Uleiuri esențiale pentru pisici: Sunt sigure?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Uleiurile esențiale au un moment de glorie, fiind prezente peste tot, de la produse de curățenie și de uz personal până la tratamente medicale și nu numai. Dar cum rămâne cu produsele pentru pisici? Există produse cu uleiuri esențiale pentru pisici? Și uleiurile esențiale sunt potrivite pentru pisici? Iată ce trebuie să știe stăpânii de pisici.

Uleiuri esențiale: Ce sunt acestea?

Uleiurile esențiale sunt extracte de plante, cum ar fi trandafirul și tămâia, cunoscute pentru proprietățile lor aromatice și/sau medicinale și utilizate în produse personale și de uz casnic. Rețineți că acestea diferă de acizii grași esențiali, care sunt nutrienți importanți care se găsesc în hrana pisicii dumneavoastră.

Uleiurile esențiale sunt utilizate în mod obișnuit în aromaterapie, practica inhalării uleiului difuzat sau aplicarea acestuia local pe piele, cum ar fi în timpul unui masaj. Liverpool University Hospitals NHS Trust explică faptul că aromele și substanțele chimice din uleiuri pot „produce diferite reacții emoționale și fiziologice” care pot fi utile în reducerea durerii, ameliorarea tensiunii și îmbunătățirea stării de spirit.

Uz personal și uz casnic

Odată cu creșterea numărului de comercianți online și a interesului reînnoit pentru îngrijirea naturală a sănătății, uleiurile esențiale sunt mai accesibile ca niciodată. Oamenii le includ în utilizarea de zi cu zi în multe moduri diferite: spray-uri de curățare, dezinfectanți pentru mâini, parfumuri, detergenți de rufe și produse de hidratare a pielii, acestea fiind doar câteva exemple.

Pisică alb cu negru întinsă pe un pat de flori
Ce legătură au toate acestea cu pisicile? Atunci când locuiți cu feline, doriți să creați o locuință sigură pentru pisici, ceea ce înseamnă să țineți substanțele nocive, cum ar fi uleiurile esențiale, la distanță.

Uleiuri esențiale toxice pentru pisici

La fel ca unele plante de apartament comune care sunt toxice pentru pisici, Cats Protection avertizează că majoritatea uleiurilor esențiale sunt dăunătoare pentru pisica dumneavoastră Acest lucru este valabil mai ales atunci când sunt foarte concentrate, dar chiar și cantități mici pot fi toxice. Conform PDSA următoarele pot fi deosebit de periculoase:

 • Scorțișoară
 • Uleiuri de citrice
 • Cuișoare 
 • Eucalipt 
 • Lavandă 
 • Pennyroyal 
 • Mentă
 • Pin
 • Mesteacăn dulce
 • Arbore de ceai
 • Wintergreen
 • Ylang ylang

Uleiurile esențiale pot fi cumpărate individual, dar apar adesea și în alte produse de uz casnic, cum ar fi repelentul de insecte și diluantul pentru vopsele/alcool tehnic/„turps” (terebentina este un ulei esențial). Astfel de produse pot fi extrem de toxice pentru pisici, notează International Cat Care.

Uleiul de arbore de ceai: O avertizare specială

Uleiul de arbore de ceai, în special, este foarte periculos pentru pisici. Spray-ul cu ulei de arbore de ceai este adesea promovat ca un remediu „natural” pentru puricii animalelor de companie, dar revista The Veterinary Nurse avertizează că uleiul de arbore de ceai poate provoca probleme cutanate, efecte secundare neurologice grave și chiar moartea atât la pisici, cât și la câini. Riscul este deosebit de ridicat atunci când uleiul este utilizat nediluat, doar câteva picături fiind raportate ca fiind cauza unor efecte secundare. Pentru a fi în siguranță, nu folosiți niciodată ulei de arbore de ceai pe pisica sau câinele dumneavoastră!

Există uleiuri esențiale sigure pentru pisici?

Pe scurt, nu există uleiuri esențiale sigure pentru pisici. Cats Protection explică faptul că expunerea la uleiuri esențiale poate provoca leziuni ale organelor, insuficiență hepatică, convulsii și chiar și moarte la pisici. Acest lucru se poate întâmpla prin:

 • Expunerea pielii: de exemplu, frecarea sau pulverizarea de ulei pe blana/pielea pisicii.
 • Ingerare: de exemplu, pisica linge uleiul de pe blană/piele/labe sau mănâncă/linge ceva care conține uleiuri. 
 • Inhalare: de exemplu, pisica respiră uleiuri dintr-un spray sau produs de curățare.

Cu toate acestea, există precauții pe care le puteți lua dacă doriți să folosiți uleiuri esențiale în casă. PDSA și Cats Protection avertizează că produsele care împrăștie uleiuri esențiale în aer, cum ar fi difuzoarele cu stuf, dispozitivele de conectare, nebulizatoarele și difuzoarele cu ultrasunete, pot fi riscante, deoarece pisica dumneavoastră poate inhala uleiurile. Picăturile de uleiuri difuzate pot ajunge și pe blana pisicii dumneavoastră, astfel încât aceasta ar putea ingera ulei în timp ce se curăță. Dacă folosiți produse de difuzie, PDSA recomandă să le folosiți numai în încăperile în care pisica dvs. nu are voie să intre și să vă asigurați că încăperea este bine ventilată înainte de a-i permite să intre din nou.

Încercați să folosiți produse de curățare și de uz personal fără uleiuri esențiale atunci când este posibil. Dacă folosiți uleiuri esențiale, asigurați-vă că le diluați pentru a minimiza riscul și spălați-vă bine pe mâini înainte de a vă atinge pisica. Pisicile se pricep de minune să se urce pe suprafețe înalte și în spații mici, așa că asigurați-vă că depozitați uleiurile esențiale (și orice produse care le conțin) departe de raza de acțiune a pisicii dvs. 

În cele din urmă, nu folosiți niciodată uleiuri esențiale ca repelent pentru purici sau ca tratament pentru pisica dumneavoastră; cereți medicului veterinar o recomandare sau un produs pe bază de rețetă. În cazul în care aveți îndoieli cu privire la utilizarea în siguranță a uleiurilor esențiale, adresați-vă medicului veterinar pentru sfaturi.

Când să apelați la medicul veterinar

Potrivit PDSA, simptomele otrăvirii cu uleiuri esențiale includ:

 • Stropirea sau salivarea excesivă. 
 • Vărsăturile.
 • Tremuratul sau tremurul.
 • Mersul nesigur. 
 • O stare asemănătoare letargiei.
 • Dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare.
 • Leșinul.
 • Convulsiile.

Contactați imediat medicul veterinar sau o clinică de urgență dacă suspectați că pisica dumneavoastră a ingerat un ulei esențial și întrerupeți utilizarea oricărui produs cu ulei esențial care credeți că ar putea fi cauza simptomelor sale.

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien este scriitoare, mamă și „părinte” de animale de companie cu vechime, ale cărei două pisici albastru de Rusia fac regulile casei. Lucrările ei apar, de asemenea, în Care.com, What to Expect și Fit Pregnancy, unde scrie despre animalele de companie, sarcină și viața de familie. Căutați-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.

Articole asociate

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>