Pisicile gestante

Dacă nu plănuiți să creșteți pisoi, este întotdeauna bine să vă sterilizați pisica. Gestația la pisici este un eveniment important, iar dacă ați luat decizia să creșteți pisoiași, vă așteaptă o aventură.

O pisică este mai mult decât capabilă să aibă grijă de pisoii ei la naștere și în mod normal este cel mai bine să o lăsați să se ocupe de asta. În orice caz, sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta.

Semnele gestației

Sunt câteva semne care indică faptul că pisica dvs. este gestantă. Primul indicator este stoparea ciclului de călduri. O pisică gestantă va mânca mai mult și va avea episoade de “greață matinală“. După cinci săptămâni, gestația va deveni vizibilă în zona abdomenului, iar acesta va continua să crească până când pisica naște.

Este posibil ca pisica să își modifice comportamentul într-un mod dinamic. Este posibil să devină mai afectuasă și să își dorească să petreacă mai mult timp împreună cu dvs.. Pe de altă parte, este posibil să observați că pisica dvs. prietenoasă devine distantă. Nu vă faceți griji, ambele comportamente sunt perfect normale.

Pisicile trec de obicei peste naștere cu puțină dificultate. Dacă vă faceți griji cu privire la pisica dvs. și vreți să vă asigurați că este gestantă, mergeți cu ea la medicul veterinar. Acesta va face testele necesare pentru a se asigura că viitoarea mămică este sănătoasă și să confirme gestația cu ajutorul unui examen fizic sau cu ultrasunete.

Un proces lent

O pisică naște, în medie, între 2 și 5 pisoi. De obicei, pisoii se pot naște la o distanță de 10 min până la o oră. Dacă știți că mai trebuie să nască pisoi și au trecut 3 ore de la nașterea ultimilor, ar trebui să mergeți la medicul veterinar.

Atunci când se nasc, pisoii ar trebui să rupă sacul sau membrana amniotică. De obicei mama îi ajută să rupă sacul, dar dacă nu o face va trebui să îi ajutați dvs. și să tăiați cu grijă sacul pentru a ajuta pisoii să se elibereze.  

Pisica-mamă va linge pisoii după naștere pentru a le stimula respirația. Dacă este prea obosită sau este distrasă de o altă naștere, va trebui să o ajutați dvs.. Va trebui să frecați ușor pisoiul cu un prosop, imitând comportamentul mamei. Pisoiul trebuie să fie cu fața în jos, astfel îl veți ajuta să îți curețe căile respiratorii.

Îndepărtarea placentei

După fiecare pisoiaș, va fi eliminată și placenta. Dacă o placentă este reținută, mama poate suferi o infecție. Numărați placentele pentru a vă asigura că aveți câte una pentru fiecare pisoi. Să nu vă surprindă dacă mama mănâncă placenta. Este perfect normal. Dacă pisica-mamă a reținut o placentă, trebuie să mergeți la medicul veterinar de urgență.

Pisica-mamă poate de asemenea să roadă cordonul ombilical. Dacă nu o face, ar trebui să o ajutați. Legați o strâns o sfoară rezistentă în jurul cordonului la aproximativ 2-3 cm distanță de corpul pisoiașului. Legați o altă sfoară de cordon, cu 2-3 cm mai sus de prima, apoi tăiați cu o foarfecă ascuțită între cele două sfori.

După ce pisoii sunt născuți și curățați, ar trebui să fie imediat alăptați. În acest moment ar trebui să lăsați pisica și pisoii să se bucure de câteva momente de liniște. Felicitări pentru pisoiași.

Articole despre îngrijirea animalului de companie

 • Ghemele de păr | Hillspet.ro

  Aproape toți proprietarii de pisici au văzut un ghem de păr sau au auzit cum pisica lor încerca să elimine unul. De obicei, nu este o problemă dacă pisica înghite fire de păr, dar câteodată acestea se strâng în stomac și formează gheme.
 • Beneficiile sterilizării | Hillspet.ro

  Sterilizarea este o procedură chirurgicală care vă împiedică pisica să se reproducă. Dacă pisica dvs. trăiește în aer liber sau dacă aveți mai multe pisici de apartament ar trebui să luați în considerare sterilizarea.
 • Pisica dvs. își ascunde durerea? Recunoașterea semnelor și simptomelor.

  Poate fi ușor să nu recunoașteți semnele că pisica dvs. este bolnavă; acestea nu seamănă cu răcelile pe care oamenii le contractează din când în când.
 • Din ce cauze vomită pisica dvs. imediat după ce mănâncă | Hillspet.ro

  Atunci când pisica lor vomită după ce mănâncă, deținătorii de pisici dau vina deseori pe noua hrană a acesteia. Conexiunea pare logică, dar alți factori ar putea indica o cauza diferită a acestui comportament.
 • Ce înseamnă dacă pisica are nasul uscat | Hillspet.ro

  Proprietarii de animale întreabă adesea dacă nasul uscat și cald înseamnă că pisica lor este bolnavă. Pe scurt: nu. Nasul unei pisici sănătoase poate să varieze de la uscat la umed de câteva ori pe zi. Există multe motive, care nu au nicio legătură cu sănătatea, pentru care o pisică poate avea un nas uscat și cald.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă o urgență? | Hillspet.ro

  Primul pas, dacă animalul dvs. nu se simte bine sau are diaree, este să nu îl mai hrăniți și să îi oferiți puțină apă des. Dacă animalul dvs. vomită în continuare, cereți sfatul medicului veterinar.