţe chimice: Medicamentele care conţin acetaminofen pot afecta ficatul la pisici.

Pisica mea suferă de o afecţiune hepatică?

Semnele bolii hepatice pot fi foarte asemănătoare cu cele ale altor afecţiuni. Dacă observaţi oricare dintre următoarele semne la pisica dvs., contactaţi medicul veterinar pentru o examinare completă.

Simptomele care trebuie luate în considerare includ:Common signs of liver disease

 • Pierderea apetitului sau apetit scăzut
 • Scăderea bruscă a greutăţii
 • Pierdere în greutate
 • Icter (îngălbenirea gingiilor, albului ochilor sau a pielii)
 • Senzaţie crescută de sete
 • Vărsături sau diaree
 • Schimbări de comportament
 • Slăbiciune excesivă
 • Lipsă de energie sau depresie

Alte semne posibile ale tulburărilor hepatice includ urină închisă la culoare, gingii deschise la culoare sau o creştere a fluidului în abdomen, care ar putea fi confundată cu creşterea bruscă a greutăţii. Veterinarul dvs. poate realiza alte teste pentru a diagnostica bolile hepatice.

IMPORTANT: Semnele bolilor hepatice nu sunt foarte specifice, ceea ce face dificilă recunoaşterea lor. Dacă pisicile obeze nu mai mănâncă, pot apărea complicaţii fatale. Pisicile care îşi pierd apetitul timp de două până la trei zile pot prezenta lipidoza hepatică felină, o afecţiune asociată cu acumularea periculoasă de grăsime în ficat, care afectează funcţionarea adecvată. Dacă pisica ta nu mănâncă, consultă imediat medicul veterinar.

Importanţa nutriţiei

Dacă pisica ta este diagnosticată, s-ar putea să te întrebi cum să ai grijă de pisica ta cu o boală hepatică. Tratamentul oricărei boli hepatice are scopul de a odihni ficatul şi de a minimiza acele funcţii care au de-a face cu metabolismul grăsimilor, proteinelor, carbohidraţilor şi medicamentelor. Când pisica are boală hepatică, este cu atât mai important să îi oferi hrana potrivită. Hrăniţi pisica cu carbohidraţi uşor de digerat, grăsimi de foarte bună calitate şi cantităţi limitate de sodiu pentru a controla leziunile hepatice actuale şi pentru a îmbunătăţi funcţia hepatică.

Pentru diagnosticare corectă şi opţiuni de tratament, consultaţi întotdeauna medicul veterinar şi cereţi-i să recomande cele mai bune alimente pentru sănătatea ficatului pisicii dvs.

Întrebaţi medicul veterinar despre boala hepatică:

 1. Există alimente pe care ar trebui să evit să i le dau pisicii din cauza afecțiunii de care suferă?
  • Întrebaţi cum hrana umană poate afecta sănătatea pisicii dumneavoastră.
 2. Aţi recomanda o hrana pentru pisici Hill's® Prescription Diet® pentru sănătatea ficatului pisicii mele?
  • Întrebaţi despre preocupările nutriţionale speciale privind pisica dvs.
  • Cât de mult / cât de des ar trebui să îi oferiți mâncarea recomandată pisicii
  • Discutaţi despre ce mâncare puteţi să combinaţi cu mâncarea recomandată
 3. Cât de repede ar trebui să mă aştept să văd semne de îmbunătăţire la pisica mea?
 4. Puteţi să-mi oferiţi instrucţiuni scrise sau o broşură despre boala hepatică pentru pisica mea?
 5. Care este cel mai bun mod (e-mail / telefon) pentru a intra în contact cu dvs. sau spitalul dvs. dacă am întrebări?
  • Întreabă dacă ai nevoie de o întâlnire ulterioară.
  • Întreabă dacă îţi va fi trimis un e-mail de reamintire sau o notificare.

Related Articles

Related Products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>