Creșterea dinților pisoilor: Calendarul vârstelor, semnele și cum puteți ajuta

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

În timp ce pierderea dinților de lapte la copii și creșterea dinților definitivi necesită o perioadă îndelungată, procesul de creștere a dinților la pisoi se desfășoară mult mai repede. De fapt, până la vârsta de 6 luni, pisicile au schimbat deja două rânduri de dinți.

Creșterea dinților pisoilor: O cronologie a vârstelor

Dinții de lapte ai unui pisoi, cunoscuți și sub numele de dinți temporari sau deciduali, sparg gingia pentru prima dată când pisica are aproximativ 3 săptămâni, afirmă PDSA. Incisivii și caninii primari sunt primii, iar ceilalți urmează în succesiune rapidă. Până la vârsta de 6 săptămâni, pisoiul dumneavoastră ar trebui să aibă un set complet de 26 de dinți de lapte. Toți acești dinți cad până la vârsta de 3-4 luni, lăsând loc dinților definitivi care îi vor înlocui. Până la vârsta de 6 luni, pisoiul dumneavoastră ar trebui să aibă toți cei 30 de dinți definitivi.

Care sunt semnele creșterii dinților pisoilor?

În timpul procesului de creștere a dinților pisoilor, este posibil să nu știți că pisica dvs. își pierde dinții până când nu vedeți unul pe podea sau în pătuțul ei. Acest lucru este normal, afirmă PDSA, așa că nu vă faceți griji! Majoritatea pisicuțelor își înghit dinții micuți, dar, din nou, nu trebuie să vă îngrijorați — acest lucru nu le face niciun rău.

De asemenea, este posibil să observați aceste semne obișnuite în timpul creșterii dinților pisoiului:

 • Scăderea apetitului sau precauție legată de alimente
 • Masticație excesivă
 • Gingii dureroase, roșii sau cu sângerări ușoare
 • Respirație urât mirositoare
 • Iritabilitate
 • Verificarea botului cu lăbuțele
 • Mai puțină toaletare

Ocazional, pisicuțele pot avea dinți deciduali persistenți, ceea ce înseamnă că unii dintre dinții de lapte nu au căzut. Acest lucru este rar, dar merită să fiți cu ochii în patru, deoarece este posibil ca pisoiul dumneavoastră să necesite extracția unor dinți. O altă problemă potențială este reprezentată de dinții care cresc prea aproape unul de celălalt, ceea ce poate crește riscul ca pisica să dezvolte afecțiuni gingivale. Consultați imediat medicul veterinar dacă observați o înghesuire dentară, astfel încât pisica dumneavoastră să poată primi rapid tratamentul de care are nevoie.

Cum să ajutați un pisoi căruia îi cresc dinții

Pisicuțele au dureri mari atunci când le ies dinții? Este inevitabil să existe un disconfort fizic atunci când dinții ascuțiți străpung gingiile sensibile, dar, potrivit PDSA, majoritatea pisicilor nu par să fie prea deranjate de acest lucru.

Cu toate acestea, pisoiul dvs. va căuta modalități de a-și ușura durerile și iritațiile asociate cu creșterea dinților. Este posibil ca acesta să încerce să vă folosească drept jucărie de mestecat, ceea ce nu este niciodată bine pentru niciunul dintre voi. În acest caz, ca și în cazul altor acțiuni de joc agresiv al pisicii, cea mai bună metodă constă în redirecționarea atenției.

Pisoi Calico jucându-se cu o frânghie portocaliu cu maro în timp ce stă întins pe un covor albastru.

Jucăriile de mestecat pentru pisoi disponibile în comerț sunt o opțiune, inclusiv jucăriile din cauciuc sau din plastic moale, care sunt ușor de mestecat, precum și jucăriile pe care le puteți pune în frigider. Pentru ca pisoiul dvs. să fie în siguranță, trebuie să stați cu el în timp ce se joacă, să respectați întotdeauna instrucțiunile jucăriei, să fiți atenți la deteriorări și să aruncați imediat jucăriile uzate.

Este posibil ca pisoiul dumneavoastră să încerce să roadă picioarele mobilei sau cablurile electrice. Acest comportament poate fi dăunător pentru bunurile dumneavoastră, dar, mai important, poate pune pisica în pericol. Pentru a preveni rănirea accidentală din cauza mestecatului distructiv, PDSA recomandă ca orice obiect periculos să fie acoperit sau să nu fie la îndemână.

Pisicuțele cărora le ies dinții pot prefera hrana conservată sau hrana uscată înmuiată în apă, dacă au gingiile inflamate. Odată ajunși la vârsta adultă, puteți lua în considerare posibilitatea de a-i hrăni cu hrană pentru pisici cu o formulă pentru promovarea unei bune sănătăți orale, în funcție de recomandările medicului veterinar.

Importanța unei bune igiene orale pentru pisoi

La fel ca noi, oamenii, pisicile sunt vulnerabile la bolile dentare și gingivale. Cu excepția cazului în care inspectați zilnic gura pisicii dumneavoastră, semnele care sunt susceptibile de a semnala o problemă gingivală sau o boală dentară sunt următoarele, potrivit experților de la Cats Protection și PDSA :

 • Respirație urât mirositoare
 • Durere (este posibil ca pisoiul dvs. să-și verifice botul cu lăbuța, să miaune sau să mănânce cu dificultate)
 • Obiceiuri alimentare compensatorii, cum ar fi mestecatul pe o parte sau preferința pentru alimente moi
 • Apetit redus
 • Pierdere în greutate
 • Salivare
 • Tartru vizibil
 • Gingii roșii, dureroase, umflate sau sângerânde
 • Dinți care se clatină
 • Umflături în jurul feței, maxilarului sau obrajilor
 • Lipsă de interes pentru toaletare
 • Investind în sănătatea orală a pisoiului dvs. atunci când este tânăr, puteți ajuta la prevenirea unora dintre aceste probleme pe termen lung.

De asemenea, puteți ajuta la prevenirea problemelor dentare prin stabilirea unei rutine de îngrijire dentară cu controale regulate și periajul dinților. Acest lucru poate ține costurile de îngrijire a sănătății la un nivel scăzut și probleme precum gingivita, parodontita și resorbția dentară - la distanță.

Este posibil ca pisoiul dvs. să nu facă față bine procesului de creștere a dinților, așa că asigurați-vă că îi arătați multă dragoste, sprijin și răbdare pe măsură ce acești dinți noi cresc.

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, doctor, este membră profesionistă a Asociației Scriitorilor despre Pisici (CWA - Cat Writers' Association), formatoare STEAM și stăpână devotată a unei pisici. Ea scrie despre animalele de companie, educație, sănătatea femeilor și aspecte legate de STEM. Găsiți-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Articole asociate

Produse asociate