Informații importante privind intoleranțele alimentare și alergiile alimentare la pisici

Published by
minute timp citire

Ce sunt sensibilitățile alimentare sau intoleranțele alimentare?

Sensibilitățile/intoleranțele alimentare sunt cauzate de o reacție la un anumit ingredient, care este de obicei o proteină. Denumită uneori „reacție adversă la alimente”, aceasta este definită ca un răspuns anormal la un aliment sau la un aditiv alimentar.

Există două categorii de reacții adverse: cele în care este implicat sistemul imunitar (denumite în general sensibilități alimentare) și cele care apar fără o componentă imunitară (denumite în general intoleranțe alimentare).

Sensibilitatea poate dura o viață întreagă, așa că ingredientul trebuie eliminat definitiv din hrana pisicii dumneavoastră.

Ce sunt sensibilitățile alimentare sau intoleranțele alimentare?

Cele mai frecvente cauze ale sensibilității alimentare sau ale intoleranței alimentare la pisici includ:

 • Hrana: Sensibilitatea este cel mai frecvent asociată cu sursele de proteine, de obicei din carne de vită, pește sau produse lactate din hrana pisicii dumneavoastră.
 • Afecțiuni: Inflamațiile, infecțiile, intervențiile chirurgicale și unele medicamente pot afecta sistemul digestiv și pot duce la sensibilități sau intoleranțe alimentare.
 • Vârsta: Sensibilitățile și intoleranțele alimentare pot apărea la orice vârstă.
 • Rasa: Unele rase de pisici par mai predispuse să dezvolte sensibilități alimentare sau intoleranțe alimentare, printre care pisicile siameze.

Pot trece luni sau ani până când pisica dumneavoastră va dezvolta o sensibilitate sau o intoleranță la un anumit aliment. Cu toate acestea, odată ce dezvoltă o anumită sensibilitate, vor avea aproape întotdeauna o reacție negativă la acel aliment.

Pisica mea este sensibilă la alimente?

Conform PDSA, următoarele simptome pot fi semne că pisica dumneavoastră are o sensibilitate alimentară:

 • Diaree și vărsături
 • Mâncărimi ale pielii care persistă pe tot parcursul anului, în special pe față, urechi și gât
 • Toaletarea excesivă și pierderea părului pe burtă și pe părțile laterale
 • O erupție cutanată, noduroasă, cu cruste pe piele

Alte semne de sensibilitate sau intoleranță alimentară pot fi:

 • Letargia
 • Aspectul de blană neîngrijită
 • Flatulența
 • Scărpinarea frecventă
 • Pielea roșie, inflamată
 • Creșterea redusă
 • Tusea, respirația șuierătoare sau strănutul
 • Problemele cronice ale urechilor

Semne obișnuite ale alergiilor alimentare și ale intoleranței alimentareSemne obișnuite ale alergiilor alimentare și ale intoleranței alimentareIMPORTANT: Unele simptome ale sensibilității alimentare sau ale intoleranței alimentare sunt similare cu cele ale altor afecțiuni grave, prin urmare consultați medicul veterinar dacă observați oricare dintre aceste semne.

Importanța alimentației

Sensibilitățile alimentare sau intoleranțele alimentare pot dura o viață întreagă. Principalul obiectiv în gestionarea sensibilităților sau a reacțiilor adverse la alimente este de a găsi și de a evita ingredientul alimentar responsabil de producerea problemei. Studiile privind eliminarea din dietă --- eliminarea ingredientului din hrana pe care o mănâncă pisica dvs. --- sunt cele mai practice și precise metode de diagnosticare a sensibilității alimentare la pisici. Aveți grijă să eliminați accesul la orice altă mâncare pentru pisici, mâncare de pe masă, recompense, gustări și jucării de mestecat în timp ce izolați cauza problemei.

Dacă pisica dumneavoastră suferă de sensibilitate alimentară, este și mai important să îi dați hrana potrivită. Hrana pe care o consumă pisica dumneavoastră trebuie să fie echilibrată și să conțină cât mai puține ingrediente și aditivi posibil.

Dacă pisica dvs. are o reacție la un anumit tip de carne, ați putea încerca o mâncare cu o nouă sursă de proteine - nouă pentru pisica dvs. - cum ar fi rața sau carnea de vânat. Dacă nimic din toate acestea nu o ajută, este posibil ca pisica dvs. să fie sensibilă la aceste proteine și va avea nevoie de o hrană cu proteine special descompuse.

Pentru un diagnostic precis și opțiuni de tratament, consultați-vă întotdeauna medicul veterinar și cereți-i să vă recomande cea mai bună hrană pentru sensibilitatea alimentară a pisicii dumneavoastră.

Întrebări privind sensibilitatea alimentară pe care să i le adresați medicului dvs. veterinar

 1. Există alimente pe care ar trebui să evit să le dau pisicii mele din cauza sensibilităților/intoleranțelor sale?
 2. Cum poate afecta alimentația umană sănătatea pisicii mele?
 3. Recomandați hrana pentru pisici Hill’s Prescription Diet sau Science Diet pentru sensibilitățile pisicii mele?
 4. Cât de mult și cât de des ar trebui să îi dau pisicii mele hrana recomandată?
 5. Ce recompense îi pot oferi pisicii mele pe lângă hrana recomandată?
 6. Cât de repede ar trebui să mă aștept să văd semne de îmbunătățire ale stării pisicii mele?
 7. Îmi puteți oferi instrucțiuni scrise sau o broșură cu privire la sensibilitățile alimentare pentru pisica mea?
 8. Care este cea mai bună modalitate (e-mail/telefon) de a vă contacta pe dumneavoastră sau spitalul dumneavoastră dacă am întrebări?
 9. Trebuie să fac o programare viitoare?

Articole asociate

 • Informații importante despre BTUIP și infecțiile tractului urinar inferior la pisici

  Sentimentele de frică și anxietate ne pot afecta pisicile, la fel cum ne afectează și pe noi. Stresul apare la pisici din mai multe motive. Indiferent de cauză, dacă pisica dvs. este stresată ar putea exista o problemă ascunsă.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă o urgență?

  Primul pas, dacă animalul dvs. nu se simte bine sau are diaree, este să nu îl mai hrăniți și să îi oferiți puțină apă des. Dacă animalul dvs. vomită în continuare, cereți sfatul medicului veterinar.
 • Infecțiile tractului urinar

  Pisica nu vă poate spune dacă se simte rău, așadar va trebui să urmăriți orice probleme de sănătate care ar putea să apară. O astfel de problemă ar putea fi Boala Tractului Urinar Inferior (BTUI).
 • Beneficiile sterilizării

  Sterilizarea este o procedură chirurgicală care vă împiedică pisica să se reproducă. Dacă pisica dvs. trăiește în aer liber sau dacă aveți mai multe pisici de apartament ar trebui să luați în considerare sterilizarea.

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult hrană pentru pisici cu ton

  Pisicile sterilizate sunt de peste 3 ori mai predispuse la supraponderabilitate și la afecțiuni urinare. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Young Adult Tuna este concepută pentru nevoile pisicilor sterilizate. Conține antioxidanți clinic dovediți și formulă unică de management al greutății.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Mature Adult 7+ hrană pentru pisici cu pui

  Tehnologia avansată cu fibre ajută la reducerea formării ghemelor de păr la pisicile adulte care locuiesc în interior
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten hrană pentru pisici cu pui

  Pisoii au nevoie de cantități optime diferite de nutrienți pentru o dezvoltare sănătoasă. Acești nutrienți trebuie să fie perfect echilibrați, deoarece o cantitate prea mare poate să fie la fel de dăunătoare ca o cantitate prea mică.  De asemenea este important să se utilizeze ingrediente de calitate superioară pentru o digestie sănătoasă, sensibilă în mod special în această perioadă a vieții. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> este o nutriție perfect echilibrată care se adresează nevoilor individuale ale pisoiului tău, evitând orice deficit sau exces de nutrienți. 
  Buy Now »