Ciocolata face rău pisicilor?

Publicat de către
timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Deși de obicei auzim povești despre câini care se îmbolnăvesc din cauza ingestiei de ciocolată, acesta poate reprezenta un risc grav și pentru sănătatea pisicilor, devenind chiar fatală dacă este consumată în exces.

De ce ciocolata le face rău pisicilor?

Zahărul, grăsimile și xilitolul (un înlocuitor al zahărului) nu sunt bune pentru pisici. Cu toate acestea, ciocolata conține două ingrediente care reprezintă o amenințare mai mare pentru sănătatea pisicii dumneavoastră: cofeina și teobromina, un alcaloid vegetal care apare în mod natural în cacao. Teobromina, în special, este o toxină dovedită pentru majoritatea animalelor, inclusiv pentru pisici, după cum se menționează în Manualul veterinar Merck MSD.

Denumirea latină a plantei de cacao este Theobroma cacao, care înseamnă "hrana zeilor". Este adevărat că boabele prăjite sunt o gustare delicioasă, dar ceea ce face ca ciocolata să fie atât de delicioasă pentru oameni este exact ceea ce o face atât de periculoasă pentru pisici.

De ce sunt aceste ingrediente atât de periculoase pentru pisici?

Baton de ciocolată cu bucăți tăiate.

Cei doi principali vinovați, cofeina și teobromina, sunt stimulanți. Cofeina, care se găsește în multe alimente și băuturi, în afară de ciocolată, devine toxică atunci când este absorbită de corpul pisicii dumneavoastră. Cats Protection explică faptul că teobromina acționează ca un stimulent, care face să crească ritmul cardiac al pisicii, și ca diuretic, făcând să crească pierderea de lichide corporale, ambele putând fi fatale pentru prietenul dumneavoastră blănos.

Când este prea multă ciocolată?

Orice cantitate de ciocolată este prea multă pentru pisica dumneavoastră. Cats Protection explică faptul că pisicile nu pot procesa teobromina la fel de repede ca noi, așa că aceasta rămâne în organism pentru mai mult timp. Acest lucru înseamnă că până și câteva grame de ciocolată pot dăuna grav.

Toate formele de ciocolată sunt periculoase pentru prietenul dumneavoastră blănos. Ciocolata pentru gătit este cea mai toxică din cauza nivelului său ridicat de teobromină, dar pudra de cacao uscată și ciocolata neagră, semi-dulce și cu lapte sunt, de asemenea, periculoase. Chiar și ciocolata albă, cu un procent scăzut de cacao, trebuie evitată.

Ajutor - Pisica mea a mâncat ciocolată! La ce simptome ar trebui să fiu atent?

Toxicitatea ciocolatei la pisici poate varia de la ușoară la severă. Iată câteva dintre principalele semne și simptome la care trebuie să fiți atenți:

 • Vărsături
 • Diaree
 • Greață
 • Ritm cardiac crescut
 • Sete excesivă
 • Urinare excesivă
 • Hiperactivitate
 • Agitație
 • Temperatură corporală crescută
 • Respirație rapidă sau gâfâit
 • Tremurături musculare sau spasme musculare
 • Tensiune arterială scăzută
 • Convulsii
 • Comă

La fel ca în cazul oricărei urgențe medicale, duceți-vă imediat pisica la veterinar pentru a determina gradul de otrăvire și pentru a primi tratament. După tratament, continuați să vă monitorizați pisica pentru orice alte efecte adverse.

Ce se întâmplă mai departe?

Pisica dvs. vă simte emoțiile, așa că rămâneți cât se poate de calmi. Duceți-o într-un loc liniștit, calmați-o și liniștiți-o pentru a preveni agravarea simptomelor intoxicației cu ciocolată.

După ce ajungeți la clinica veterinară, medicul veterinar vă va examina pisica și va evalua cantitatea și tipul de ciocolată pe care pisica dvs. le-a mâncat. Este posibil ca medicul veterinar să dorească să provoace voma pentru a ajuta la prevenirea absorbției toxinelor și va oferi pisicii lichide și îngrijiri suplimentare în funcție de cantitatea de ciocolată consumată și de efectele secundare constatate.

Cum pot preveni acest lucru?

Ingestia de ciocolată poate fi prevenită în proporție de 100% prin păstrarea ciocolatei departe de pisică. Pisicile sunt creaturi curioase și imprevizibile și le place să cotrobăie prin bucătărie, așa că păstrați toată ciocolata într-un recipient bine închis. Nu doar batoanele de ciocolată le pot îmbolnăvi, așa că gândiți-vă la toate lucrurile care ar putea conține ciocolată, inclusiv negrese, gogoși, biscuiți și dulciuri. Acest lucru este valabil mai ales în preajma unor sărbători precum Paștele, Crăciunul și Halloweenul. Dacă primiți oaspeți, așezați mâncărurile dulci, deserturile și dulciurile în locuri greu accesibile pisicii și depozitați-le într-un loc sigur imediat după petrecere. Dacă un oaspete vă întreabă dacă "pisica dumneavoastră poate mânca ciocolată", acum sunteți pregătit să răspundeți cu un "nu"răspicat.

Este normal să se ofere recompense prietenelor noastre feline, iar dvs. puteți face acest lucru în condiții de siguranță, oferindu-le recompense pentru pisici, create special pentru a vă menține pisica fericită și sănătoasă. Iată un mod în care puteți păstra ciocolata numai pentru dumneavoastră!

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien este scriitoare, mamă și „părinte” de animale de companie cu vechime, ale cărei două pisici albastru de Rusia fac regulile casei. Lucrările ei apar, de asemenea, în Care.com, What to Expect și Fit Pregnancy, unde scrie despre animalele de companie, sarcină și viața de familie. Căutați-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »