Câinele meu este letargic: Cauze și cum putem ajuta

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

În cazul în care câinele dvs. se mișcă greoi, se comportă obosit sau refuză să se joace așa cum o făcea înainte, există posibilitatea ca acesta să nu fie pur și simplu leneș. Animalele de companie care se comportă letargic sau prezintă semne de intoleranță la efort fizic pot avea o afecțiune de bază gravă. În special, acest lucru poate fi cauzat de o afecțiune gravă, cum ar fi o boală de inimă. În cazul în care câinele dumneavoastră se comportă letargic sau este pur și simplu mai puțin activ decât de obicei, este important să acordați atenție acestor semnale. Continuați să citiți pentru a înțelege de ce câinele dvs. ar putea avea intoleranță la efort fizic și ce ar trebui să faceți în acest sens.

Cauze posibile ale letargiei

Dachshund maro cu un disc zburător portocaliu în gură, alergând în parc.Este normal ca unii câini să se miște puțin mai greoi după o activitate intensă. De exemplu, este posibil ca, după o zi sau două de somn mai mult decât de obicei, după o zi lungă petrecută în parcul pentru câini sau după o drumeție solicitantă, câinele dumneavoastră să vrea să doarmă mai mult decât de obicei. Cu toate acestea, oboseala prelungită nu trebuie ignorată. Intoleranța la efort este doar un semnal de alarmă pentru probleme majore, cum ar fi bolile de inimă, dar ar putea semnala, de asemenea, o serie de alte probleme, de la probleme ușoare, cum ar fi durerile musculare, până la afecțiuni grave, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă. Vets Now enumeră mai multe motive potențiale pentru care câinele dumneavoastră se comportă letargic:

 • Infecția sau boala, inclusiv parvovirusul sau tusea de canisă
 • Problemele cardiace
 • Problemele hepatice
 • Diabetul sau hipoglicemia
 • Hipotiroidismul
 • Paraziții
 • Efectul secundar al medicamentelor
 • Otrăvirea sau trauma

Site-ul care oferă servicii de plimbare și de consiliere pentru posesoriii de câini, Wag!, subliniază că intoleranța la efort în combinație cu alte simptome - cum ar fi lipsa poftei de mâncare, tusea sau leșinul - ar putea fi, de asemenea, un semn de hipertensiune pulmonară (tensiune arterială ridicată în plămâni) sau alte boli cardiovasculare.

Semne de intoleranță la efort și letargie la câini

De obicei, este destul de ușor să vă dați seama de comportamentul lent al câinelui dumneavoastră. Somnul excesiv, energia scăzută, lipsa de entuziasm și răspunsurile întârziate sunt toate semne evidente ale unui câine letargic, precizează Vetinfo. Intoleranța la efort poate fi mai greu de depistat, mai ales dacă nu vă plimbați sau nu vă jucați cu câinele în mod regulat. În cazurile mai puțin grave, precizează Wag!, este posibil ca pur și simplu cățelul dvs. să nu mai vrea să meargă atât de departe sau să se joace la fel de mult ca de obicei. Tusea, gâfâiala puternică sau respirația greoaie în urma unei activități fizice poate semnala, de asemenea, intoleranța la efort. Cazurile extreme pot implica confuzie, dezorientare, întreruperea mersului la toaletă, o creștere a temperaturii corporale, clătinare și chiar colaps.

Ce ar trebui să faceți pentru a ajuta

În cazul în care câinele dvs. se comportă letargic sau nu tolerează nivelurile obișnuite de exerciții fizice, este important să nu îl forțați să alerge. Urmați-i și permiteți-le să se oprească din joacă sau să scurteze plimbarea, dacă este necesar. Supravegheați-i îndeaproape, urmărind alte simptome mai grave. Dacă observați orice alte comportamente îngrijorătoare, trebuie să vă adresați imediat medicului veterinar. În cazul în care câinele dumneavoastră nu prezintă alte simptome, așteptați o zi sau două. Dacă energia cățelului dumneavoastră nu se îmbunătățește sau dacă starea lui se înrăutățește, contactați medicul veterinar. Acestea fiind spuse, dacă prezintă simptome extreme, cum ar fi leșin sau colaps, duceți-l imediat la o clinică de urgență.

Diagnosticarea câinelui dumneavoastră

Labrador galben mai în vârstă întins în iarbă verde.
Odată ajuns la veterinar, câinele dumneavoastră va fi examinat amănunțit. Veterinarul va căuta orice semne de șchiopătare, rănire sau durere, precum și orice posibile tumori. De asemenea, acesta va efectua analize de sânge și de urină pentru a verifica dacă există probleme de sănătate ascunse. Este probabil ca puiul dumneavoastră să fie, de asemenea, conectat la un aparat electrocardiograf pentru a-i verifica activitatea electrică a inimii, și i se vor efectua radiografii pentru a-i examina inima și plămânii. Medicul veterinar ar putea recomanda, de asemenea, o ecografie, o tomografie computerizată sau un RMN pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunii cățelului dumneavoastră. Puteți ajuta la realizarea unui diagnostic corect furnizând medicului veterinar cu o listă cu orice medicamente pe care le ia câinele dvs., oferind detalii despre dieta și stilul de viață al acestuia, și menționând orice alte simptome sau modificări pe care le-ați observat la cățelușul dvs.

Ce trebuie să faceți după diagnosticare

Letargia și intoleranța la efort sunt simptome ale unei probleme, nu o afecțiune în sine. Tipul de îngrijire de care are nevoie câinele dumneavoastră depinde de afecțiunea cu care este diagnosticat. În funcție de evaluarea medicului veterinar, cățelușul dumneavoastră ar putea să se recupereze și să revină la nivelul anterior de activitate. Cu toate acestea, bolile de inimă la câini, precum și alte boli progresive, pot necesita schimbări în ceea ce privește exercițiile și activitatea pentru tot restul vieții lor. Discutați cu medicul veterinar despre starea de sănătate a cățelușului dumneavoastră și despre cât de multă activitate fizică poate suporta în siguranță.

Alternative la exercițiile fizice

În cazul în care câinele dvs. este restricționat în ceea ce privește activitatea viguroasă și exercițiile fizice, poate fi o provocare pentru a-i controla greutatea. Deoarece excesul de greutate poate agrava unele afecțiuni, aceasta este o provocare care trebuie abordată. În funcție de diagnosticul și de planul de tratament al cățelușului dumneavoastră, medicul veterinar ar putea să îi recomande un plan special de hrană terapeutică, care este adecvat pentru starea acestuia. În caz contrar, discutați cu medicul veterinar despre oferirea de hrană pentru controlul greutății câinilor care îi poate ajuta să nu se îngrașe "" în lipsa exercițiilor fizice. Dacă hrana pe care i-o oferiți câinelui dumneavoastră este una adecvată vârstei, puteți contribui, de asemenea, la gestionarea greutății sale. O nutriție adecvată este, de asemenea, vitală. În cazul în care câinele nu primește nutrienții potriviți de care are nevoie pentru a-și menține nivelul de energie ridicat, acest lucru ar putea fi un factor care contribuie la letargia sa. Nu uitați să discutați cu medicul veterinar despre recomandările generale de hrană, chiar dacă nu au nevoie de o hrană pentru câini pentru o anumită afecțiune.

Considerații legate de vârstă

Desigur, este normal ca, odată cu înaintarea în vârstă, câinii să încetinească puțin ritmul. Problemele articulare, creșterea în greutate și, pur și simplu, oboseala crescândă odată cu vârsta, sunt toți factori care pot face ca un câine mai în vârstă să fie mai puțin activ. Totuși, câinii mai în vârstă sunt, de asemenea, mai predispuși la tipurile de boli care cauzează letargie și intoleranță la efort; indiferent de vârsta câinelui dumneavoastră, dacă este vizibil mai obosit decât de obicei, este important să nu considerați că este vorba doar de un câine în vârstă. Acestea sunt potențiale semnale de alarmă care nu trebuie ignorate niciodată.

Nivelul de activitate al unui câine poate fi un indicator puternic al sănătății sale. De aceea, în calitate de părinte al unui animal de companie, este important să acordați o atenție deosebită la ceea ce este normal pentru cățelul dvs., astfel încât să fiți capabili să recunoașteți când nu se comportă ca de obicei. Dacă nu aveți obiceiul de a vă juca sau de a vă plimba câinele în mod obișnuit, începeți acum, astfel încât să vă familiarizați cu nivelul normal de activitate al acestuia. Acționând rapid atunci când câinele dumneavoastră se comportă letargic, ați putea ajuta la depistarea unei boli grave în stadii incipiente și ați putea îmbunătăți șansele animalului dumneavoastră de companie de a continua să ducă o viață sănătoasă și fericită.

Autor

Jean Marie Bauhaus

Articole asociate

 • În ce mod alergiile alimentare vă afectează câinele

  Dogs running Aflați care sunt semnele de îngrijorare, simptomele și tratamentele intoleranței și alergiilor alimentare la câini și care sunt efectele acestora asupra animalului dvs.
 • Este câinele dumneavoastră în formă?

  Dogs running Cum vă puteți da seama dacă câinele dumneavoastră este supraponderal? În primul rând, medicul veterinar vă va cântări câinele la controalele regulate. Între controale, puneți-i mâna pe coaste; sunt greu de simțit sau chiar imposibil de simțit? Dacă da, câinele dumneavoastră este probabil supraponderal.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă acestea o urgență canină?

  Primul pas, dacă animalul dvs. de companie se simte rău sau are diaree, este să întrerupeți hrănirea și să îi dați doar înghițituri mici de apă, puțin și des...
 • Urmărirea greutății cățelului dumneavoastră

  Știați că un animal de companie este considerat obez dacă depășește cu 15 % sau mai mult greutatea sa ideală? Asta înseamnă doar 330 de grame pentru un câine micuț, cum ar fi un Chihuahua, dar peste 7,5 kilograme pentru un Rottweiler.

Produse asociate