Cinci afecțiuni digestive întâlnite frecvent la pisici: Ce este de făcut

Published by
min read

Problemele digestive la pisici sunt atât de frecvente, încât mulţi proprietari de animale de companie consideră că acestea sunt normale. Dar dacă pisica dvs. are vărsături în mod regulat (o dată pe săptămână sau mai des) sau are scaun moale, înseamnă că există o problemă. Poate fi momentul să îi schimbaţi hrana sau mediul şi în mod clar este timpul să luaţi legătura cu medicul veterinar. Mai jos vă oferim câteva recomandări pentru a remedia cele mai frecvente probleme digestive la pisici.

1. Viermii intestinali

Paraziţii intestinali sunt foarte des întâlniţi la pisici - chiar şi la pisicile de apartament. Cel mai dificil aspect al diagnosticării şi tratării acestora este faptul că o pisică ar putea fi infestată fără să prezinte vreodată semne. Cei mai comuni paraziţi intestinali la pisici includ viermii încârligați, viermii cilindrici şi teniile.

Semnele unui parazit intestinal care invadează sistemul digestiv al pisicii pot include:

 • Vărsături
 • Diaree
 • Viermi în materiile fecale sau vomă
 • Pierdere în greutate
 • Burtă cu aspect umflat

Viermii intestinali la pisici nu sunt numai neplăcuţi la vedere, ci şi contagioşi pentru oameni, motiv pentru care este important ca medicul dvs. veterinar să testeze scaunul pisicii odată sau de două ori pe an. Urmaţi toate indicaţiile de deparazitare furnizate de acesta dacă testele efectuate pisicuţei se dovedesc a fi pozitive.

Constipaţia

Constipaţia este un alt motiv de îngrijorare frecvent în ceea ce priveşte sistemul digestiv al pisicii. Constipaţia poate fi cauzată de deshidratare, durere, probleme de motilitate (mişcare musculară) în colon sau de o afecţiune rară, denumită megacolon, la pisicile care „ţin” scaunul prea mult timp sau au constipaţie cronică sau obstipaţie.

Constipaţia recurentă nu este însă o problemă de ignorat. Soluţiile medicului veterinar pot include creşterea aportului de apă al animalului dvs. de companie, completând hrana uscată cu hrană umedă, mai multe exerciţii fizice sau pierderea în greutate. De asemenea, medicul veterinar vă poate recomanda trecerea la o hrană formulată pentru a ajuta pisicile cu probleme digestive, cum ar fi hrana pentru pisici Hill's Prescription Diet. Dacă observaţi că pisica dvs. se ghemuieşte în litieră fără motiv, trebuie examinată de către un medic veterinar cât mai curând posibil.

Gheme de păr

Ghemele de păr sunt foarte frecvente, dar acest lucru nu înseamnă că pisica dvs. trebuie să trăiască cu această problemă. Ghemele de păr se formează atunci când pisicii dvs. îi cad cantităţi mari de păr sau atunci când aceasta are o problemă digestivă. Dacă pisica dvs. elimină numai ocazional câte un ghem de păr (nu mai mult de odată pe lună este considerat normal), nu este neapărat necesar să contactaţi medicul veterinar.

Pentru pisicile care au nevoie de o schimbare în alimentaţie pentru a controla ghemele de păr, hrana Hill' Science Plan Adult Hairball Indoor poate fi o alegere bună. Această hrană are niveluri de fibre special concepute pentru a ajuta la reducerea formării ghemelor de blană şi este controlată din punct de vedere caloric, ceea ce este excelent, deoarece, din experienţa mea clinică, majoritatea pisicilor de apartament se luptă cu greutatea excesivă. Dacă problema ghemelor de păr continuă, luaţi în considerare varianta îngrijirii profesionale a pisicii (solicitaţi tunsoarea tip leu) sau consultaţi medicul veterinar.

Boala inflamatorie intestinală şi limfomul GI

Una dintre cele mai neplăcute probleme la nivelul sistemului digestiv al pisicii este boala inflamatorie digestivă sau IBD, pe scurt. Problemele digestive ale pisicii asociate cu IBD includ vărsăturile, diareea, scaunul moale, pierderea apetitului şi scăderea în greutate. Cauza exactă a IBD nu este cunoscută, dar este considerată a fi o tulburare genetică a sistemului imunitar care cauzează un răspuns imunitar ridicat la alimente, paraziţi sau bacterii.

IBD este o tulburare frustrantă pentru medicii veterinari, deoarece simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale multor altor tulburări gastro-intestinale, iar boala poate fi diagnosticată cu certitudine printr-o biopsie intestinală. Multor proprietari de animale de companie nu le place ideea ca pisica lor să fie supusă unei intervenţii chirurgicale, aşa că aleg în schimb efectuarea unei ecografii abdominale neinvazive. Deşi IBD nu poate fi diagnosticată cu certitudine printr-o ecografie, există mai multe indicii care pot sugera că o pisică suferă de acestă tulburare, cum ar fi pereţii intestinali îngroşaţi. Tratamentul IBD include de obicei deparazitarea şi administrarea de antibiotice, dacă este necesar. De asemenea, pisica dvs. poate necesita administrarea orală sau injectabilă de steroizi şi trecerea la o hrană hipoalergenică mai uşoară.

În cazul IBD, este importantă reducerea inflamaţiei. Inflamaţia cronică de-a lungul timpului poate predispune pisica la dezvoltarea limfomului GI, despre care se consideră că este o transformare malignă (cancerigenă) a bolii IBD la feline. Urmaţi cu atenţie toate instrucţiunile medicului veterinar dacă pisica dvs. a fost diagnosticată cu boala inflamatorie intestinală.

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt relativ rare la pisici şi implică, de obicei, o combinaţie de simptome gastro-intestinale (vărsături, diaree sau gaze) şi simptome cutanate (mâncărime, eritem şi alopecie). Alergiile alimentare afectează sistemul imunitar la nivelul intestinului şi pielii. Cei mai frecvenți alergeni la animalele de companie includ carnea de vită, lactate şi peşte, explică Centrul Medical Veterinar Tufts Cummings.

Dacă medicul veterinar suspectează că pisica dvs. are o alergie alimentară, acesta vă va prescrie o dietă hipoalergenică de excludere, timp de 10-12 săptămâni. În această perioadă, trebuie să oferiţi pisicii DOAR hrana hipoalergenică prescrisă, pentru a exclude ingredientele la care ar putea fi alergică. Dacă pisica dvs. mănâncă altceva în această perioadă, este necesar să începeţi dieta de excludere din nou. În cazul unui animal de companie cu adevărat alergic, semnele gastrointestinale ar trebui să se amelioreze în două săptămâni, iar simptomele cutanate ar trebui să se amelioreze în interval de 8 până la 10 săptămâni. De asemenea, medicul veterinar vă poate prescrie steroizi pentru a ajuta pisica să se simtă mai bine pe termen scurt.

Nu intraţi în panică dacă pisica dvs. dezvoltă brusc o tulburare digestivă. Ţineţi cont de problemele digestive ale pisicii dvs. şi de momentele în care un episod al bolii ar necesita o vizită la un medic veterinar, pentru a avea o pisică fericită cu un stomac sănătos.

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten a absolvit Universitatea UC Davis de Medicină Veterinară în 2002. Membru al Societăţii Americane de Jurnalişti Veterinari, Dr. Wooten îşi împarte timpul profesional între tratarea animalelor de talie mică din Greeley, Colorado, seminarii publice despre probleme asociate cu acestea, leadership şi comunicare cu clienţii şi scriere. Acesteia îi plac activităţile de camping cu familia, schi, SCUBA şi participarea la triatlon.

ARTICOLE RELEVANTE

 • Informații importante despre BTUIP și infecțiile tractului urinar inferior la pisici

  Sentimentele de frică și anxietate ne pot afecta pisicile, la fel cum ne afectează și pe noi. Stresul apare la pisici din mai multe motive. Indiferent de cauză, dacă pisica dvs. este stresată ar putea exista o problemă ascunsă.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă o urgență?

  Primul pas, dacă animalul dvs. nu se simte bine sau are diaree, este să nu îl mai hrăniți și să îi oferiți puțină apă des. Dacă animalul dvs. vomită în continuare, cereți sfatul medicului veterinar.
 • Infecțiile tractului urinar

  Pisica nu vă poate spune dacă se simte rău, așadar va trebui să urmăriți orice probleme de sănătate care ar putea să apară. O astfel de problemă ar putea fi Boala Tractului Urinar Inferior (BTUI).
 • Beneficiile sterilizării

  Sterilizarea este o procedură chirurgicală care vă împiedică pisica să se reproducă. Dacă pisica dvs. trăiește în aer liber sau dacă aveți mai multe pisici de apartament ar trebui să luați în considerare sterilizarea.

PRODUSE RELEVANTE