Cum să dresezi un pisoi să folosească tăvița pentru litieră

minute timp citire
Publicat de către

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Dresajul la litieră al noului tău pisoi

Pisicile sunt, în mod natural, foarte curate și este foarte probabil ca pisoiul tău să fi învățat deja de la mama sa cum să folosească litiera. Tot ce trebuie să faci este să cumperi o tăviță de plastic suficient de mare pentru ca pisoiul să se poată mișca în ea și să o umpli cu suficient nisip pentru a acoperi partea de jos a tăvii. Dacă poți folosi același produs folosit de crescător, pisoiul tău va aprecia mirosul și textura familiară.

Indică-i pisoiului unde se află litiera și așază-l înăuntru după ce a mâncat. De asemenea, procedează la fel dacă observi că adulmecă, se ghemuiește sau se comportă ca și cum ar vrea să își „facă nevoile”. Pisoii caută adesea locuri ascunse, întunecate și liniștite, așa că trebuie să îi urmărești îndeaproape când se furișează după ce au mâncat.

Pisică în litieră

Ce să faci și ce să nu faci în legătură cu tăvița pentru litieră

Privește litiera pisicii tale ca pe o toaletă publică. Nu ne place să mergem la toaletă într-un loc zgomotos și aglomerat, unde fiecare trecător ne-ar putea vedea, iar pisicile sunt la fel. Așază litiera departe de culcușul și mâncarea lor și asigură-te că este un loc cât mai retras și mai liniștit posibil. Mulți oameni pun litiera în spălătorie, dar zgomotele din astfel de locuri pot fi foarte înspăimântătoare și respingătoare pentru un pisoi sau chiar pentru o pisică adultă.

Golește regulat litiera, deoarece pisoiul tău nu va dori să o folosească dacă este „murdară”. " Ideal ar fi să ai cel puțin o litieră în plus raportat la numărul de pisici din casă. Acestea ar trebui să fie amplasate în locuri diferite, astfel încât să existe întotdeauna o tavă neocupată și curată. Trebuie să cureți tăvile pentru litieră cel puțin o dată pe zi. Unii dezinfectanți și înălbitori sunt toxici pentru pisici, așa că este mai bine să folosești doar apă caldă și detergent. Dacă ești însărcinată, încearcă să convingi pe altcineva să curețe tava sau asigură-te că porți mănuși de cauciuc și că te speli bine pe mâini după aceea. Acest lucru reduce la minimum riscul de toxoplasmoză care, din fericire, este foarte rară, dar care poate cauza probleme grave la copiii nenăscuți.

Odată ce pisoiul tău este suficient de mare pentru a se aventura afară, este posibil să renunți complet la litieră. S-ar putea să constați că, odată ce are acces la lumea exterioară, nu mai vrea să o folosească deloc. Totuși, nu te grăbi să te debarasezi de litieră. Lumea exterioară poate fi intimidantă pentru pisoiul tău la început, așa că asigură-te că îi oferi posibilitatea de a avea o litieră. De asemenea, este util să păstrezi tăvița pentru litieră pentru anumite situații, cum ar fi schimbarea locuinței, când va trebui să ții pisica în interior pentru câteva săptămâni pentru a se obișnui cu noua casă.

Se pot produce accidente

Chiar și cel mai isteț pisoi va avea câte un accident. Orice ai face, nu-l pedepsi. Laudă-l când folosește litiera și oferă-i o mică recompensă, iar în curând vei reveni pe drumul cel bun. Dacă îl prinzi în flagrant în locul nepotrivit, încearcă să îl ridici ușor și să îl așezi în tavă înainte să termine. În acest fel, își va desfășura activitățile de scărpinat și săpat în tavă după facerea nevoilor, iar acest lucru îi va învăța și mai bine că acesta este locul în care trebuie să își facă nevoile.

Dacă pisica sau pisoiul ta se confruntă cu o serie bruscă de accidente în casă și se pare că nu vrea să folosească litiera, atunci acesta ar putea fi un semn al unei probleme medicale sau comportamentale subiacente - în special dacă este vorba de o pisică mai în vârstă. În cazul în care, în timpul procesului de dresaj la litieră sau mai târziu pe parcursul vieții, apar brusc comportamente ciudate, trebuie să consulți medicul veterinar.

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS