Tot ce ați vrut vreodată să știți despre scaunul câinelui dvs.

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Scaunul câinelui, sau caca, cum preferă unii să îi spună, poate că nu este cel mai plăcut subiect, dar un scaun sănătos al câinelui este adesea un indiciu al unui câine sănătos. Urmărirea caracteristicilor fecalelor câinelui dumneavoastră poate fi o modalitate bună de a depista orice problemă de sănătate cu care acesta s-ar putea confrunta. Să aruncăm o privire la ceea ce diferențiază scaunul sănătos al câinelui de scaunul anormal (lichid, apos, cu sânge etc.) care ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate subiacente.

Cum arată fecalele perfecte?

Scaunul câinelui are patru caracteristici principale de tip „C”: culoare, conținut, consistență și strat de acoperire (coating în engleză). Culoarea este legată de ceea ce mănâncă animalul dvs. de companie; variază în nuanțe de la maro auriu la mahon mai închis, în funcție de ingredientele din hrana animalului dvs. de companie. Pentru partea de conținut a fecalelor, este posibil să doriți să lăsați medicul veterinar să facă munca „murdară”. Majoritatea oamenilor nu pot observa mare lucru în interiorul fecalelor fără un microscop. De asemenea, fecalele unui câine sănătos ar trebui să aibă o consistență puțin mai fermă, ca plastilina. În mod ideal, ar trebui să fie de formă cilindrică, cu mici crăpături, astfel încât, dacă îl rostogolești, să se rupă în bucăți mai mici. În cele din urmă, scaunul sănătos nu are deloc un strat de acoperire pe el. Așadar, în cazul în care cățelul dumneavoastră are un scaun de culoare maro ciocolatiu, oarecum ferm, fără strat de acoperire și fără nimic care să iasă în mod vizibil din el, înseamnă că este în regulă. Cu toate acestea, citiți mai departe pentru a afla care sunt semnele care ar putea indica o problemă de sănătate.


Când să fiți alarmați de scaunul animalului dvs. de companieProprietar curățând după câine cu o pungă de plastic

Din nou, cei patru „C” ai scaunului animalelor de companie vă pot ajuta să stabiliți când câinele dumneavoastră poate fi bolnav. Deși poate că nu este plăcut, observarea scaunului câinelui dvs. atunci când este proaspăt este metoda cea mai simplă pentru a descoperi anumite nereguli.

Preocupări legate de conținut

 • Viermi: Aceștia pot fi lungi și subțiri sau pot arăta ca niște bucățele de orez. Din nou, ar trebui să vă faceți griji doar dacă aceștia apar în proba proaspăt recoltată. Dacă scaunul stă afară o perioadă de timp, este posibil ca viermii să ajungă la el.

 • Blană: O aglomerare mare de blană în scaun poate fi un semn de toaletare excesivă, alergii sau boli de piele. Urmăriți cât de des observați prezența blănii în scaun și discutați cu medicul veterinar.

 • Materiale străine: Iarba, plasticul, pietrele, țesăturile și chiar și banii pot fi găsite uneori în scaunul câinelui dumneavoastră, la urma urmei, câinii pot ingera uneori lucruri ciudate. Deși ceea ce intră de multe ori iese, dacă observați elemente ciudate în scaunul câinelui dumneavoastră, este posibil să doriți să sunați la veterinar pentru a confirma dacă dorește să facă un control amănunțit sau o radiografie. În unele cazuri, câinii au obiecte străine blocate în tractul digestiv și trebuie să le fie îndepărtate chirurgical. Acesta este motivul pentru care este mai bine să vă adresați imediat medicului veterinar dacă observați bucăți de pânză sau de plastic în scaunul câinelui dumneavoastră.

Indicii privind stratul de acoperire

Dacă adunați scaunul animalului dvs. de companie de pe iarbă, nu ar trebui să rămână niciun fel de urme. Un strat de mucus însoțește adesea inflamația intestinului gros și apare, de obicei, concomitent cu diareea. Dacă observați acest mucus în scaunul câinelui dumneavoastră timp de mai mult de o zi, ar trebui să contactați medicul veterinar pentru a evalua următorii pași.

Factorul culoare

Mai jos vă prezentăm un ghid simplu despre cum arată un scaun de câine sănătos față de unul nesănătos, în funcție de culoare.

 • Maro: Scaunul unui câine sănătos ar trebui să fie de culoare maro ciocolatiu.

 • Verde: Scaunul verde ar putea indica faptul că câinele dumneavoastră mănâncă iarbă. Mâncatul ierbii este un comportament normal pentru câini, dar dacă mănâncă mai mult decât de obicei, este posibil ca aceștia să încerce să calmeze o durere de stomac.

   

 • Negru sau maro: Acesta ar putea fi un semn de sângerare la nivelul stomacului sau al intestinului subțire.

 • Dungulițe roșii: Acesta este un alt semn de sângerare, probabil în tractul gastrointestinal inferior.

 • Galben: Scaunele galbene pot fi cauzate de o mulțime de probleme diferite, cum ar fi mucusul în fecale, digestia proastă sau consumul de lucruri ciudate.

 • Gri-cenușiu: Acest lucru poate fi un semn al unor probleme pancreatice sau ale vezicii biliare dacă anumiți nutrienți nu sunt digerați.

   

 • Pete albe: Câinele dumneavoastră ar putea avea viermi dacă observați mici pete albe în scaunul său.

Consistența

Atunci când evaluează consistența scaunului, majoritatea medicilor veterinari folosesc o scară de la unu la cinci, unu fiind foarte fluid sau lichid, iar cinci fiind ferm și de formă cilindrică. În mod corespunzător, consistența optimă se situează la numărul cinci pe această scară. Cu toate acestea, dacă scaunul câinelui dumneavoastră este mai puțin moale, nu vă alarmați. Urmăriți scaunul câinelui dumneavoastră pentru a vedea dacă devine din ce în ce mai moale și păstrați probele la frigider în cazul în care trebuie să le duceți la veterinar.

Este important să luați mostre de scaun sănătos la vizitele medicale ale animalului dumneavoastră de companie, astfel încât, în cazul în care acesta începe să prezinte semne de scaun nesănătos, medicul veterinar să aibă niște înregistrări anterioare cu care să le compare. În cazul în care câinele dumneavoastră are ceea ce pare a fi scaune sănătoase, dar are alte semne de boală (nu mănâncă, vomă, letargie etc.), este totuși o idee bună să luați o mostră de scaun ori de câte ori trebuie să vă duceți animalul la veterinar. De multe ori, unele informații pot fi descoperite analizând proba de scaun la microscop sau efectuând alte teste.

Recoltarea probei de scaun

Este foarte probabil să fi găsit multe moduri diferite de a curăța fecalele din grădină sau în timpul unei plimbări. Când vine vorba de curățarea excrementelor de câine, nu ducem lipsă de echipamente, de la curățătoarele de fecale până la pungile speciale biodegradabile. Așadar, atunci când colectați o mostră de scaun sănătos sau chiar nesănătos pentru a o duce la veterinar, asigurați-vă că folosiți o pungă curată, ridicați ușor mostra și puneți-o într-un recipient de plastic curat și puțin adânc, cu capac. Puneți proba la frigider până când o puteți duce la veterinar. În cazul în care scaunul este prea apos pentru a fi colectat, nu uitați să faceți câteva fotografii clare cu smartphone-ul pentru a putea arăta consistența. Puteți încerca, de asemenea, să puneți o parte din scaunul umed într-un recipient folosind un băț curat sau o lingură de plastic. Nu luați niciodată o probă de scaun care a stat la căldură sau în iarbă pentru perioade lungi de timp. Aceste probe ar putea avea murdărie sau paraziți care nu făceau parte din scaun. Un ultim lucru de reținut: curățarea rapidă a fecalelor câinelui este, de asemenea, benefică pentru câinele dumneavoastră. Prea multe fecale care zac în curtea din spate l-ar putea determina câinele dumneavoastră să înceapă să mănânce din propriile sale fecale. Există, de asemenea, probleme de sănătate publică, deoarece fecalele câinilor se pot infiltra în pânza freatică și pot contamina sursele de apă. De asemenea, trebuie menționat faptul că trebuie să vă spălați pe mâini după ce ați adunat orice tip de fecale, chiar dacă purtați mănuși sau folosiți o pungă peste mână, pentru a fi siguri.

Indicații finale privind fecalele

Nu uitați, scaunul câinelui dumneavoastră spune multe despre sănătatea lui. Vă recomandăm să urmați aceste sfaturi pentru a vă înțelege mai bine câinele și sănătatea acestuia:

 • Atunci când câinele dumneavoastră face caca, urmăriți cei patru C: culoare, conținut, consistență și acoperire (coating în engleză).

 • Luați întotdeauna mostre proaspete de scaun la fiecare consultație veterinară.

 • Curățați imediat fecalele câinelui, indiferent dacă este la plimbare sau în curtea din spate.

 • În cazul în care câinele dumneavoastră își face, fără să vrea, nevoile în casă, scoateți-l afară imediat și încercați să îl încurajați în mod pozitiv să urmeze procedura corectă de eliminare a fecalelor.

 • Anunțați-vă imediat veterinarul dacă scaunele câinelui dvs. se schimbă drastic, dacă începe să-și mănânce propriile fecale, dacă se întâmplă des să își facă nevoile involuntar în casă sau dacă a stat mai mult de 24 de ore fără să elimine fecalele.

Fecalele câinelui nu sunt un subiect despre care ne place să vorbim, dar poate fi un bun indicator al sănătății generale a câinelui dumneavoastră. Depistarea timpurie a semnelor poate contribui la menținerea sănătății acestuia.

Biografie colaborator

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger este stăpâna unor animale de companie, care își împarte bucuroasă casa cu animalele sale de companie, cu doi dintre copiii și soțul ei. Chrissie se bucură de timpul petrecut cu toți membrii familiei sale atunci când nu predă, când nu scrie sau când nu publică pe blog. Ea se străduiește să scrie articole care să îi ajute pe proprietarii de animale de companie să trăiască o viață mai activă și mai plină de sens alături de animalele lor de companie.

Articole asociate

Produse asociate