8 probleme de sănătate obișnuite la câinii seniori

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Indiferent cât de mari cresc, ne place să vedem în câinii noștri aceeași cățeluși drăguți care vor fi cu noi pentru totdeauna. Oricât de mult v-ați dori să respingeți ideea îmbătrânirii câinelui dumneavoastră, este important să fiți atenți la condițiile de sănătate ale câinelui senior, pentru a putea contribui la îmbunătățirea calității vieții acestuia. Citiți mai multe despre problemele de sănătate obișnuite la câinii seniori care ar putea într-o zi să vă afecteze animalul de companie.

Când este un câine considerat senior?

Câine senior întins pe iarbă într-o curte zâmbind la aparatul de fotografiat
În general, un câine este considerat senior atunci când împlinește vârsta de șapte ani, precizează Dogs Trust, deși depinde foarte mult de mărimea și talia câinelui. Rasele foarte mari îmbătrânesc mai repede decât rasele mici. În timp ce Marele Danez ar putea fi considerat senior la vârsta de șase ani, un Chihuahua micuț ar putea atinge acest statut abia la vârsta de opt sau nouă ani. Desigur, alți factori, cum ar fi condițiile de mediu, pot afecta modul în care un câine îmbătrânește. Odată ce câinele dvs. începe să prezinte semne de probleme de sănătate legate de vârstă, acesta poate fi considerat câine senior, indiferent de vârsta sa reală.

Iată opt probleme de sănătate obișnuite la câinii seniori.

1. Pierderea auzului și a vederii

Câinii bătrâni pot suferi de o deteriorare a vederii și a auzului, susține RSPCA. Câinii seniori sunt, de asemenea, predispuși la dezvoltarea cataractei, pe care PDSA o definește ca fiind o opacitate anormală a ochiului, cauzată de modificări în structura cristalinului, care poate duce la orbire parțială sau totală. Chiar și fără o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei, câinii pot reuși să se deplaseze bine datorită simțului lor olfactiv bun și auzului excelent. O serie de probleme, de la genetică la infecții cronice ale urechii, pot cauza pierderea auzului și surditatea. În timp ce câinii surzi nu vă pot auzi în timp ce vorbiți, ei pot simți vibrațiile podelei atunci când vă apropiați. De asemenea, puteți folosi semnale cu mâna pentru a comunica cu ei. Luați întotdeauna măsuri de precauție atunci când vă aflați afară cu un câine care nu poate auzi sau vedea bine. Nu vreți să se rătăcească și să intre în necazuri!

2. Probleme articulare

Osteoartrita este o cauză foarte frecventă a durerii și a rigidității articulare la câini, precizează PDSA. Aceasta este o boală degenerativă progresivă care cauzează pierderea lubrifierii și uzura cartilajului din articulații. Deși nu există un leac, o serie de tratamente pot ajuta la reducerea durerii și la încetinirea evoluției acestei boli. Nutriția, în special acizii grași omega-3, joacă un rol important în susținerea câinilor cu probleme articulare. Întrebați medicul veterinar despre alimentele disponibile pentru a sprijini sănătatea articulațiilor și dacă o hrană dietetică ar fi benefică pentru câinele dumneavoastră.

3. Demența/Disfuncția cognitivă

La fel ca oamenii, câinii își pot pierde funcțiile cognitive pe măsură ce îmbătrânesc, rezultând simptome similare cu cele ale senilității sau ale bolii Alzheimer la oameni, afirmă Kennel Club UK. Confuzia și dezorientarea, scâncetele sau lătratul fără un motiv aparent, faptul că par să se rătăcească în medii familiare și accidentele la baie pot fi semne de disfuncție cognitivă. Aceste simptome pot indica și alte afecțiuni, așa că cel mai bine este să discutați cu medicul veterinar dacă observați aceste comportamente la câinele dumneavoastră. Ca și în cazul osteoartritei, nu există un leac pentru demență, dar aceasta poate fi adesea ameliorată cu ajutorul anumitor medicamente și alimente bogate în antioxidanți. 

4. Cancerul

Câinii mai în vârstă sunt predispuși să aibă noduli și umflături și, din fericire, nu toate sunt maligne. Dar vârsta crește riscul de cancer la câini, așa că cel mai bine este să fie verificată orice umflătură ciudată, precizează Kennel Club UK. Controalele regulate și analizele de depistare a cancerului pot ajuta la depistarea tumorilor care nu sunt ușor de văzut sau de simțit.

5. Problemele cardiace

Bolile de inimă pot apărea, de asemenea, pe măsură ce câinii înaintează în vârstă. Conform PDSA, cele mai frecvente boli cardiace întâlnite la câini includ boala valvei mitrale, cardiomiopatia (boală a mușchiului cardiac) și aritmia (bătăi neregulate ale inimii). Bolile de inimă pot duce la insuficiență cardiacă congestivă, care apare atunci când inima nu poate pompa sângele în mod eficient, iar lichidul refulează în inimă, plămâni și cavitatea toracică. Tusea, dificultățile de respirație, intoleranța la exerciții fizice, pierderea cunoștinței și vărsăturile inexplicabile sunt toate semne ale unei posibile boli de inimă și ar trebui să fie verificate imediat de un veterinar.

Boxer de rasă mixtă, mai bătrân, cu fața albă purtând un aparat ortopedic înotând în piscină.

6. Obezitatea

Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, este normal ca aceștia să piardă în greutate din cauza pierderii musculaturii. Cu toate acestea, unii câini mai în vârstă pot fi încă predispuși la creștere în greutate și obezitate. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra sănătății lor, în special pe măsură ce îmbătrânesc și devin mai puțin activi. Kennel Club UK avertizează că afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și de rinichi îi afectează în special pe câinii care au un exces de greutate. În plus față de a oferi cât mai multe exerciții fizice pe care câinele mai în vârstă le poate tolera în condiții de siguranță, este important să vă hrăniți câinele cu alimente adecvate vârstei pentru a vă asigura că beneficiază de un echilibru nutrițional adecvat, precum și de cantitatea corectă de calorii zilnice.

7. Problemele gastrointestinale și incontinența

O serie de cauze pot conduce la tulburări gastrointestinale (GI) care pot afecta câinele dumneavoastră bătrân. Deși nu sunt întotdeauna grave, tulburările gastrointestinale pot indica probleme cum ar fi bolile de rinichi, așa că, dacă vărsăturile sau diareea nu se ameliorează rapid, cel mai bine este să vă adresați medicului veterinar. De asemenea, câinii mai în vârstă au uneori accidente urinare, deoarece mușchii care controlează vezica urinară sunt slăbiți. Incontinența ar putea fi un semn al unei probleme mai mari, cum ar fi o infecție de tract urinar sau, posibil, demență. Dacă aceste probleme devin recurente, cel mai bine este să discutați cu medicul veterinar.

8. Problemele renale

Rinichii îmbătrâniți au tendința de a-și pierde funcția pe măsură ce câinii îmbătrânesc. În timp ce boala de rinichi cronică este progresivă și nu poate fi vindecată, constată Blue Cross, aceasta poate fi gestionată cu un tratament adecvat, prelungind viața câinelui dumneavoastră și îmbunătățind calitatea vieții acestuia. Testele de sânge de rutină pentru animalul dumneavoastră de companie senior pot depista boala de rinichi în stadii incipiente și pot îmbunătăți șansele câinelui dumneavoastră. Dacă aveți nelămuriri cu privire la hrana pe care o dați câinelui dumneavoastră bătrân, consultați medicul veterinar.

Îmbătrânirea este un proces dificil, atât pentru câinele senior, ca și pentru dumneavoastră. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru câinele dumneavoastră îmbătrânit este să îl duceți la controale regulate de sănătate la fiecare șase luni pentru a depista aceste probleme de sănătate obișnuite. Supravegherea câinelui acasă și raportarea oricărui comportament neobișnuit medicului veterinar pot ajuta, de asemenea, la depistarea timpurie a acestor boli, îmbunătățind șansele câinelui dumneavoastră de a avea o viață lungă și sănătoasă. Sigur nu mai este un cățeluș, dar va rămâne întotdeauna câinele dumneavoastră!

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este posesoarea unor animale de companie, o bloggeriță iubitoare de animale de companie și o romancieră din Tulsa, Oklahoma, unde de obicei scrie sub supravegherea unei grămezi de copilași cu blană.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate