Toaletarea cățelușului dvs.

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Toaletarea cățelușului vă apropie de acesta

Toți cățeii ar trebui să fie îngrijiți zilnic, și nu doar pentru a le îmbunătăți starea pielii și a blănii. Toaletarea îl ajută pe cățeluș să se obișnuiască să fie manevrat și vă permite să îi cunoașteți corpul. Acest lucru este deosebit de important pentru a detecta orice probleme de sănătate în primele luni de viață ale sale. Toaletarea zilnică vă va permite să depistați rapid problemele de piele, cum ar fi erupțiile cutanate sau eczemele, precum și semnele de paraziți, cum ar fi acarienii, căpușele și puricii. Și, nu în ultimul rând, este și o modalitate excelentă de a întări legătura dintre voi doi.

Începeți cu toaletarea

Toaletarea cățelușului ar trebui făcută zilnic, indiferent de lungimea blănii, dar va fi nevoie de mai multă atenție și timp pentru rasele cu părul mai lung. Majoritatea câinilor se bucură să fie îngrijiți și mângâiați, mai ales dacă încep să fie obișnuiți de la o vârstă fragedă.

Recompensele. Cu peria specială a cățelușului, începeți să îl îngrijiți pentru sesiuni scurte - doar cât să îl atingeți o dată pe tot corpul - și apoi prelungiți treptat îngrijirea. Atunci când câinele dvs. acceptă ceea ce faceți și stă nemișcat pentru o vreme, opriți-vă și oferiți-i o recompensă, cum ar fi o plimbare, un joc sau o gustare sănătoasă. Acest lucru îl va ajuta să înțeleagă că statul nemișcat aduce recompense, ceea ce face îngrijirea mai ușoară și mai plăcută pentru amândoi.

Toaletarea pe masă. Dacă vă îngrijiți ocazional cățelul pe o masă, acesta se va obișnui cu această poziție, ceea ce ar putea fi util atunci când mergeți la veterinar sau la un îngrijitor. Totuși, nu lăsați niciodată un câine, indiferent de vârstă, nesupravegheat pe o masă, deoarece s-ar putea răni grav dacă ar cădea. Dacă animalul dvs. de companie pare speriat să stea pe o masă, îngrijiți-l pe podea.

Zonele sensibile. Zona capului cățelușului dvs. este foarte sensibilă, așa că trebuie să fiți foarte delicați atunci când îl periați în acel loc. Iar dacă observați scurgeri din urechi sau din ochi, consultați medicul veterinar.

Agitația. În cazul în care cățelul începe să se agite, țineți-l ferm cu ambele mâini până când se oprește. Vorbiți cu acesta, oferiți-i multă încredere și lăudați-l atunci când stă nemișcat.

Tundeți-vă în mod regulat cățelușul

Blana. Este posibil să doriți să tundeți din când în când blana cățelușului, în special părul din jurul ochilor, urechilor și labelor. Fiți deosebit de atenți în aceste zone, deoarece cățeii care se mișcă și foarfecele nu sunt întotdeauna cea mai bună combinație! Dacă rasa câinelui dvs. impune o tunsoare specială sau o tunsoare pentru a arăta cât mai bine sau dacă doriți doar să nu greșiți, cereți sfatul unui frizer de câini profesionist. 

Unghiile. Unghiile cățelului dumneavoastră se vor uza în mod natural pe măsură ce începe să iasă la plimbare, să sape în grădină și să exploreze. O mulțime de oameni cred că acestea trebuie tăiate, dar nu ar trebui să fie necesar. Mulți câini sfârșesc prin a avea experiențe foarte dureroase dacă unghiile le sunt tăiate prea scurt sau inutil, iar acest lucru poate provoca asocieri negative cu atingerea picioarelor. Dacă vă îngrijorează faptul că unghiile cățelului dumneavoastră sunt prea lungi, cereți-i medicului veterinar sau asistentei să le verifice pentru dumneavoastră.

Cățeii au nevoie de baie?

Băile excesive pot îndepărta uleiurile naturale și barierele de apărare ale blănii câinilor. Cele mai multe rase cu păr scurt și mediu ar trebui să aibă nevoie de baie doar dacă se murdăresc în urma unei plimbări pline de noroi sau după ce s-au rostogolit în ceva neplăcut. Dacă, prin toaletare zilnică, reușiți să le păstrați părul lung fără ca acesta să se încălcească, ar trebui să se aplice aceeași regulă. 

Baia în condiții de siguranță: Alunecarea ar putea afecta încrederea cățelușului dvs. în timpul băii și, de asemenea, îl poate expune riscului de rănire. Dacă decideți că are nevoie de o baie, puneți un covoraș de cauciuc antiderapant în cadă pentru a ține cățelușul în siguranță. Și nu uitați - folosiți întotdeauna un șampon special conceput pentru căței.

 

Ar trebui să vă gândiți la un frizer?

De cele mai multe ori, majoritatea câinilor pot fi toaletați fără ajutor. Este o experiență plăcută care vă apropie de animalul dvs. de companie și prin care amândoi veți aprecia timpul petrecut în acest mod.

Cu toate acestea, în cazul în care cățelușul dvs. va deveni un adult cu o blană lungă, va avea nevoie de ceva mai multă întreținere. În acest caz, cel mai bine ar fi ca tunsorile să fie efectuate de un frizer profesionist. Evident, vă veți dori un frizer care va face ca toaletarea să fie plăcută pentru cățelul dumneavoastră. De asemenea, veți dori să vă interesați cu privire la experiența și pregătirea sa și, poate, să vedeți alți câini care au fost îngrijiți de acesta.

Dacă sunteți interesat de un frizer profesionist pentru cățelul dumneavoastră, ar fi util sfaturile și, eventual, recomandările unui medic veterinar.

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Articole asociate

Produse asociate