Este câinele dumneavoastră în formă?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Cu toții dorim să încercăm să ne păstrăm câinii cât mai sănătoși și în cea mai bună formă posibilă. Menținerea în formă și a siluetei este importantă atât pentru oameni, cât și pentru animale, și poate contribui la prelungirea vieții, iar noi toți am dori să petrecem cât mai mult timp cu frumoasele noastre animale de companie. Dar care sunt modalitățile simple de a ști dacă animalul dvs. este în formă? Haideți să facem o călătorie de la cap la coadă și să aruncăm o privire.

Greutatea ideală

Înainte de a începe, trebuie să discutăm despre greutate. Excesul de greutate la câini este o mare problemă în zilele noastre. Se crede că în jur de 40-50% dintre câinii din Europa sunt supraponderali sau obezi, așa că este ceva la care trebuie să fim vigilenți. 

Probabil că medicul dumneavoastră veterinar a discutat deja cu dumneavoastră despre cât de ușor se poate îngrășa chiar și cel mai atent îngrijit câine. Pe lângă cauzele potențiale evidente - prea multă mâncare, gustări excesive, prea puțină mișcare - pot exista și alți factori asociați:

 • Pe măsură ce animalele de companie îmbătrânesc, au tendința de a deveni mai puțin active și, prin urmare, au nevoie de mai puține calorii pentru a-și menține greutatea.
 • Unele rase sunt mai predispuse la creșterea în greutate decât altele, inclusiv Labrador Retriever și Cocker Spaniel. 
 • Procesul de sterilizare sau de castrare modifică metabolismul câinilor, făcându-i predispuși la creșterea în greutate.
 • Ocazional, creșterea în greutate este asociată cu afecțiuni medicale specifice care necesită tratament.

Alte semne pe care trebuie să le urmăriți includ:

 • O lesă strânsă. 
 • Mișcări lente.
 • Dificultăți la mers sau alergare.
 • Dificultăți de respirație.
 • Mai mult somn decât de obicei.

Cântărirea regulată a câinelui pe tot parcursul vieții sale este un bun obicei pe care trebuie să-l adoptați. Când sunt pui, puteți verifica dacă aceștia cresc în ritmul potrivit, iar când sunt adulți, puteți observa foarte repede dacă greutatea lor crește sau scade. Atât creșterea, cât și scăderea în greutate pot fi semne de boală, iar cu cât depistați mai repede tendințele, cu atât mai repede puteți lua măsuri. 

Dacă nu sunteți sigur în privința greutății ideale a câinelui dumneavoastră, cereți ajutorul medicului veterinar sau al asistentului medical pentru a vă ajuta să începeți. O vizită periodică la clinica veterinară pentru o cântărire lunară este, de asemenea, o modalitate bună pentru câinele dumneavoastră de a crea o asociere pozitivă cu clinica și cu echipa veterinară.

Controlul sănătății de la cap la coadă

 • Un nas curat și sănătos. Deși este un mit că nasul ar trebui să fie întotdeauna umed, el este totuși un indicator util al sănătății. Fiți atenți la excesul de mucus sau la orice fel de secreție sau strănut. De asemenea, descuamarea sau pierderea culorii sunt semne care indică faptul că ar putea fi necesară o vizită la veterinar.
 • Dinți strălucitori. Bolile dentare sunt foarte frecvente la câini, așa că este important să supraveghem igiena orală a animalelor noastre de companie. Fiți atenți la respirația urât mirositoare, la acumulările maronii sau galbene de pe dinți și la gingiile roșii. Cel mai bine este să vă obișnuiți cu periajul, dar dacă există deja tartru acolo, mergeți mai întâi la medicul veterinar pentru un control profesional și pentru a-l curăța dacă este necesar. Nu uitați să folosiți întotdeauna pastă de dinți pentru câini, nu pentru oameni. 
 • Ochi luminoși și strălucitori. Ochii câinelui dumneavoastră trebuie să fie deschiși, limpezi și lipsiți de impurități. Toate animalele au câteodată un pic de secreție în colțul ochilor; este doar un rezultat al mecanismului de protecție al clipitului pentru a elimina praful. Cu toate acestea, în cazul în care observați că ochii sunt întredeschiși, se înroșesc, că duce labele la ochi sau că are secreții excesive, mergeți la veterinar cât mai curând posibil. Nu vreți să vă asumați niciun risc în ceea ce privește vederea câinelui dumneavoastră.
 • Urechi curate. Un pic de ceară este normal în orice ureche, dar aveți grijă dacă aveți un câine cu urechi foarte lungi sau păroase, deoarece acestea pot fi problematice. Agitarea excesivă a capului, scărpinatul urechilor sau urechile roșii, mirositoare și pline de ceară sunt motive de îngrijorare.
 • Blana și pielea sănătoase. Blana câinelui dumneavoastră trebuie să fie strălucitoare și în stare bună. Fiți atenți la mâncărimi, căderea părului și cruste și verificați-le blana de câteva ori pe săptămână pentru semne de paraziți, cum ar fi puricii. Nutriția și starea generală de sănătate pot face o mare diferență în ceea ce privește starea blănii, așa că, dacă simțiți că blana câinelui dvs. este ternă sau lipsită de culoare, adresați-vă medicului veterinar pentru a discuta despre nutriția acestuia și pentru a exclude o afecțiune cronică.
 • Artrita și problemele articulare sunt frecvente la câini, în special la anumite rase și la câinii bătrâni. Fiți atenți la șchiopătări. S-ar putea să observați că animalul dvs. de companie pare rigid atunci când se ridică pentru prima dată și că această rigiditate dispare pe măsură ce începe să se miște. De asemenea, fiți atenți la lucruri precum reticența de a se urca în mașină sau de a urca scările. Acestea pot fi semnele timpurii ale unor probleme de șold sau de spate.
 • Obiceiuri de toaletare. Este foarte important să știți ce este normal pentru câinele dvs. când vine vorba de urină și scaun. Dacă observați o schimbare în ceea ce privește culoarea, frecvența sau consistența, o puteți rezolva rapid.
 • Dă din coadă! Cei mai mulți dintre noi ne cunoaștem câinii mai bine decât oricine altcineva și probabil că vă veți da seama, după comportamentul lor, dacă nu se simt bine sau sunt triști. Dar un câine care dă din coadă este, de obicei, un semn bun al unui prieten blănos interesat și atent!

Unele dintre elementele de pe această listă pot părea evidente, dar ele vă pot ajuta să vă asigurați că sunteți atent la obiceiurile, preferințele și lucrurile care nu îi plac câinelui dumneavoastră. Folosiți-le ca pe o listă de verificare mentală periodică și veți fi mereu în avantaj în cazul în care ceva nu merge bine. Și nu uitați să aveți grijă de talie - și asta e important!

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Articole asociate

Produse asociate