De ce și când să vă sterilizați pisica sau pisoiul

Publicat de către Emma Milne
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc medicii veterinari se referă la castrare. Există, de asemenea, destul de multă confuzie cu privire la termenii folosiți, așa că vă propun să abordăm mai întâi acest aspect: castrarea este pentru masculi, extirparea ovarelor este pentru femele, iar cuvântul sterilizare se referă la ambele. De cele mai multe ori, oamenii întreabă: „Când ar trebui să-mi sterilizez pisica?” și „Există vreun beneficiu al sterilizării?”.

Beneficiile sterilizării pisicii sau pisoiului dumneavoastră.

Toate operațiile comportă un oarecare risc, așa că, în mod firesc, oamenii se tem să-și supună animalul de companie unei intervenții chirurgicale dacă aceasta nu este necesară. Sterilizarea masculilor înseamnă îndepărtarea ambelor testicule, iar în cazul femelelor, îndepărtarea ovarelor și, uneori, a uterului, în funcție de preferințele medicului veterinar. Aceasta înseamnă nu numai că nu pot avea pui, dar le elimină și hormonii. Ambele au beneficii atât pentru pisici, cât și pentru dumneavoastră, proprietarul animalului.

Prin natura lor, pisicile sunt animale de companie solitare care preferă să trăiască fără alte pisici, dar dacă nu sunt sterilizate, ambele sexe vor căuta pisici cu care să se împerecheze. Motanii necastrați tind să fie mai agresivi față de oameni și față de alte pisici și sunt, de asemenea, mult mai predispuși să își marcheze teritoriul și să continue să hoinărească. Pisicile își marchează teritoriul stropind cu urină pe mobilă și în jurul grădinii, iar majoritatea proprietarilor consideră acest lucru foarte neplăcut.

Deoarece sunt mai predispuși să se bată cu alte pisici, motanii sunt mai expuși riscului de a contracta unele boli grave, cum ar fi SIDA felină (FIV), și sunt, de asemenea, mai predispuși la răni, care pot duce la abcese urâte ce necesită adesea o vizită la veterinar. De asemenea, deoarece hoinăresc mai mult, există o posibilitate mai mare ca motanii necastrați să fie accidentați de o mașină.

Sterilizarea are avantaje și pentru pisicile femele. În anumite perioade ale anului, pisicile femele vor continua să intre în călduri dacă nu rămân gestante. În calitate de medic veterinar, primesc adesea telefoane de la posesorii de pisici care sunt îngrijorați și îmi relatează că pisica lor pare să aibă dureri, se zvârcolește pe podea și urlă. De fapt, asta fac atunci când sunt în călduri. Se numește „chemare” iar punerea în scenă poate fi foarte stridentă și de un dramatism extrem!

Castrarea sau îndepărtarea ovarelor oprește definitiv acest comportament. O vorbă veche spune că toate pisicile femele ar trebui lăsate să fete măcar o singură dată. Acest lucru este complet neadevărat și nu uitați, gestația și nașterea implică riscuri atât pentru mamă, cât și pentru pisoi. 

De asemenea, sterilizarea aduce beneficii sănătății pisicilor femele. Acestea sunt mai puțin predispuse la apariția tumorilor mamare și, de asemenea, înseamnă că nu pot face piometru - o infecție gravă a uterului - care le poate pune viața în pericol.

Când să vă sterilizați pisoiul.

În trecut, pisicile erau sterilizate la vârsta de șase luni, dar această practică s-a schimbat în ultimii ani. Întrucât majoritatea pisicilor ating maturitatea sexuală pe la vârsta de patru luni, ceea ce înseamnă că pot avea deja pui, posesorii lor pot fi luați prin suprindere de o gestație nedorită. În prezent, recomandarea generală este ca pisoiul să fie sterilizat la patru luni. Desigur, aceste recomandări generale pot fi ușor diferite de la o țară la alta, așa că cel mai bine este să discutați cu clinica dumneavoastră veterinară și să urmați sfaturile acesteia. Și nu uitați că nu este niciodată prea târziu pentru a steriliza o pisică, așa că, dacă nu ați făcut-o încă, mai aveți timp.

După sterilizare, metabolismul pisicii dumneavoastră poate încetini, ceea ce o face mai predispusă la creșterea în greutate. Discutați cu medicul veterinar dacă nu cumva aceasta are nevoie de o altă hrană pentru a preveni acest lucru. Este foarte important să nu schimbați hrana fără avizul medicului veterinar, în cazul în care pisica dumneavoastră este încă în creștere.

Am avut mai multe pisici de-a lungul anilor și nu aș ezita niciodată să le sterilizez. Cred că beneficiile depășesc cu mult riscurile, atât pentru pisici cât și pentru posesorii acestora. De asemenea, este important să ne amintim că în lume există multe animale de companie nedorite, iar pisicile pot fi reproducători prolifici. Puii nedoriți vor fi cei care vor suferi dacă nu li se găsește o familie adoptivă. Punând toate aceste lucruri cap la cap, pot spune cu siguranță că, în calitate de medic veterinar și de posesoare a unei pisicuțe moggie nedorite, cu ochi încrucișați, numită Stella, vă recomand cu tărie să vă sterilizați pisicile sau pisoii.

Dacă sunteți interesat, avem și alte articole despre beneficiile sterilizării câinilor, despre cum să vă ajutați animalul de companie să treacă prin acest proces și despre schimbările pe care le puteți observa ulterior.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne este medic veterinar din 1996. Aceasta a lucrat într-un cabinet pentru animale mici timp de 12 ani și a fost consilier în nutriție clinică timp de șapte ani. Este binecunoscută pentru activitatea sa în domeniul protecției animalelor și a scris zece cărți despre animalele de companie.

 

Articole asociate

Produse asociate