De ce exercițiile fizice sunt importante pentru a vă menține pisica sănătoasă

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Imagine cu pisică
Obezitatea și problemele de greutate reprezintă o problemă în creștere (scuzați jocul de cuvinte) atât pentru oameni, cât și pentru animale. Se crede că aproximativ 40% dintre pisicile din Europa sunt supraponderale sau obeze. Știm, de asemenea, că pisoii grași tind să devină adulți grași și că le este mai greu să slăbească, așa că menținerea pisoiului dumneavoastră slab, activ și sănătos are beneficii pe tot parcursul vieții sale.

Una dintre cele mai bune și mai simple metode de prevenire a afecțiunilor legate de greutate pentru pisica dumneavoastră este exercițiul fizic. Prin introducerea unor modalități diferite de a o menține activă, nu îi oferiți doar o viață mai lungă, ci și una mai fericită.

Pisoii care ies în aer liber

La câteva săptămâni după ultimul set de vaccinări, puteți decide să îi permiteți pisoiului dumneavoastră să iasă în aer liber. Dacă o faceți, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la faptul că nu va face suficientă mișcare. În mod instinctiv, va începe să hoinărească, să vâneze, să se cațere și să exploreze în propriul ritm, oferindu-și astfel un antrenament natural.

Lumea de afară este un loc descurajant pentru un pisoi mic, așa că, pentru început, supravegheați-l întotdeauna. Cu cât sunt mai mici atunci când au acces în aer liber, cu atât mai mult vor începe să exploreze și să rămână la o distanță mai mică de casă. Pentru început, puteți să stați la ușă și să așteptați să vedeți ce fac. Nu-i forțați; lăsați-i să își folosească curiozitatea naturală pentru început și veți vedea că încrederea lor va crește în curând. 

Înainte de a da drumul pisoiului, aruncați o privire atentă în grădină pentru a vedea dacă există pericole potențiale. Pisoii pot intra în spații foarte mici. Pe termen lung, o ușiță cu microcip pentru pisici le oferă libertatea pe care pisicile o adoră. Puteți folosi una care le citește microcipul pentru a opri și impostorii nedoriți să intre în casă!

Pisoii care trăiesc în interior

Pisicile adoră libertatea de a hoinări și de a explora. Multe pisici care trăiesc numai în casă, în special cu alte pisici, pot deveni frustrate și stresate și sunt mai predispuse să aibă probleme de comportament. Gândiți-vă bine la o viață de interior pentru pisoiul dvs. și discutați cu veterinarul dvs. despre orice potențiale probleme.

Dacă alegeți o viață de interior pentru pisoiul dumneavoastră, va trebui să depuneți mult mai multe eforturi pentru a vă asigura că își poate manifesta instinctele sale naturale de prădător, cum ar fi vânătoarea, cățăratul și zgâriatul, și să vă asigurați că primește suficientă stimulare. De asemenea, pisoiul dumneavoastră are nevoie de exerciții fizice pentru a se menține în formă și sănătos. Din fericire, aceste două nevoi pot fi satisfăcute prin joacă. Toate pisicile adoră să se joace, dar pentru cele care trăiesc în casă, este absolut vital.

Cele mai bune jocuri și jucării vă vor încuraja pisica să urmărească, să se năpustească, să fugărească și să lovească obiecte cu lăbuțele într-un mod sigur. Îi vor plăcea jucăriile care se mișcă, așa că orice jucărie pe sfoară va fi un mare succes. De asemenea, puteți cumpăra jucării mecanice pe care să le urmărească. 

Pisoiului dvs. îi va plăcea să se cațere și să se ascundă, iar dvs. puteți încuraja acest comportament cumpărând un centru de activități pentru pisici sau oferindu-i alte locuri sigure în care să se cațere. Nu uitați nici de un stâlp de zgâriat. Zgâriatul este un comportament esențial pentru pisici, ajutându-le să își păstreze ghearele în bună stare și să își marcheze teritoriul. Folosirea unui stâlp de zgâriat va tonifia mușchii din umerii și spatele pisoiului dumneavoastră, salvându-vă în același timp și mobila!

Țineți cont de faptul că pisicile sunt inteligente și, prin urmare, se plictisesc ușor. Un sfat bun este să alternați jucăriile pe care le puneți la dispoziția pisoiului, astfel încât acesta să aibă o anumită diversitate în activitățile sale de joacă.

Pe lângă oferirea de jucării stimulante, încercați să vă jucați cel puțin 20 de minute pe zi cu pisoiul dumneavoastră în mod interactiv. Acest lucru este sigur pentru a menține mușchii pisoiului dvs. tonifiați și articulațiile flexibile. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a crea legături. De obicei, pisicile și pisicuțele vor să se joace doar cinci minute în șir, așa că nu fiți surprinși sau îngrijorați dacă par să se plictisească ușor. Sesiunile de joacă mai scurte și mai frecvente sunt mai bune decât una lungă.

Pisicile grase

Un alt factor cheie pentru a vă menține pisoiul în formă și sănătos este să vă asigurați că nu devine supraponderal. Animalele din Europa devin din ce în ce mai grase, iar unii experți cred că populațiile de feline domestice au o greutate mai mare decât ar trebui. Pisicile castrate, în special, sunt mai predispuse la creșterea în greutate. Pentru ca pisoiul dvs. să nu se adauge la această statistică deprimantă, trebuie doar să urmați câteva reguli simple.

  1. În primul rând, oferiți-i pisoiului o dietă completă și echilibrată. Este absolut vital ca acesta să primească un echilibru corect de nutrienți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. De asemenea, este important să hrăniți pisicile cu o hrană cu formule pentru pisoi, nu pentru pisici adulte. Corpul pisicuțelor trece prin schimbări uriașe pe măsură ce cresc și se maturizează în primele 12 luni de dezvoltare. Acestea au nevoie de o dietă special adaptată pentru a susține această creștere, astfel încât să poată deveni pisici sănătoase. Adresați-vă medicului veterinar dacă aveți întrebări sau îndoieli.
  2. Nu-i dați pisoiului dvs. bucățele din hrana dvs. Dacă doriți să îi oferiți pisoiului dvs. recompense, folosiți produse adecvate pentru animale de companie și includeți acest lucru în aportul zilnic de hrană.
  3. Asigurați-vă că pisoiul dumneavoastră face multă mișcare. Doriți să sprijiniți dezvoltarea unor mușchi, articulații și oase sănătoase, dar și să îi faceți să exploreze și să învețe despre mediul înconjurător și despre oamenii și animalele cu care își împart casa.
  4. Verificați în mod regulat greutatea pisoiului dumneavoastră. Este posibil ca medicul veterinar să vă indice un grafic pe care să îl trasați pentru a vă asigura că pisoiul dumneavoastră crește într-un ritm sănătos și nu se îngrașă prea mult. Animalele tinere care se îngrașă au mai multe șanse să rămână grase la vârsta adultă, așa că este esențial să le menținem slabe încă de la început.
  5. Este util să vă obișnuiți pisoiul să fie cântărit lunar la clinică sau la domiciliu. Modificările de greutate sunt adesea ușor de trecut cu vederea și pot fi indicatori timpurii ai unor probleme, așa că verificarea regulată a greutății este un bun obicei pe care trebuie să îl avem (și noi, oamenii!).

Efectul pisoiului dvs. asupra sănătății dvs.

În ceea ce privește sănătatea și condiția fizică, știați că a avea o pisică este un lucru bun pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră? De exemplu, cercetările arată că mângâierea unui animal de companie poate face ca tensiunea arterială să scadă. Desigur, este posibil ca acest lucru să nu fie o surpriză uriașă pentru dumneavoastră. La urma urmei, nu aveți nevoie de oameni de știință care să vă spună cât de fericit vă face să vă simțiți pisoiul dvs.!

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Articole asociate

Produse asociate