Cinci probleme digestive frecvente la pisici: Cum să procedați

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Problemele digestive ale pisicilor, cum ar fi vărsăturile și diareea, sunt relativ frecvente și mulți stăpâni de animale de companie cred că acestea sunt normale. Dar dacă pisica dvs. continuă să fie bolnavă sau are scaunul moale sau apos, atunci se întâmplă ceva în interior. S-ar putea să fie momentul să îi schimbați hrana sau mediul înconjurător și cu siguranță este timpul să discutați cu medicul veterinar. Iată câteva sfaturi pentru rezolvarea celor mai frecvente probleme digestive ale pisicilor.

 • Gastroenterita acută. Aceasta este cea mai frecventă cauză a „tulburărilor digestive” la pisici. Aceasta constă, de obicei, în vărsături și diaree care încep brusc. Poate fi cauzată de o mulțime de lucruri, cum ar fi mâncatul a ceva dubios (sau, așa cum le place multor pisici să facă, să mănânce o jumătate de șoarece și să ne lase pe noi să găsim restul!), paraziți, viruși și gheme de păr, pentru a numi doar câteva.
 • Enteropatia cronică sau boala inflamatorie intestinală. Spre deosebire de tulburarea cu debut brusc pe care tocmai am menționat-o, enteropatiile cronice apar mai lent și tind să dureze mult timp. Diareea și pierderea în greutate sunt semne frecvente. Din nou, acestea pot fi cauzate de multe lucruri diferite, cum ar fi reacțiile alimentare adverse, reacțiile imune și genetica.
 • Colita. Colonul este o parte a intestinului gros, iar atunci când acesta se inflamează, se numește colită. Este, de obicei, foarte caracteristic și majoritatea pisicilor prezintă aceleași semne - arată ca și cum ar avea nevoie urgentă să își facă nevoile, s-ar putea să se străduiască să elimine fecalele, dar să nu iasă prea mult, iar unul dintre semnele clasice ale colitei este sângele proaspăt și/sau mucusul vâscos în scaun. 
 • Pisică roșcată care stă într-o litieră și se uită la cameră.

 • Constipația. La fel ca în cazul oamenilor, atunci când pisicile sunt constipate, le este greu să elimine fecalele și este posibil ca acestea să își facă nevoile mult mai rar. Constipația poate fi cauzată de o mulțime de lucruri. Înghițirea oaselor, a penelor și a blănii poate face ca scaunele să fie tari și greu de eliminat, prezența unei cantități mari de păr, în special la pisicile cu părul lung sau un intestin leneș însemnând, de asemenea, că scaunele sunt uscate și greu de eliminat. Unele rase, cum ar fi pisicile siameze, sunt mai predispuse la un intestin leneș decât altele. Acest lucru poate duce la o afecțiune numită megacolon.
 • Alergiile alimentare. Pisicile pot reacționa rău la anumite alimente din mai multe motive pe care le numim, în mod colectiv, reacții alimentare adverse. Adevăratele alergii alimentare sunt mai rare decât se crede și tind să fie cauzate de proteinele din alimente precum puiul, peștele și laptele. Alergiile alimentare pot provoca vărsături și diaree și, de asemenea, probleme ale pielii, cum ar fi mâncărimea și toaletarea excesive.

Pisică albă cu guler albastru căscând.

Nu intrați în panică dacă pisica dumneavoastră dezvoltă o problemă digestivă bruscă. Medicul veterinar vă poate ajuta să identificați cauza problemei și să veniți cu un plan pentru a vă ajuta pisica să se simtă mai bine.

Biografie colaborator

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară UC Davis în 2002. Membră a Societății Americane a Jurnaliștilor Veterinari, Dr. Wooten își împarte timpul profesional între cabinetul pentru animale mici din Greely, Colorado și conferințele publice pe probleme de asociere, leadership și comunicarea cu clienții și scris. Îi place să campeze cu familia, să schieze, să facă SCUBA și să participe la triatlon.

Articole asociate

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »