Cum iti dresezi pisica cat mai simplu?

Published by
min read

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Atunci când învăţaţi cum să vă dresaţi pisica, veţi începe cu primii paşi care recompensează comportamentul bun şi îl descurajează pe cel greşit. Dar poţi să dresezi o pisică în acelaşi mod în care poţi dresa un câine? Da şi nu. Deoarece sunt animale extrem de independente, pisicile ar putea părea distante sau neinteresante să vă urmeze comenzile. Asta nu înseamnă că nu le puteţi influenţa comportamentul. Dacă sunteţi răbdători şi consecvenţi, noul dvs. pisoi poate fi dresat în cel mai scurt timp.

Ce doriţi să dresaţi?

În primul rând, determinaţi ce doriţi ca pisica dvs. să înveţe, apoi deplasaţi-vă spre acest obiectiv paşi mici în fiecare zi. Înainte de a începe să vă dresaţi pisica, luaţi în considerare ce comenzi veţi folosi şi ce tipuri de acţiuni de comportament doriţi să înveţe. Gândiţi-vă la întrebările pe care le-aţi avut în trecut: cum să vă dresaţi pisica să folosească o litieră, cum să o păstraţi calmă în cabinetul medicului veterinar şi aşa mai departe. Cum o puteţi dezvăţa să zgârie covoarele sau mobilierul? Acestea sunt toate opţiunile pe care le puteţi avea în timpul dresajului.

Unele dintre obiectivele comune includ:

 • Comenzi simple şi folosirea litierei.
 • Să vină la dvs. când o chemaţi sau când faceţi un gest.
 • Să stea calmă şi liniştită când o îngrijiţi.
 • Să interacţioneze cu dvs., cu alte persoane sau cu alte animale.
 • Să se joace cu jucării, cu dvs. sau cu altă pisică.
 • Să fie calmă în timpul călătoriilor (să intre în cutia de transport în timp ce mergeţi cu maşina).

Există multe motive importante pentru a afla de ce şi cum să vă dresaţi pisica. Dar mai presus de toate, învăţând-o cum să se comporte în anumite moduri o vor ajuta să devină sociabilă când este în preajma oamenilor şi a altor animale. Dresajul este, de asemenea, important pentru propria stare de bine; dacă pisica dvs. învaţă să fie liniştită în timpul tăierii gheruțelor sau a călătoriei, nu va fi anxioasă. Cu cât pisica dvs. este mai manierată, cu atât relaţia dintre voi fi mai bună.

Păstraţi fiecare „sesiune” scurtă şi naturală

După ce aţi determinat lecţiile pe care dvs. şi pisica voastră le veţi stăpâni, este timpul să treceţi la treabă. În primul rând, atenţia pisicii dvs. este mai scurtă decât a dvs.; nu vă puteţi aştepta ca ea să rămână interesată de fiecare dată când sunteţi gata să fiţi dresor. Lăsaţi lecţia să dicteze cât timp este dispusă să fie în compania dvs.

Deoarece unii pisoi învaţă rapid cum să folosească o litieră (sau chiar înainte de a ajunge în casa dvs.) după ce au văzut-o pe mama lor folosind o litieră, acest tip de timp de antrenament poate fi scurt. Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să o conduceţi spre litieră în primele etape pentru a o învăţa unde este. Dacă vă dresaţi pisica cum să se joace cu jucăriile (şi cu dvs.), lecţiile ar putea fi mai graduale. Pisicile preferă de multe ori să exploreze singure noile jucării, ceea ce înseamnă că rolul dvs. ar trebui să fie acela de a-i respecta spaţiul, rămânând în acelaşi timp accesibil în timpul explorării ei. Apoi, odată ce s-a familiarizat cu un element nou, puteţi participa.

Începeţi cu paşi mici

Dacă sunteţi entuziasmat de dresaj, puteţi să vă grăbiţi şi să vă învăţaţi pisica totul deodată. Pentru a avea succes, totuşi, este o idee mai bună de a face sesiunile de dresaj pe rând. Odată ce pisica dvs. a stăpânit tot ceea ce lucraţi, puteţi trece la următorul exerciţiu de dresaj. Atunci când aduceţi un nou pisoi acasă, de exemplu, poate doriţi să o învăţaţi imediat cum să folosească litiera. Odată ce aţi terminat, puteţi lucra la interacţiunea cu alte animale de companie, apoi pentru a fi calmă în timpul periajului şi aşa mai departe.

Nu o limitaţi la o zonă

Odată ce pisica a învăţat o comandă, practicaţi-o în diferite zone ale casei dvs. Dacă aduceţi un pisoi şi aveţi alte animale de companie şi le aduceţi împreună doar în sufragerie, poate să creadă că celălalt animal există doar în acel spaţiu. Aceasta nu este o problemă dacă celălalt animal este un peşte, dar dacă pisica dvs. se întâlneşte cu un câine, trebuie să înţeleagă că o să-l întâlnească şi în alte zone.

La fel ca şi dresajul cu litiera, anumite tipuri de dresaj pot necesita utilizarea unor zone diferite ale casei dvs. Dacă dresaţi o pisică într-o casă, este uneori necesar să aveţi mai multe litiere disponibile. A o învăţa să nu zgârie covorul şi mobilierul trebuie să fie o lecţie mai cuprinzătoare, deoarece ea va găsi acestea în mai multe camere.

Implicaţi şi alte persoane

Mother and son playing with large orange tabby cat on the kitchen floor at home.

În cazul în care singurii doi locatari sunteţi dvs. şi pisica, nu trebuie să vă îngrijoraţi prea mult despre implicarea altora în procesul de instruire. Cu toate acestea, doriţi ca pisica dvs. să înveţe să fie sociabilă, nu teritorială. La scurt timp după ce aţi adus pisica acasă, invitaţi prieteni sau membri ai familiei să socializeze cu noul dvs. animal de companie. Amintiţi-le să nu fie prea insistenţi atunci când interacţionează cu pisica. Aşa cum faceţi dresajul în paşi mici, ar trebui să-i permiteţi animalului de companie acelaşi ritm.

Dacă aduceţi un pui într-o familie mai mare, este chiar mai important să implicaţi pe toată lumea în procesul de dresaj. Există multe motive pentru care întreaga familie ar trebui să se implice, este foarte important pentru coerenţa şi consolidarea relaţiilor. La urma urmei, va vedea aceste feţe familiare în fiecare zi! Pentru a avea succes, toată lumea trebuie să fie clar informată cu privire la obiectivele dresajului şi care sunt metodele pe care le veţi folosi.

Folosiţi recompense

Recompensarea comportamentului dorit ajută foarte mult la motivare, mai ales în perioadele de dresaj. Există două tipuri de recompense. În primul rând, va aprecia orice cuvând de laudă din partea dumneavoastră. Vorbiți pe un ton cald și vesel și reamintiții cât de mândru sunteți. Precum "Ce fată bună" sau "bună treabă!" în timp ce o mângâiaţi sau o scărpinaţi, ştie că aceste gesturi înseamnă că a făcut bine.

Pisicile răspund bine la recompense. Recompensați-o cu crochete de Science Plan atunci când respectă comenzile pe care i le dați. O altă metodă ar fi să folosiți clicker-ul. Când pisica dvs. prezintă un comportament adecvat sau face acţiunea pe care o doriţi, folosiţi instrument care face un sunet de tip „click” şi apoi trataţi-o cu afecţiune, pentru a înţelege că a făcut bine. Auzul acestui zgomot de fiecare dată când face ceva bine, îi va întări comportamentul bun pe care o dresaţi să îl înveţe.

Dacă nu funcţionează

Dresajul nu se petrece peste noapte, iar uneori pisica dvs. va face o greşeală. Pot să dresez o pisică să sară? Desigur, dar înainte de a începe, ar trebui să vă faceţi un plan cum să o corectaţi sau să o îndrumaţi atunci când ea pare reticentă. Pedeapsa nu funcţionează bine când încerci să antrenezi un pisoi, deoarece pisica ta pur şi simplu nu va înţelege unde greşeşte. De fapt, ar putea face mai rău şi fie mai reticentă.

Niciodată nu trebuie să loviți, bruscați sau să-i aplicaţi corecţii fizice în timpul dresajului şi nu uitaţi să vă păstraţi o voce calmă. Dacă pisica se simte ameninţată de dvs., nu numai că dresajul va eşua, dar va învăţa doar să îi fie frică de dvs.

Dacă trebuie să întrerupeți un comportament nedori (precum zgâriatul mobilei) încercați să folosiți un sunet pe care îl puteți folosi de fiecare dată doar în această situație, precum "Bam!" "Whoa!" sau "Yow!". Ideea este să vă faceți pisica atentă și să o distrageți de la acțiunea sau comportamentul actual. Evitați cuvintele pe care le folosiți în mod uzual, precum "nu!" sau "hei!" deoarece pisica va deveni confuză atunci când aude acest sunet într-un context diferit.

Dresarea pisicii poate fi o experienţă distractivă pentru întreaga familie. Nu uitaţi să fiţi răbdători şi pozitivi şi veţi obţine rezultatele dorite.

Contributor Bio

Erin Ollila Contributor Bio Image

Erin Ollila

Erin Ollila believes in the power of words and how a message can inform and even transform its intended audience. Her writing can be found all over the internet and in print, and includes interviews, ghostwriting, blog posts, and creative nonfiction. Erin is a geek for SEO and all things social media. She graduated from Fairfield University with an M.F.A. in Creative Writing. Reach out to her on Twitter @ReinventingErin or learn more about her at http://erinollila.com.

 

Related Articles

Related Products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>