Cum să îngrijiți pernuțele lăbuțelor pisicii

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Lăbuțele pisicii dvs. sunt la fel de importante pentru ea ca și mâinile și picioarele pentru dumneavoastră. În calitate de proprietar de pisică, este important să vă ajutați pisica să își mențină lăbuțele sănătoase. Acest ghid rapid de îngrijire a lăbuțelor pisicii vă va ajuta să păstrați sănătoase și curate pernuțele lăbuțelor prietenului dumneavoastră blănos.

De ce să aveți grijă de pernuțele lăbuțelor pisicii?

Labă de pisică cu pisică blurată dormind pe fundal

Gândiți-vă pentru un moment la modul în care pisicile își folosesc lăbuțele. Ele merg pe o varietate de suprafețe din casă, inclusiv pe suprafețe murdare, cum ar fi litiera. Dacă li se permite să iasă afară, este posibil să meargă pe teren accidentat și stâncos, să calce pe spini și alte obiecte ascuțite și să pășească pe suprafețe calde sau reci, în funcție de vreme. Pisicile lăsate în aer liber în timpul iernii sunt, de asemenea, predispuse să pășească pe săruri dure și alți agenți de dezghețare care pot fi dăunători pentru lăbuțe.

La un moment dat în timpul zilei, pisica dvs. își va curăța singură lăbuțele, lingându-le, ingerând probabil orice substanțe dăunătoare pe care lăbuțele ei le-ar fi putut lua în acest proces. Îngrijirea regulată a lăbuțelor pisicii, care include inspecții și curățare, nu numai că va ajuta la menținerea lăbuțelor pisicii dvs. curate și sigure pentru lins, dar vă va permite, de asemenea, să vă ocupați de lăbuțele uscate și crăpate, de tăieturi și alte răni înainte ca acestea să se infecteze.

Ghid de îngrijire a labelor pisicii

Noțiuni de bază

În timp ce inspectarea periodică a lăbuțelor pisicii dvs. este eficientă pentru a vă asigura că le mențineți sănătoase, puteți, de asemenea, să căutați semne care să indice că ceva nu este în regulă cu lăbuțele. Dacă observați că pisica dumneavoastră șchiopătează sau nu calcă pe o anumită labă, este posibil să aibă ceva blocat în ea sau să se fi rănit în vreun fel. Rețineți că pisicile se pricep să-și ascundă durerea, așa că va trebui să fiți foarte atenți. În plus, atunci când o pisică este rănită, ar putea fi mai puțin receptivă la inspecția dumneavoastră, așa că faceți tot posibilul să o mențineți liniștită și calmă în timp ce o inspectați.

Dacă pisica dvs. nu este obișnuită să i se umble la lăbuțe, este posibil să fie nevoie să o obișnuiți cu ideea. O practică utilă constă în masajul lăbuțelor, atunci când o țineți în brațe sau când o mângâiați, de la o vârstă fragedă. Acest lucru nu numai că o va ajuta să se obișnuiască să îi fie atinse și ținute lăbuțele, dar vă va ajuta și să detectați orice resturi care ar putea fi prinse între degetele și pernuțele labelor.

Inspecția labelor

Odată ce pisica dvs. tolerează faptul că îi țineți labele, încercați să le examinați zilnic, mai ales după ce se întoarce dintr-o călătorie în aer liber. Căutați zgârieturi, răni și obiecte străine. Dacă găsiți ceva înfipt în laba pisicii dumneavoastră, încercați să folosiți o pensetă pentru o îndepărtare ușoară. Dacă este adânc înfipt, apelați la medicul veterinar.

Curățarea labelor

Fie înainte, fie după inspecție, folosiți o cârpă moale pentru a șterge pernuțele lăbuțelor pisicii, precum și în jurul labei și între degetele labelor. Astfel, degetele labelor vor fi curățate de murdărie, de praful din litieră și de orice substanțe chimice sau obiecte străine.

 

Tăierea unghiilor

Pisică gri se întinde pe un pled în carouri și își linge labele.

Folosiți o unghieră specială pentru pisici pentru a tăia ghearele pisicii dumneavoastră. PDSA recomandă folosirea unui set de foarfeci sau foarfeci special concepute pentru ghearele pisicilor, deoarece foarfecele de unghii pentru oameni pot provoca ruperea unghiilor pisicii.

Asigurați-vă că tăiați doar vârfurile unghiilor, având grijă să evitați eponichiumul (partea din unghie care conține nervii și venele sensibile). În cazul în care tăiați din greșeală eponichiumul, folosiți o pudră hemostatică pentru a opri sângerarea. Dacă nu aveți pudră hemostatică la îndemână, ar fi o idee bună să cumpărați din magazinul local de produse pentru animalele de companie, în caz că aveți nevoie.

Îngrijirea pernuțelor uscate ale labelor pisicii

Dacă labele pisicii dumneavoastră devin uscate, iritate sau crăpate, adresați-vă medicului veterinar; acesta vă poate recomanda să încercați să le hidratați cu ulei de măsline, de nucă de cocos sau cu un alt ulei alimentar de calitate pe care pisica îl poate linge în siguranță. Este posibil să doriți să o închideți în baie în timp ce uleiul se absoarbe pentru a o împiedica să îl întindă prin casă. Dacă are nevoie de ceva mai rezistent, cereți medicului veterinar să vă recomande o cremă hidratantă bună pentru lăbuțele pisicii. Evitați loțiunile făcute pentru oameni sau alte animale, care pot fi dăunătoare dacă sunt ingerate.

Considerente suplimentare

Desigur, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru lăbuțele pisicii dvs. este să o țineți în casă, unde este mai puțin probabil să se rănească sau să întâlnească suprafețe extrem de calde sau reci sau substanțe chimice periculoase. Aerul uscat din timpul iernii poate usca lăbuțele pisicii dumneavoastră, așa că luați în considerare folosirea unui umidificator în timpul lunilor reci. Un grifoar poate contribui, de asemenea, la menținerea unghiilor lor în stare bună, ca să nu mai vorbim de protejarea covorului și a mobilei împotriva dorinței de a-și ascuți ghearele.

Având în vederea complexitatea procedurilor de îngrijire a pisicilor, este ușor să trecem cu vederea inspectarea corespunzătoare a labelor. Obiceiul de a-i verifica și de a-i curăța zilnic lăbuțele va facilita menținerea lor în stare bună.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este o scriitoare și blogger independentă care scrie în domeniul sănătății și al stilului de viață al animalelor de companie din 2014. Printre clienții ei se numără Hill's Pet Nutrition, American Kennel Club, Chewy și mulți alții.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »