Pisica sare? Cum să le ținem cu picioarele pe pământ

Publicat de către Kara Murphy
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

 

În lumea pisicii tale, nimic nu este interzis: intratul în cutii, furișatul sub paturi, somnul pe tastatura ta. Totul este în regulă pentru o pisică care vrea să se joace, să se odihnească, să se ascundă sau care este pur și simplu curioasă. Acest privilegiu al pisicilor se extinde - în mintea lor - la un blat de lucru, la partea superioară a unui raft și chiar la partea de sus a frigiderului. La urma urmei, abilitățile de salt ale pisicii sunt de primă clasă.

Pisicile pot depăși cu ușurință obstacole de șase ori mai mari decât înălțimea lor. Un studiu publicat în Journal of Experimental Biology relatează că pisicile sunt săritoare excelente datorită lungimii membrelor și masei musculare a labelor din spate. Pisicile încep o săritură dintr-o poziție de ghemuire foarte pronunțată, după care își ridică picioarele din față, înainte de "o întindere bruscă" a labelor lor din spate.

Deși nu există niciun argument conform căruia abilitatea de a sări a unei pisici este impresionantă, este adevărat că poate fi, de asemenea, enervant (și periculos, Blue Cross amintind că, în ciuda credințelor populare, pisicile nu aterizează întotdeauna în picioare) să dețineți pisici care sar în mod regulat în locurile din casă care, preferabil, ar trebui să fie zone fără acces pentru pisici.

Cum pot părinții animalelor de companie să țină pisicile departe de mobilă, rafturi, blaturi și orice alt loc interzis din casă?

Curățați rafturilePisicile sunt curioase din fire. Un stilou, un set de chei sau un bibelou fragil le poate atrage atenția și le poate tenta să sară și să exploreze aceste "jucării" care au fost puse acolo tocmai pentru a fi descoperite. Păstrând curățenia pe rafturi, puteți să diminuați interesul pisicii dvs. de a explora locuri în care nu doriți să meargă. Acest lucru poate fi, de asemenea, benefic pentru dumneavoastră, deoarece pisicile sunt cunoscute pentru faptul că aruncă lucrurile de pe rafturi și, din păcate, nu se pricep să mânuiască un făraș și o mătură pentru a curăța mizeria făcută.O pisicuță roșcată pe un dulap de bucătărie.

Păstrați alimentele departe de blaturile de bucătărie

Simțul olfactiv al pisicilor este mult mai bun decât al dvs., așa că, dacă miros ceva gustos, este foarte probabil să sară și să încerce să guste. Acest lucru poate fi periculos pentru ele, în funcție de tipul de hrană. Păstrând suprafețele curățate de alimente și firimituri, veți elimina posibilitatea ca pisica să primească o recompensă dacă sare pe blatul de lucru din bucătărie. Dacă observați că pisica dvs. este extrem de curioasă în legătură cu ceea ce pregătiți pentru cină—și nu vrea să stea departe de blatul de lucru în timp ce îl pregătiți—pur și simplu închideți pisica în altă cameră până când bucătăria este curată.

Închideți jaluzelele

Pisicilor le place să sară pe pervazurile ferestrelor pentru a admira priveliștea de afară. Dacă există un pervaz pe care nu doriți ca pisica să îl folosească, pur și simplu închideți jaluzelele pentru a le fura peisajul. Dar, asigurați-vă că îi oferiți pisicii dvs. cel puțin un loc în care să se uite afară, deoarece aceasta adoră să privească lumea care trece.

Oferiți-le o alternativă

Un turn pentru pisici îi oferă prietenului dvs. blănos un loc unde să sară, să facă exerciții și să exploreze. Păstrați-i interesul prin rotirea jucăriilor și dați-i cutii în care să se ascundă și bucăți de hârtie mototolită cu care să se joace. Folosiți-vă imaginația! Copacii pentru pisici sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a le permite să sară și să se cațere după pofta inimii lor. Asigurați-vă că cel pe care îl alegeți este rezistent și că nu se va clătina sau răsturna dacă pisica dvs. face acrobații energice. Este important să rețineți că nu ar trebui să eliminați complet capacitatea pisicii de a sări. Este un comportament înnăscut, moștenit din viața lor de pisici sălbatice, când se urcau în copaci pentru a scăpa de prădători și își urmăreau prada de la înălțime înainte de a se năpusti. Asigurarea unui loc sigur pentru exerciții și sărituri va ajuta, de asemenea, să vă țineți pisica departe de alte zone înalte unde este posibil să nu fie binevenită.

Folosiți bandă dublu-adezivă

Pisicile urăsc senzația de bandă dublu-adezivă pe labele lor, așa că poate fi un bun factor de descurajare pentru o pisică ce continuă să sară într-un loc la care nu doriți să aibă acces.

Înțelegeți comportamentul lor de sărituri

Este adevărat că săritul este codificat în ADN-ul pisicii dvs. Pisicile sunt înclinate să se bucure să fie la înălțime, unde sunt în siguranță, dar este de asemenea bine ca părinte să înțelegi nevoia lor de a se ascunde de toată lumea. Dacă observați că pisica dvs. sare mai des la înălțime sau se ferește mai des în zonele greu accesibile, cum ar fi dulapurile, s-ar putea să fie din cauză că sunt stresate sau nu se simt în formă. Deși pisicile sunt prădători, dimensiunea lor mică le transformă și în pradă, iar pisicile bolnave sau rănite își maschează semnele de boală sau chiar se ascund pentru a se feri de prădători. De asemenea, este posibil să încerce să scape de un alt fel de pericol dacă se simt speriate. Este util să înțelegeți de ce s-ar putea teme, astfel încât să puteți gestiona mediul înconjurător și să le faceți să se simtă mai în siguranță pentru a-și relua comportamentul normal.

Pisicile sunt săritoare înnăscute, așa că nu trebuie să descurajați cu totul acest comportament. Dar, cu puțin antrenament, vă puteți învăța pisica unde să nu sară.

Biografie colaborator

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy este un scriitor independent din Erie, Pennsylvania. Ea are o pisică pe nume Olive.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Articole asociate

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »