Mătreața la câine: Cauze, prevenție și tratament | Hill's Pet

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Probabil aveți cunoștințe care se confruntă cu probleme cu mătreața, dar știați că și câinii au mătreață? Este posibil să fi observat că patrupedul dumneavoastră se scarpină mai des sau să fi văzut coji albe pe pătuțul său. Pe lângă pielea iritată, aceste semne pot indica, de asemenea, o afecțiune a pielii numită mătreață plimbăreață.

Când ar trebui să vizitați medicul veterinar pentru mătreața câinelui dumneavoastră? Deoarece semnele de mătreață canină pot fi foarte asemănătoare cu alte probleme ale pielii, este important să știți la ce să fiți atenți și care sunt posibilele opțiuni pentru un tratament adecvat.

Un beagle scărpinându-se în ureche.

Ce știm despre mătreața câinilor

Mătreața este formată din celulele moarte ale pielii prezente pe blana câinelui dumneavoastră. În funcție de culoarea blănii câinelui, poate fi dificil să vedeți mătreața, dar aceasta este adesea vizibilă atunci când patrupedul sare de pe canapea sau își pune capul în poala dumneavoastră. 

Există multe moduri în care pielea unui câine poate fi iritată. De la linsul excesiv până la o problemă de nutriție, cauza principală a mătreții poate fi uneori dificil de identificat. Prima întrebare la care trebuie să răspundeți este dacă observați mătreața pe toată blana câinelui sau doar într-o anumită zonă. Pielea iritată într-un singur loc concentrat ar putea fi cauzată de o reacție la ceva cu care câinele dumneavoastră a intrat în contact sau ar putea fi o problemă mai gravă, cum ar fi o infecție sau un parazit. Odată ce observați mătreața, luați în considerare posibilitatea de a vizita medicul veterinar pentru ajutor. Dacă observați semne suplimentare, cum ar fi mâncărimi, piele înroșită, iritații sau locuri cu piele solzoasă și fără păr, atunci cel mai bun sfat ar fi să vă adresați imediat medicului veterinar pentru ajutor suplimentar. Deoarece problemele cutanate pot avea cauze genetice, de mediu, nutriționale sau parazitare, uneori trebuie explorate mai multe opțiuni de tratament diferite.

Prevenirea & tratarea mătreții

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni mătreața la câine și alte probleme ale pielii. Blue Cross recomandă posesorilor animalelor de companie să înceapă prin a-și peria câinii în mod regulat. Periajul frecvent îndepărtează părul mat, reduce suprafața de reproducere pentru paraziți și ajută la stimularea uleiurilor naturale din piele și blană. De asemenea, vă oferă șansa de a petrece câteva minute pentru a vă verifica câinele pentru orice umflături neobișnuite, purici, căpușe și alte potențiale probleme.

Medicul veterinar vă poate sugera să vă îmbăiați câinele mai frecvent pentru a preveni mătreața. Dacă veți folosi un șampon, PDSA vă sfătuiește să cereți medicului veterinar să vă recomande o formulă specială pentru câini. De asemenea, asigurați-vă că vă uscați bine animalul de companie după baie.

În cazul în care măsurile preventive simple, cum ar fi periajul și îmbăierea, nu vă scapă câinele de mătreață, discutați cu medicul veterinar despre opțiunile de hrană specială sau teste de intoleranță. Aceștia vă pot ajuta să găsiți o hrană pentru câini cu ingrediente precum acizii grași omega-3 și vitamina E, care susțin o blană și un sistem imunitar sănătos.

Câine care face baie.

Diferența dintre mătreață și mătreața plimbăreață

O cauză posibilă mai serioasă pentru pielea descuamată și mâncărimile câinelui dumneavoastră este o afecțiune numită mătreață plimbăreață. Kennel Club din Marea Britanie clarifică faptul că mătreața plimbăreață este o infecție parazitară numită cheyletielloză care este cauzată de acarieni. Kennel Club notează că mătreața plimbăreață nu provoacă de obicei mâncărimi, principalul semn fiind ceea ce pare a fi mătreața excesivă. Această afecțiune este extrem de contagioasă și se poate răspândi cu ușurință la alte animale de companie din gospodărie, cum ar fi pisicile și iepurii, așa că este important să vă adresați medicului veterinar cât mai curând posibil. 

Din păcate, nu există o soluție rapidă pentru mătreața plimbăreață. Medicul veterinar va administra probabil o substanță topică administrată prin tamponare care acoperă blana câinelui dumneavoastră cu un medicament care ucide acarienii. Este posibil să fie necesar ca tamponările și alte tratamente să fie repetate o dată sau de două ori pe săptămână, timp de până la șase săptămâni. Ar trebui, de asemenea, să aduceți orice alt animal de casă la medicul veterinar pentru tratament împotriva acarienilor și este posibil să fie nevoie să vă tratați casa cu un pesticid conceput pentru a distruge acarienii și puricii.

Nimănui nu-i place să-și vadă cățelul suferind de mâncărime și disconfort. Odată ce mătreața sau alte probleme cutanate sunt rezolvate, sperăm ca dvs. și câinele dvs. să vă puteți bucura de mai mult timp pentru a face lucrurile pe care le iubiți, fără mâncărimi.

Autor

Chrissie Klinger


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate