Cancerul de piele la câini: Simptome, diagnostic și depistare timpurie

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Ați auzit de cancerul de piele la oameni, dar câinii pot avea cancer de piele? Cum arată cancerul de piele la câini? Câinii pot dezvolta mai multe tipuri diferite de cancer de piele și, ca și în cazul oamenilor, fiecare dintre ele poate avea semne diferite. Din fericire, cele mai multe creșteri ale pielii la câini sunt benigne, variind de la tumori grase (lipoame) la chisturi sebacee.

Câinii pot avea cancer de piele?

Da. Conform Colegiului Regal de Medicină Veterinară, există diferite tipuri de cancer de piele care pot afecta câinii. Acestea includ:

  • Tumorile mastocitare. Cele mai frecvente tumori la câini, tumorile mastocitare afectează un tip de globule albe numite mastocite, care pot provoca creșteri canceroase pe sau sub piele. 
  • Carcinomul. Acest cancer poate afecta diferite celule ale pielii și este cunoscut după tipul de celule afectate. Printre exemple se numără carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase.
  • Melanomul. Acest cancer afectează celulele pigmentare care determină culoarea pielii câinelui dumneavoastră. 
  • Limfomul. Acest cancer își are originea în sistemul limfatic și este cunoscut sub numele de limfom cutanat atunci când afectează pielea.

Deși nu există un răspuns clar cu privire la ceea ce face ca unii câini să facă cancer de piele, Blue Cross descrie următorii factori de risc:

  • Expunerea la soare și arsurile solare. 
  • Lingerea compulsivă a unei anumite zone de piele. 
  • Genetica și rasa.

Blue Cross explică faptul că, în general, cei cu pielea deschisă la culoare, cu blana subțire sau cu puțină blană prezintă cel mai mare risc de cancer de piele. Unele rase sunt, de asemenea, mai predispuse decât altele la anumite tipuri de cancer. De exemplu, câinii din rasa beagle, boxerii și buldogii se numără printre rasele cele mai expuse la riscul de tumori mastocitare, potrivit PDSA

De asemenea, creșterile benigne sunt mai frecvente la unele rase; Labradorii sunt mai predispuși la lipoame, în timp ce pudelii sunt în special predispuși la apariția chisturilor. Cu toate acestea, cancerul poate afecta orice rasă de câini și este posibil să se confunde unele tumori canceroase cu cele benigne. Din acest motiv, este important să rămâneți vigilenți și să discutați cu medicul veterinar despre orice modificări ale pielii câinelui dumneavoastră.

Cum arată cancerul de piele la câini?

Câinii pot avea cancer de piele? Da. Deci, cum arată cancerul de piele la câini? Blue Cross afirmă că acesta poate lua multe forme diferite, de la noduli și umflături până la cruste și veruci. Semnele sau formațiunile pot avea, de asemenea, culori diferite. 

De exemplu, cele mai multe tipuri de cancer de piele arată ca niște umflături la nivelul pielii și pot fi acoperite sau nu cu blană. Cu toate acestea, melanomul malign poate apărea ca un semn negru sau maro și poate fi crescut, ca o aluniță, sau plat. Limfomul cutanat, pe de altă parte, se poate prezenta sub forma unor pete de piele roșie, descuamată, cu aspect asemănător cu cel al infecției dermatofite. Atât limfomul cutanat, cât și melanomul malign pot deveni rapid fatale și necesită un diagnostic și un tratament prompt. 

Dacă găsiți o inflamație pe câinele dumneavoastră, cât de mult ar trebui să vă îngrijorați? Ca regulă generală, orice umflătură pe pielea câinelui dumneavoastră poate fi un motiv de îngrijorare, mai ales dacă este nouă sau cu creștere rapidă. Să spunem că vă mângâiați câinele în acel loc preferat tot timpul. Într-o zi, observați o mică inflamație. Ulterior, observați că s-a mărit. Acest lucru ar putea semnala o problemă. Rețineți, totuși, că unele cancere pot fi dure, iar altele pot fi ușoare, astfel încât senzația de creștere nu este un indicator fiabil. 

Un alt semn care trebuie urmărit este o formațiune care pare să sângereze sau să curgă fără motiv. Totuși, câinele dvs. poate sau nu poate fi deranjat de acest lucru, deci nivelul său de interes sau de stres nu este, în general, un indicator fiabil al unei creșteri canceroase.

Diagnosticarea cancerului de piele la câini

Atunci când vă duceți câinele la medicul veterinar cu simptome cutanate îngrijorătoare, medicul veterinar va efectua probabil o puncție aspirativă cu acul. Acest proces implică introducerea unui ac, cum ar fi cele folosite pentru vaccinare, în formațiune pentru a extrage o mostră de celule. Medicul veterinar poate examina apoi celulele la microscop sau poate trimite proba la un specialist în patologie. Uneori, câteva celule de pe o lamelă nu sunt suficiente pentru un diagnostic, astfel încât poate fi necesar ca medicul veterinar să efectueze o biopsie pe câinele dumneavoastră sau să îndepărteze chirurgical întreaga formațiune pentru a o trimite spre testare. Acesta este cel mai precis mod de a obține un diagnostic.

Portret decupat al unui medic veterinar de sex masculin nerecunoscut care examinează un câine alb Labrador la clinica veterinară, în spațiul de examinare clinică

Tratamentul pentru cancerul de piele la câini

Nu este niciodată ușor să primești un diagnostic de cancer pentru câinele tău. Pe lângă toate emoțiile pe care le simțiți, probabil că vă întrebați care sunt următorii pași. Ce tratamente sunt disponibile? Cum vă puteți sprijini cel mai bine câinele? 

Din fericire, multe tipuri de cancer de piele canin pot fi vindecate prin îndepărtare chirurgicală. În cazul în care cancerul este agresiv sau s-a răspândit în alte părți ale corpului („metastaze”), medicul veterinar poate recomanda și chimioterapie sau radioterapie. Este important să aveți o discuție deschisă cu medicul veterinar, astfel încât să înțelegeți toate opțiunile de tratament disponibile pentru dumneavoastră și pentru câinele dumneavoastră.

Depistarea timpurie este esențială

Deși nu este posibil să se prevină complet cancerul de piele la câini, detectarea timpurie poate face o diferență uriașă, ajutându-vă câinele să se recupereze mai repede și, eventual, să trăiască mai mult. Pentru a fi la curent cu starea de sănătate a câinelui dumneavoastră, faceți-i o ședință de mângâiere amănunțită cel puțin o dată pe săptămână, căutând orice noduli, umflături sau semne suspecte. Considerați că este un masaj pentru căței! Pentru câinii mai în vârstă care au multe umflături, păstrați un grafic sau o diagramă cu locul și mărimea acestora. În acest fel, dacă una dintre ele începe să crească rapid, vă veți putea da seama imediat.

Consultați medicul veterinar cu privire la orice umflături sau semne noi. Uneori poate fi dificil să relocalizați o umflătură mică atunci când duceți câinele la cabinetul veterinar, așa că luați în considerare tăierea blănii din jur sau chiar încercuirea umflăturii cu un pix.

Câinii pot avea cancer de piele? Deși răspunsul este da, puteți sta liniștit știind că majoritatea cancerelor de piele la câini sunt tratabile. Cel mai important este să vă monitorizați câinele în mod regulat și să discutați cu medicul veterinar în cel mai scurt timp despre orice problemă.

Biografie colaborator

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis era pe punctul de a obține un doctorat în biologie celulară moleculară și s-a reorientat către o carieră în medicina veterinară. A absolvit Universitatea din Illinois și lucrează în domeniu de aproape 20 de ani. Ea deține un cabinet pentru animale mici în apropiere de St. Louis, MO, unde alternează vizitele la domiciliu cu gestionarea clinicii sale unice cu stres redus. Autor publicat și fotograf de natură premiat, ea salvează câini seniori din adăposturile locale și îi răsfață în ultimii lor ani de viață.