De ce și când să vă castrați câinele sau cățelușul

Publicat de către Emma Milne
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc medicii veterinari se referă la castrare. De asemenea, termenii medicali folosiți pot crea destul de multe confuzii, așa că vă propun să lămurim mai întâi acest aspect: castrarea câinilor este pentru masculi, extirparea ovarelor este pentru femele, iar cuvântul sterilizare le cuprinde pe amândouă. De cele mai multe ori, oamenii întreabă: „Când ar trebui să-mi castrez câinele?” și „Există beneficii ale castrării?”

Beneficiile sterilizării câinelui sau cățelușului dvs.

Toate operațiile comportă un oarecare risc, așa că, în mod firesc, oamenii se tem să-și supună animalul de companie unei intervenții chirurgicale dacă aceasta nu este necesară. Castrarea masculilor înseamnă îndepărtarea ambelor testicule, iar în cazul femelelor, de obicei, îndepărtarea ovarelor și, uneori, și a uterului, în funcție de preferințele medicului veterinar. Acest lucru se poate face printr-o incizie în abdomen sau printr-o intervenție chirurgicală minim-invazivă, denumirea consacrată fiind de laparoscopie. Aceasta înseamnă nu numai că nu pot produce pui, dar le elimină și hormonii. Ambele au beneficii atât pentru câine, cât și pentru dumneavoastră, posesorul animalului.

Beneficiile sterilizării sunt diferite pentru ambele sexe, așa că haideți să analizăm femelele mai întâi. 

Cel mai mare beneficiu al sterilizării cățelelor este prevenirea tumorilor mamare. Cu cât sunt sterilizate mai devreme, cu atât veți obține mai multe beneficii. Tumorile mamare la toate cățelele tind să fie foarte agresive și să se răspândească rapid în organism, așa că prevenirea este cu siguranță mai bună decât vindecarea. Sterilizarea previne, de asemenea, o infecție a uterului numită piometru. Această infecție le poate pune viața în pericol și, odată constatată, sterilizarea devine necesară în cele mai multe situații. Această operație este mai riscantă, deoarece animalul este bolnav, iar uterul este adesea foarte umflat și inflamat.

Și în ceea ce privește masculii? Testosteronul este un hormon puternic și este responsabil pentru o mulțime de comportamente masculine. Acesta determină comportamente precum competiția pentru anumite lucruri, iar pentru câinii masculi unul dintre cele mai importante aspecte este împerecherea. Toți câinii masculi (necastrați) petrec mult timp căutând femele. Acest lucru înseamnă că pot fi dificil de controlat și este mult mai probabil să iasă singuri afară, să dispară în timpul plimbărilor și să vă ignore pentru că au probleme mai presante. 

De asemenea, sunt mai predispuși să urineze în locuri nedorite. Așadar, castrarea are anumite beneficii pentru dumneavoastră, în calitate de proprietar, deoarece câinii castrați tind să fie mai buni la aport, mai puțin agresivi și mai sociabili în casă.

Dar castrarea are beneficii și pentru câine. Castrarea previne cancerul testicular, tumorile din jurul anusului și herniile la nivelul posteriorului. La o vârstă mai înaintată, majoritatea câinilor este foarte predispusă la o prostată mărită, ceea ce poate cauza probleme cu eliminarea materiilor fecale și un oarecare disconfort. Castrarea împiedică acest lucru.

Dar decizia finală de a vă castra câinele depinde doar de dvs. Sfaturile medicului veterinar sunt o sursă optimă de informații, în cazul în care vă gândiți la acest lucru. Iată un link către articole care vă pot ajuta în luarea acestei decizii

Când să vă sterilizați câinele.

Opiniile în această privință variază, așa că adresați-vă medicului veterinar referitor la politicile sale și discutați despre sexul, rasa și temperamentul câinelui dumneavoastră. În general, câinii masculi pot fi castrați de la aproximativ 5 luni, însă există câteva excepții. Dacă aveți un câine foarte timid, unii specialiști în comportament canin recomandă să așteptați până când acesta mai crește un pic și devine mai încrezător, pentru evitarea problemelor legate de frică. De asemenea, o castrare timpurie poate expune rasele mai mari la anumite probleme ortopedice, așa că unii veterinari recomandă să se aștepte până la 9-12 luni.

În ceea ce privește cățelele , este recomandată sterilizarea înaintea primei perioade de împerechere, așa că, de obicei, acest lucru se face în jurul vârstei de 5-6 luni. Aceasta înseamnă că veți evita la maxim apariția unor tumori mamare. De asemenea, se evită gestațiile nedorite care pot apărea foarte ușor dacă perioada de împerechere trece neobservată. 

Și, în cele din urmă...

În calitate de medic veterinar, fac întotdeauna recomandările pe care le-aș face pentru propriile mele animale de companie. Mi-am castrat frumoșii mei câini la 6 luni și aș castra oricând oricare alt câine pe care l-aș deține. Consider că beneficiile depășesc cu mult riscurile. Am petrecut cincisprezece ani minunați alături de câinii mei, iar studiile arată că, de fapt, câinii sterilizați tind să aibă o viață mai lungă. Câinii fac cu adevărat parte din familie, așa că, dacă vreți să petreceți cât mai mult timp cu cei mai buni prieteni ai voștri, recomand ferm sterilizarea acestora.

Dacă sunteți interesat(ă), avem și alte articole despre beneficiile sterilizării pisicilor, despre cum să vă ajutați animalul de companie să treacă prin acest proces și despre schimbările pe care le-ați putea observa ulterior.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne este medic veterinar din 1996. Aceasta a lucrat într-un cabinet pentru animale mici timp de 12 ani și a fost consilier în nutriție clinică timp de șapte ani. Este binecunoscută pentru activitatea sa în domeniul protecției animalelor și a scris zece cărți despre animalele de companie.

 

Articole asociate

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana pentru caini cu vita

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Delicious Beef este concepută pentru susținerea masei musculare și a sănătății organelor vitale. Cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega-3.<br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana pentru caini cu pui

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken este concepută pentru susţinerea masei musculare şi a sănătăţii organelor vitale. Cu antioxidanţi clinic dovediţi, proteine de calitate şi acizi graşi omega-3.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight hrana pentru caini cu pui si legume

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață. 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult hrana pentru caini cu pui

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed cu pui este conceput pentru susţinerea optimă a articulaţiilor şi masei musculare, în cazul câinilor de talie mare. Cu antioxidanţi clinic dovediţi, glucozamină şi condroitin din surse naturale.