De ce nu folosește pisica litiera

Dacă pisica dvs. și-a schimbat obiceiurile privind mersul la toaletă și nu mai folosește litiera, este posibil ca motivul să fie evident. Chiar dacă a schimbat recent locul în care merge la toaletă.

 

Acestea sunt cele mai frecvente cauze și câteva soluții pe care le puteți încerca:

 

Litiere murdare. Pisicilor nu le place să folosească o litieră foarte murdară.
Soluție - litierele ar trebui curățate complet odată la două zile, iar zilnic trebuie să îndepărtați excrementele și să acoperiți nisipul folosit cu un strat de nisip curat.

 

Nu îi place nisipul:
Soluție
- Utilizarea unui nisip cu miros pregnant, a deodorantelor sau a dezinfectanților poate determina o pisică sensibilă la mirosuri să nu mai folosească litiera. Folosiți un detergent slab și apă fierbinte sau un dezinfectant special pentru curățarea litierelor. Pisicile care învață să folosească litiera trebuie să obișnuiască cu noua toaletă, iar curățările dese o pot deruta.

 

Nisipul nepotrivit:
Soluție
- Modificarea consistenței sau a tipului de nisip poate determina o pisică să nu mai folosească litiera. Așternutul din lemn este potrivit pentru pisicuțe, dar pe măsură ce pisica devine mai grea poate să nu accepte o suprafață pe care nu merge confortabil. Pisicile preferă nisipul fin, fără arome. Dacă doriți să modificați tipul de așternut pe care îl folosiți, amestecați așternutul nou cu cel vechi timp de o săptămână pentru a tempera reacția pisicii dvs.

 

Poziționarea litierei:
Soluție - dacă litiera este poziționată într-un spațiu deschis unde câinele, copii sau alte pisici o pot deranja, pisica se va simți vulnerabilă și nu o va utiliza. Va căuta un loc mai sigur, probabil în spatele televizorului. Este posibil ca pisica să nu folosească o literă amplasată lângă o mașină de spălat în funcțiune. Amplasați litiera într-un colț liniștit al casei, de unde trebuie să se uite doar în două direcții, evitați spațiile deschise și circulate. Amplasarea bolurilor de hrană lângă litieră va determina pisica să nu folosească litiera, așadar amplasați bolurile în alt loc.

 

Modelul litierei:
Soluție - unele pisici preferă siguranța pe care o conferă litierele acoperite, în timp ce altele preferă o litieră care oferă mai multe opțiuni de evadare. Dacă folosiți în mod normal folosiți o litieră deschisă poate fi util să achiziționați una cu capac sau invers. Puteți asigura intimitatea necesară cu ajutorul unei cutii cu trei laturi sau prin repoziționarea plantelor. Unele litiere acoperite au uși speciale pentru pisici care ar putea reprezenta un obstacol în plus pentru o pisică nesigură.

 

Asocieri negative:
Soluție - În mod ocazional, o pisică decide să nu folosească litiera dacă a avut parte de o experiență negativă. Administrarea medicamentelor sau mângâiatul pisicii în timp ce aceasta folosește litiera pot fi motive suficiente pentru a crea o experiență negativă. Repoziționarea litierei într-un loc liniștit poate ajuta.

 

Dresajul de la vârste fragede: Pisoii pot urina în locuri nepotrivite din casă dacă li se oferă imediat acces la spații mari.
Soluție - Atunci când pisicile sosesc într-o casă nouă au trecut doar câteva săptămâni de la instruirea cu privire la folosirea litierei pe care a primit-o de la mama sa. Controlul asupra vezicii nu este la fel de dezvoltata ca la o pisică adultă, așadar este important ca pisoiul să aibă acces la litieră tot timpul. Este de preferat să mențineți pisoiul într-o singură încăpere inițial și să creșteți treptat timpul alocat pentru explorarea altor zone, după câteva săptămâni. De fiecare dată când o pisică folosește litiera se stabilește un comportament pe care îl va păstra pe tot timpul vieții.

 

Dacă aveți nevoie de mai multe detalii sau ajutor, contactați medicul sau tehnicianul veterinar.

Articole despre îngrijirea animalului de companie

 • Ghemele de păr | Hillspet.ro

  Aproape toți proprietarii de pisici au văzut un ghem de păr sau au auzit cum pisica lor încerca să elimine unul. De obicei, nu este o problemă dacă pisica înghite fire de păr, dar câteodată acestea se strâng în stomac și formează gheme.
 • Beneficiile sterilizării | Hillspet.ro

  Sterilizarea este o procedură chirurgicală care vă împiedică pisica să se reproducă. Dacă pisica dvs. trăiește în aer liber sau dacă aveți mai multe pisici de apartament ar trebui să luați în considerare sterilizarea.
 • Pisica dvs. își ascunde durerea? Recunoașterea semnelor și simptomelor.

  Poate fi ușor să nu recunoașteți semnele că pisica dvs. este bolnavă; acestea nu seamănă cu răcelile pe care oamenii le contractează din când în când.
 • Din ce cauze vomită pisica dvs. imediat după ce mănâncă | Hillspet.ro

  Atunci când pisica lor vomită după ce mănâncă, deținătorii de pisici dau vina deseori pe noua hrană a acesteia. Conexiunea pare logică, dar alți factori ar putea indica o cauza diferită a acestui comportament.
 • Ce înseamnă dacă pisica are nasul uscat | Hillspet.ro

  Proprietarii de animale întreabă adesea dacă nasul uscat și cald înseamnă că pisica lor este bolnavă. Pe scurt: nu. Nasul unei pisici sănătoase poate să varieze de la uscat la umed de câteva ori pe zi. Există multe motive, care nu au nicio legătură cu sănătatea, pentru care o pisică poate avea un nas uscat și cald.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă o urgență? | Hillspet.ro

  Primul pas, dacă animalul dvs. nu se simte bine sau are diaree, este să nu îl mai hrăniți și să îi oferiți puțină apă des. Dacă animalul dvs. vomită în continuare, cereți sfatul medicului veterinar.