Pisicile elimină gaze?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Pisicile elimină gaze? Deși nu este neapărat cel mai bun subiect pentru cină, eliminarea gazelor de către pisici este un subiect important pe care stăpânii animalelor de companie trebuie să îl cunoască.

Ca și alte funcții gastrointestinale, flatulența (vânturile) este un fenomen natural la animale. Deși nu la fel de des (sau la fel de zgomotos) precum câinii și oamenii, pisicile demne elimină într-adevăr gaze. Gazele în exces pot fi un semn al tulburărilor digestive, cum ar fi diareea sau scaunul apos. Deoarece multe pisici își fac nevoile afară, uneori excesul de gaze poate fi cel mai evident indiciu că ceva este în neregulă.

De ce pisicile elimină gaze?

Flatulența rezultă, de obicei, dintr-o acumulare de gaze în sistemul digestiv, care sunt apoi eliberate din organism. În cele mai multe cazuri, flatulența pisicii este normală. Cu toate acestea, flatulența în exces poate apărea dacă pisica dumneavoastră înghite prea mult aer.

pisică relaxată pe spătarul canapelei
Alergiile sau sensibilitățile alimentare pot contribui, de asemenea, la apariția gazelor în exces. În realitate, mâncarea este considerată una dintre principalele cauze ale eliminării gazelor la pisici. În recomandările sale nutriționale, Asociația veterinară mondială pentru animale mici (WSAVA) include flatulența ca „funcție gastrointestinală alterată” în lista sa de verificare globală „Factorul de risc al screeningului național” pentru evaluarea nutrițională de către medicul veterinar. Evaluarea nutrițională WSAVA ia în considerare „gustările, dulciurile, mâncarea, alimentele utilizate pentru administrarea medicamentelor și suplimentele alimentare” - practic, tot ceea ce înghite pisica ta.

Alimentația și eliminarea gazelor la pisici

Alegerea hranei potrivite pentru pisici pentru prietena dvs. felină este un prim pas important pentru gestionarea flatulenței acesteia. Selectați un plan alimentar care să includă vitaminele și mineralele necesare și care să se potrivească mărimii, vârstei și nivelului său de activitate. Fibrele, de exemplu, sunt excelente pentru sistemul digestiv al pisicii, dar anumite fibre pot provoca gaze excesive. În anumite cazuri, medicul veterinar vă poate recomanda o hrană terapeutică pentru pisici, care este special concepută pentru o digestie corectă a felinelor.

De asemenea, eliminarea gazelor la pisici este doar unul dintre motivele pentru care, în general, nu ar trebui să îi dați pisicii hrană pentru oameni. Deși pisica dvs. poate tolera unele alimente pentru oameni, cel mai bine este să vă limitați la alimente cu formulă specială pentru prietena dvs. blănoasă, după cum subliniază RSPCA. Aceștia avertizează că majoritatea alimentelor pentru oameni nu satisfac nevoile nutriționale ale pisicii dumneavoastră, iar unele alimente pot fi chiar otrăvitoare.

Contactați-vă întotdeauna medicul veterinar înainte de a hrăni pisica cu hrană pentru oameni pentru a vă asigura că puteți face acest lucru în siguranță. De asemenea, nu uitați să-i oferiți o cantitate minimă din acest tip de hrană.

Flatulența și problemele de sănătate

În cazuri rare, flatulența pisicii poate fi cauzată de o boală gravă, cum ar fi Tritrichomonas foetus. Universitatea din Liverpool afirmă că, la pisicile afectate de acest parazit intestinal, flatulența poate fi însoțită de diaree „urât mirositoare”. În cazul în care pisica dumneavoastră prezintă și alte semne de suferință gastrointestinală, inclusiv diaree și vărsături, iar gazele au un miros puternic, duceți-o imediat la veterinar pentru a putea verifica dacă există o problemă de sănătate subiacentă.

Stați liniștiți, majoritatea eliminărilor de gaze la pisici nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Nu elimină gaze frecvent, iar atunci când se întâmplă, vor fi probabil la fel de surprinse ca și dumneavoastră. Pisicile sunt creaturi elegante; nu le veți auzi sau mirosi întotdeauna, deoarece majoritatea gazelor sunt inodore —grațioase și delicate, la fel ca pisica dumneavoastră.

De cele mai multe ori, un zgomot este doar un zgomot. Cu toate acestea, dacă aveți nelămuriri, nu uitați să discutați cu medicul veterinar. De asemenea, vă poate face recomandări privind hrana de calitate pentru pisica dumneavoastră, pentru a vă asigura că aveți grijă în mod corespunzător de sănătatea digestivă a acesteia.

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien este scriitoare, mamă și „părinte” de animale de companie cu vechime, ale cărei două pisici Albastru de Rusia fac regulile casei. Lucrările ei apar, de asemenea, în Care.com, What to Expect și Fit Pregnancy, unde scrie despre animalele de companie, sarcină și viața de familie. Căutați-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Articole asociate

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »