Cauzele vomei la câini și ce înseamnă acest lucru

Publicat de către Kara Murphy
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Nu este neobișnuit pentru câini să vomite. De fapt, există multe motive pentru care câinele dumneavoastră ar putea vomita, dar unele cauze pot fi mai îngrijorătoare decât altele. Deci, cum vă puteți da seama dacă voma unui câine pe iarbă este un semn al unor probleme serioase? Există diferite tipuri de vomă? Citiți în continuare pentru a afla mai multe.

Vărsături versus regurgitare

Ce determină un câine să vomite? În primul rând, trebuie să înțelegeți care este diferența dintre vomă și regurgitare. Atunci când un câine regurgitează, materialul vomitat constă de obicei din alimente nedigerate, apă și salivă. Adesea este expulzat în formă cilindrică, deoarece materialul regurgitat este, de obicei, mâncarea sau materia din esofag. Iese aparent fără efort, fără contracții musculare. Este puțin probabil să existe vreun avertisment - atât pentru dumneavoastră, cât și pentru câine - că e pe cale să se întâmple ceva.

Dimpotrivă, simptomele vărsăturilor sunt mult mai active. Acestea au loc prin contractarea mușchilor și încordarea întregului corp. Atunci când un câine vomită, alimentele sau obiectele provin de obicei din stomac sau din partea superioară a intestinului subțire. Probabil că veți auzi câinele vomitând și veți vedea mâncarea nedigerată sau parțial digerată, împreună cu un lichid limpede, dacă provine din stomac, sau un lichid galben sau verde (bilă), dacă provine din intestinul subțire. S-ar putea, de asemenea, să observați diferite avertismente asociate cu starea de vomă, cum ar fi salivarea, mersul pe jos, scâncetele sau zgomotele puternice din stomacul câinelui.

câine căscând

Cauze comune ale vărsăturilor

Kennel Club din Marea Britanie afirmă că printre cauzele comune ale vărsăturilor la câini se numără:

 • Mâncarea din gunoaie, a resturilor de masă sau altor lucruri pe care nu ar trebui să le mănânce.
 • Înghițirea unui obiect solid, cum ar fi o piatră, un os sau o jucărie, sau a ceva toxic, cum ar fi produse de curățare, antigel sau pesticide.
 • Viruși, infecții bacteriene sau paraziți.
 • Modificări în dietă, ca o nouă hrană pentru câini.
 • Sensibilitate la anumite alimente sau ingrediente.
 • Balonare sau alte probleme gastrointestinale.
 • O reacție adversă la un medicament administrat.
 • Insolație.
 • Afecțiuni ale intestinului, rinichilor, ficatului sau pancreasului.

Cele mai frecvente motive pentru regurgitare sunt:

 • Reflux gastric și esofagită.
 • O obstrucție sau o stenoză la nivelul esofagului.
 • Boala esofagiană congenitală (megaesofag), care este mai frecventă la rasele care includ shar-pei, Ciobănescul german, Marele Danez, setter irlandez, Labrador retriever, schnauzer miniatural, Terranova și fox terrier cu păr de sârmă.

Când trebuie să vă faceți griji

Deoarece vărsăturile nu sunt atât de neobișnuite la câini, părinții animalelor de companie nu sunt de obicei îngrijorați dacă un câine vomită ocazional. Dar când ar trebui să vă îngrijorați?

The Kennel Club notează că există câteva scenarii în care un câine care vomită ar trebui să fie un motiv de îngrijorare:

 • Credeți că un obiect străin sau ceva toxic a fost înghițit de câinele dumneavoastră.
 • Câinele dvs. nu numai că a vomitat, dar se comportă diferit — cum ar fi faptul că doarme mai mult decât de obicei, refuză mâncarea sau are diaree — trebuie să apelați la medicul veterinar.
 • Câinele dumneavoastră are febră, pare deshidratat sau pare să aibă dureri.
 • Dacă observați sânge în voma sau în scaunul câinelui sau dacă acesta vomită ceva asemănător zațului de cafea — sânge digerat — sunați la veterinar. Sângele poate fi un semn al unor probleme grave, cum ar fi ulcerul gastric, sau un semn că acesta a înghițit un obiect străin ascuțit, cum ar fi un os sau o jucărie.
 • Câinele dvs. vomită în continuu. În timp ce voma ocazională nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, în cazul în care câinele vomită des sau excesiv, consultați un medic veterinar pentru a afla motivul. De asemenea, poate fi un motiv de îngrijorare cazul în care câinele încearcă să vomite, dar nu reușește.

Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea câinelui dumneavoastră, nu ezitați să vă adresați medicului veterinar pentru sfaturi.

Ce va face medicul veterinar

Atunci când medicul veterinar vă evaluează câinele, cel mai probabil acesta va dori să afle cât mai multe despre ceea ce câinele dvs. a mâncat sau a gustat și informații cu privire la frecvența simptomelor de vărsături sau regurgitare. Poate că va dori să facă analize de sânge pentru a determina cauzele vărsăturilor, cum ar fi bolile de rinichi sau pancreatita. De asemenea, este posibil ca acesta să fie nevoit să facă radiografii și/sau o ecografie în cazul în care bănuiește o obstrucție a tractului gastrointestinal sau o funcționare incorectă a esofagului. 

Odată ce medicul veterinar este în măsură să identifice problema, acesta poate începe tratamentul pentru a vă face câinele să se simtă mai bine cât mai repede posibil.

Ce puteți face

În cazul în care medicul veterinar stabilește care sunt cauzele vomei câinelui dumneavoastră și consideră că îngrijirea la domiciliu este suficientă, veți dori să știți cum să îi atenuați simptomele. PDSA a publicat următoarele sfaturi de îngrijire a câinelui cu simptome de vomă:

 • Întrerupeți hrănirea timp de 6-8 ore, cu excepția cazului în care medicul veterinar recomandă o perioadă mai lungă.
 • Câinele dvs. trebuie să continue să bea apă, cu excepția cazului în care medicul veterinar v-a sfătuit altfel. În cazul vărsăturilor persistente, deshidratarea poate fi un motiv real de îngrijorare, motiv pentru care lichidele sunt foarte importante.
 • Odată ce vărsăturile se opresc, oferiți câinelui mese mici, lipsite de gust, cu conținut scăzut de grăsimi de trei până la șase ori pe zi, timp de câteva zile. Dacă medicul veterinar v-a cerut să nu-i dați apă, reintroduceți-o încet, în cantități mici.
 • Creșteți treptat cantitatea de hrană și micșorați alimentația pe măsură ce reveniți la hrana normală a câinelui dumneavoastră.

Dacă vă dați seama că starea de vomă a câinelui dvs. este cauzată de înghițirea prea rapidă a mâncării, o soluție ar putea fi un "recipient de hrănire în formă de puzzle," care forțează câinii să mănânce mai încet în timp ce depun eforturi de obținere a hranei. De asemenea, puteți încerca să schimbați mâncarea câinelui cu o hrană de calitate superioară sau cu o hrană dietetică specială, care îi oferă o digestie ușoară și o nutriție echilibrată. Stabiliți un plan de trecere treptată la noua lor hrană, nu brusc, pentru a nu agrava problema.

Un câine care vomită nu este neapărat bolnav sau nu are nevoie de asistență veterinară imediată. Dar dacă observați semne care sunt un motiv real de îngrijorare, apelați la medicul veterinar pentru a stabili care este problema și cum să o rezolvați. În curând vă veți întoarce să vă mângâiați cățelul în loc să îi curățați voma.

Biografie colaborator

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy este o scriitoare freelancer și posesoare de animale de companie, care locuiește în Erie, Pennsylvania. Ea are un Goldendoodle pe nume Maddie.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Articole asociate

Produse asociate