Pisica dumneavoastră se îngrașă?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

A fi stăpânul unei pisici înseamnă să vă asumați responsabilitatea pentru sănătatea și bunăstarea acesteia. O parte vitală a acestei relații este menținerea greutății pentru a vă asigura că aceasta nu este nici supraponderală, nici subponderală. Însă, acest echilibru poate fi dificil de atins, deoarece greutatea poate fluctua în mod natural ca o consecință a diferitelor etape de viață ale unei pisici. De exemplu, este posibil ca o pisică sterilizată să aibă nevoie de mai puțină hrană decât înainte și poate deveni rapid supraponderală sau chiar obeză, în cazul în care cantitatea sau tipul de hrană nu este modificat pentru a se potrivi cu schimbările din corpul său.

Nu este întotdeauna simplu, dar dacă înțelegeți la ce trebuie să fiți atenți și cum o puteți ajuta prin intermediul dietei și al rutinei zilnice, puteți opri potențialele riscuri pentru sănătate înainte ca acestea să ia amploare.

De ce este excesul de greutate o problemă?

Conform International Cat Care, studiile arată că obezitatea reduce speranța de viață la pisici. Nu numai asta, dar pisicile supraponderale prezintă un risc mai mare de a suferi din cauza mai multor boli diferite, cum ar fi:

 • Diabetul
 • Artrita
 • Problemele tractului urinar
 • Cancerul

Din păcate, excesul de greutate poate face, de asemenea, ca o pisică să se simtă mult mai puțin confortabil și mai puțin mulțumită, fiind incredibil de dificil pentru ea să ducă o viață fericită și împlinită. De aceea, este de datoria dumneavoastră să:

 1. Mențineți pisica la o greutate sănătoasă.
 2. O ajutați să slăbească dacă este deja supraponderală.

Cum știu dacă pisica mea este supraponderală?

Verificarea regulată a greutății este un obicei foarte bun pentru a vă ajuta să observați dacă greutatea acesteia crește. Dar dacă pisicii îi place să fie mângâiată ușor din când în când, există și alte lucruri la care puteți fi atenți:

 • Există un „șorț” sau o mică rolă de grăsime sub burtă și între picioarele din spate?
 • Puteți simți coastele pisicii dvs. dacă apăsați ușor în jos în timp ce o mângâiați? Dacă nu, probabil că acolo există prea multă grăsime.
 • Privind de sus, umerii și pieptul pisicii dvs. ar trebui să fie mai lați, iar flancurile — zona dintre coaste și pelvis — ar trebui să fie mai înguste, ca o talie. Dacă vă uitați din lateral, conturul corpului pisicii trebuie să se încovoaie pe măsură ce coboară de la piept spre abdomen.

De ce pisica mea este supraponderală?

Majoritatea pisicilor sunt supraponderale din cauza supraalimentării și este prea ușor de înțeles de ce. Aflăm rapid cât de fericite sunt când gustă anumite recompense speciale sau alimente noi.

Cu toate acestea, pentru ca pisica dumneavoastră să revină în formă, va trebui să îi reduceți caloriile și/sau să îi creșteți nivelul de activitate. Atunci când reduceți caloriile, există câteva lucruri importante de reținut. Poate fi periculos să le reduceți pur și simplu porțiile din hrana obișnuită, deoarece s-ar putea să ajungeți la un deficit de alți nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele. De asemenea, acest lucru poate face ca pisica dumneavoastră să fie înfometată, frustrată și mai predispusă să cerșească, să fure sau să fie agresivă.

Câteva sfaturi pentru gestionarea greutății pisicii dvs.

Medicul veterinar este persoana cea mai potrivită pentru a vă ajuta să stabiliți un program de alimentație sănătoasă pentru o pisică supraponderală, dar și aceste sfaturi vă pot fi de ajutor:

 • Pisicile trebuie să aibă mai multe mese mici în fiecare zi. Dacă sunteți mult timp departe de casă, încercați o minge pentru hrănire sau un distribuitor de hrană cu temporizator.
 • Dacă pisica dvs. cerșește mâncare, oferiți-i în schimb mai multe îmbrățișări și mai multă atenție.
 • Asigurați-vă că vă rezervați timp în fiecare zi pentru a vă juca cu pisica dumneavoastră. Oferiți-i jucării noi sau pur și simplu folosiți hârtie mototolită.
 • Cumpărați un stâlp de zgâriat înalt sau un centru de activități pentru a vă încuraja pisica să se cațere.
 • Simplul fapt de a pune unele alimente în locuri diferite sau la niveluri mai înalte ale încăperii înseamnă că pisica dumneavoastră va trebui să se deplaseze mai mult pentru a obține hrana.
 • Aveți grijă la recompensele pentru pisici - acestea pot conține multe calorii.
 • Cereți medicului veterinar să vă recomande o hrană pentru controlul greutății.
 • Încercați să hrăniți pisica cu hrană la conservă sau la plic, deoarece acestea pot ajuta pisica să se simtă mai sătulă și este mai puțin probabil să caute gustări sau să cerșească mâncare.
 • Asigurați-vă întotdeauna că pisica dumneavoastră are o dietă completă și echilibrată.

Deși responsabilitatea de a vă menține pisica la o greutate sănătoasă vă revine dumneavoastră, medicul veterinar vă poate spune dacă pisica dumneavoastră este supraponderală și vă poate recomanda un mod de acțiune pentru a vă asigura că aceasta rămâne fericită și sănătoasă.

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Articole asociate

 • Pisica mea are pielea uscată? - Sfaturi și recomandări

  Aflați cum să identificați semnele de uscăciune excesivă a pielii la pisici, ce ar putea cauza iritarea pielii pisicii dumneavoastră și cum puteți ajuta la ameliorarea pielii uscate a pisicii dumneavoastră.
 • Care sunt cauzele creșterii în greutate la pisici?

  154502253 O pisică supraponderală riscă să dezvolte multe probleme grave de sănătate. Creșterea în greutate indică o creștere a grăsimii corporale și, de obicei, este o consecință a unei alimentații excesive și a lipsei de exerciții fizice.
 • Medicul veterinar si Pisica

  Este important sa existe vizite periodice la medicul veterinar cu pisica ta. Afla mai multe informatii si sfaturi pe acest subiect aici!
 • Pisicile gestante

  154502253 Dacă nu plănuiți să creșteți pisoi, este întotdeauna bine să vă sterilizați pisica. Gestația la pisici este un eveniment important, iar dacă ați luat decizia să creșteți pisoiași, vă așteaptă o aventură.

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>