Vă faceți griji că sterilizarea v-ar putea schimba animalul de companie?

Publicat de către Emma Milne
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Când se vorbește despre sterilizarea câinilor și pisicilor, există o mulțime de lucruri care îi pot îngrijora pe posesorii animalelor de companie. Este posibil să fi auzit că sterilizarea câinilor și pisicilor duce la schimbări de comportament, îngrășare, schimbarea blănii sau chiar incontinență. Așadar, haideți să aruncăm o privire asupra acestor lucruri și să vedem dacă ele reprezintă într-adevăr o problemă sau nu.

Comportament

Am avut odată o clientă care a fost târâtă în cabinetul meu de consultații de boxerul ei uriaș, necastrat. Câinele mi-a adulmecat părțile inferioare și a urinat peste tot în cabinetul meu, fiind complet scăpat de sub control. Am întrebat-o dacă s-a gândit vreodată la castrare și mi-a spus: „Oh, nu am vrea să-i schimbăm caracterul!” Așadar, ce schimbări de comportament pot apărea?

  • Este posibil ca pisicile și câinii, atât masculii cât și femelele, să fie mai puțin agresivi după sterilizare.

  • În special masculii vor fi mult mai puțin predispuși să hoinărească în căutarea unui partener, așa că devin mai casnici. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că este mai puțin probabil să se accidenteze sau, în special în cazul pisicilor, să răspândească boli.

  • Motanii și câinii masculi care nu sunt castrați vor urina în multe locuri pentru a-și marca teritoriul. Acest lucru nu poate fi plăcut dacă se întâmplă în casa ta sau a altor persoane. 

Cred că veți fi de acord că toate aceste schimbări de comportament sunt probabil foarte binevenite!

Creșterea în greutate și obezitatea

Schimbarea nivelului hormonal după sterilizare duce la o ușoară încetinire a proceselor metabolice. Acest lucru înseamnă că organismul arde mai puține calorii, așa că, într-adevăr, animalele de companie pot lua în greutate dacă nu suntem atenți. DAR, vestea bună este că nu sunt motive de îngrijorare. Iată câteva sfaturi pentru a evita acest lucru.

  • Controale regulate ale greutății. Sterilizarea are loc, de obicei, în jurul vârstei de 4-6 luni. Pe măsură ce animalele dvs. de companie cresc, este esențial să le cântăriți în mod regulat. Puteți urmări creșterea lor și, de asemenea, medicul veterinar se poate asigura că au o greutate sănătoasă. Veți fi în avantaj știind și care a fost greutatea lor ideală înainte de sterilizare.

  • Nu uitați că, după sterilizare, animalul dvs. de companie va lua în greutate dacă se află încă în perioada de creștere. Cereți medicului veterinar să vă arate cum să verificați indicele masei corporale (BCS). În acest mod veți putea observa dacă este sănătoasă sau nu creșterea lor în greutate.

  • Fiți pregătiți să le schimbați hrana. Reducerea porțiilor de hrană poate fi o metodă periculoasă, pentru că ați opri sursele de proteine, vitamine și minerale. De asemenea, animalul dvs. de companie se va simți flămând și va fi mai predispus să cerșească sau să fure mâncare. Discutați cu medicul veterinar despre o hrană cu un aport mai redus de energie, dar cu un volum mai mare, cum ar fi o hrană pentru câini sau pisici sterilizate. Nu schimbați hrana fără să discutați cu un veterinar, deoarece, dacă animalul dumneavoastră de companie este în perioada creștere, trebuie să vă asigurați că a crescut suficient pentru a-i schimba hrana. 

  • Împărțirea porției animalului dumneavoastră de companie în mese mai mici și mai frecvente îl poate ajuta să se simtă mai sătul pe parcursul zilei. Sunt ideale 3-4 mese pentru câini și până la 6-8 mese pentru pisici. Hrănitoarele cu temporizator sunt o modalitate excelentă de a face acest lucru dacă sunteți plecat la serviciu. Hrana umedă are un conținut mai mare de apă decât cea uscată, astfel încât vă poate ajuta animalul să se simtă mai sătul. Încercați hrana umedă sau observați dacă animalul dvs. de companie mănâncă crochete cu apă adăugată. Acest lucru îi poate menține mulțumiți.

Modificări ale pielii și blănii

Unii proprietari sunt foarte îngrijorați de acest lucru. De fapt, modificările blănii după sterilizare sunt destul de rare. Unele rase de spaniel, în special, par să devină puțin mai pufoase. Este posibil ca unor pisici de culoare deschisă, cum ar fi pisicile siameze, să le crească blană închisă la culoare în zona în care sunt tunse pentru operație. Aceste modificări sunt rare, sunt doar estetice și nu reprezintă nicio problemă pentru pisică sau câine. 

Incontinența

Hormonii feminini ajută la menținerea vezicii urinare tonificate și funcționale la câini. Deoarece sterilizarea elimină hormonii, uneori observăm o apariție întârziată a incontinenței urinare în viața animalului de companie. Aceasta se manifestă, de obicei, prin scurgeri de urină în timpul somnului sau la schimbarea poziției. Afectează doar aproximativ 5% dintre cățele și tinde să se înrăutățească la animalele mai mari, mai dolofane sau mai în vârstă. Există medicamente care sunt de un real ajutor și consider că prin sterilizare este diminuat riscul apariției cancerului, un motiv în plus de alegere a acestei operații.

În calitate de posesoare de animale de companie, dar și de medic veterinar, consider că beneficiile pentru sănătate ale sterilizării depășesc cu mult aceste griji de o importanță minoră. Puteți citi mai multe despre aceste beneficii pentru sănătate în articolele noastre despre sterilizarea câinilor și pisicilor.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne este medic veterinar din 1996. Aceasta a lucrat într-un cabinet pentru animale mici timp de 12 ani și a fost consilier în nutriție clinică timp de șapte ani. Este binecunoscută pentru activitatea sa în domeniul protecției animalelor și a scris zece cărți despre animalele de companie.

 

Articole asociate

Produse asociate