La ce se gândește câinele meu?

Publicat de către Erin Ollila
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Ați privit vreodată câini care se joacă afară, aparent zâmbind, sărind și mângâindu-se unul pe altul și v-ați întrebat vreodată, "La ce se gândesc câinii?" sau "Cum gândesc câinii?". Poate că v-ați privit câinele uitându-se lung pe fereastră, întrebându-vă ce gânduri îi trec prin minte, sau ați stat de vorbă cu câinele înainte de a merge la serviciu, fiind absolut sigur că a înțeles tot ceea ce i-ați spus. Dar oare este adevărat? Presupuneți pur și simplu că acesta vă înțelege deoarece comunicarea lor nonverbală, cum ar fi contactul vizual și chiar comunicarea verbală precum lătratul, fac să pară că înțeleg cu adevărat ceea ce spuneți?

Întrebarea despre cum funcționează creierul unui câine nu este ceva nou. Oamenii își pun această întrebare de secole. Luați în considerare acest citat din Jeremy Bentham, care datează încă din 1789, "... Întrebarea nu este dacă pot raționa Nici dacă pot vorbi Dar oare pot fi triști?" Tuturor proprietarilor de câini iubitori le place să creadă că prietenul lor blănos poate comunica cu ei. De fapt, mulți sunt de părere că aceștia experimentează o gamă largă de emoții și își fac griji cu privire la fericirea și bunăstarea emoțională a animalului lor. Din acest motiv, stăpânii de animale de companie vor să creadă că aceștia comunică, chiar dacă există o barieră lingvistică.

Deși câinii nu vorbesc aceeași limbă ca și dumneavoastră, ei sunt capabili să înțeleagă lumea din jurul lor. Cheia este să înțelegeți cum funcționează creierul lor pentru a vedea ce gândesc și pentru a înțelege mai bine indiciile lor de comunicare.

Câinii gândesc ca oamenii?

Femelă beagle odihnindu-se pe o canapea din piele neagră.

Există numeroase studii despre modul în care creierul uman procesează limbajul, dar cum gândesc câinii? Neurologii de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta au finalizat un studiu publicat în Science în care au scanat creierul a 13 câini de familie cu ajutorul procedurii RMN. În timp ce se aflau în aparat, câinii au ascultat vocea dresorului lor spunând diverse fraze, cum ar fi "bravo," care a fost considerată o frază semnificativă, dar și una fără sens, "ca și cum," atât pe un ton laudativ, cât și pe un ton neutru din punct de vedere emoțional. Constatările au arătat că frazele cu sens au fost procesate în emisfera stângă a creierului, indiferent de intonație, ceea ce este similar cu procesarea umană, dar frazele fără sens nu au fost înregistrate. " Arată că aceste cuvinte au o semnificație pentru câini," afirmă Attila Andics, un specialist în neuroștiințe care a făcut parte din echipa de cercetare.

În acest studiu, intonația a jucat un rol în înțelegerea câinilor și a fost procesată în emisfera dreaptă a creierului câinilor. De exemplu, un discurs care semăna cu o laudă a stimulat zona din creier responsabilă cu reacțiile la recompense. Constatările acestui studiu indică faptul că sensul frazelor și tonul pe care sunt rostite sunt procesate separat pentru a ajuta câinii să identifice ce li s-a spus în mod precis.

Câinii au o memorie bună?

Dacă ați încercat vreodată să dresați un cățeluș, știți că practica consecventă îl învață pe câinele dumneavoastră să își amintească comenzile la care ați lucrat împreună. De fapt, câinele dvs. probabil că știe cum să stea jos, să stea în picioare, să se întindă, să dea laba, să se rostogolească și multe alte trucuri amuzante. Unii câini au fost chiar condiționați să își anunțe stăpânii când trebuie să iasă afară pentru a-și face nevoile, atingând cu laba un clopoțel de la ușă sau lătrând și stând lângă o ieșire.

Un studiu recent publicat în Current Biology sugerează nu numai că memoria unui câine poate fi antrenată pentru a îndeplini sarcini, dar că acesta își amintește mai multe despre acțiunile dvs. decât ați putea crede. Echipa de cercetători a analizat dacă aceștia au acces la memoria episodică, ceea ce înseamnă că își amintesc momente care au avut loc, dar fără a fi condiționați să se aștepte ca aceste momente să se repete. Rezultatele au arătat că, la fel ca în cazul oamenilor, câinii au fost capabili să își amintească episoadele necondiționate după ce a trecut o perioadă de timp. Acest lucru înseamnă că aceștia își amintesc persoane, locuri și, mai ales, fraze, fără a fi recompensați pentru comportamentul lor. Aceasta îi ajută să își dea seama mai bine cum comunică oamenii cu ei și cum pot comunica cel mai eficient cu noi.

Așadar, nu dispera dacă patrupedul tău pare să aibă probleme în a urma programul de dresaj. Nu este vorba de faptul că nu poate fi dresat. Până la urmă, animalul dumneavoastră de companie este foarte inteligent. Poate însemna pur și simplu că sunt tineri, se distrează și ar putea fi distrași de toate experiențele incredibile și noi din lume, cum ar fi alergatul după fluturi sau roaderea lesei. Dacă aveți în continuare probleme cu dresajul, contactați un profesionist din zona dvs. sau adresați-vă medicului veterinar pentru recomandări de dresaj.

Deci, la ce se gândesc câinii?

Deși cercetările privind creierul câinilor sunt cu siguranță utile pentru a înțelege că aceștia sunt capabili să înțeleagă comunicarea, este posibil să tânjiți după mai multe detalii despre ce anume se întâmplă în mintea lor. V-ați întrebat vreodată ce părere au avut cu adevărat despre acele gustări pentru câini pe care le-ați preparat în casă? Da, câinele dvs. le-a înghițit repede, dar asta ar fi putut însemna orice. Poate că îi era foame sau pur și simplu încerca să nu vă rănească sentimentele. Sau poate că le-au plăcut gustările și așteaptă cu răbdare să le mai faceți altele. Adevărul este că nu există o modalitate concretă de a ști cu siguranță despre aceste gânduri de la minut la minut. Depinde de dvs. să descifrați indiciile și să vă imaginați gândurile detaliate. Până la urmă, câinele dvs. este cel mai bun prieten al dumneavoastră!

V-ați întrebat vreodată, "La ce se gândesc câinii?" Deși este posibil să nu puteți preciza cu exactitate ce gândește câinele dumneavoastră la un moment dat, îi puteți cunoaște personalitatea și comportamentul, ceea ce vă va ajuta să interpretați ceea ce gândește sau simte pe parcursul zilei. Depinde de dvs. și de imaginația dvs. să visați la detalii!

Biografie colaborator

Erin Ollila

Erin Ollila crede în puterea cuvintelor și în modul în care un mesaj poate informa și chiar transforma publicul căruia îi este destinat. Scrierile ei pot fi găsite peste tot pe internet și în presa scrisă și includ interviuri, scrieri prin imprimare în relief, postări pe blog și non-ficțiune creativă. Erin este pasionată de SEO și de tot ceea ce înseamnă rețelele sociale. A absolvit Universitatea Fairfield cu un masterat în scriere creativă. Contactați-o pe Twitter @ReinventingErin sau aflați mai multe despre ea pe http://erinollila.com.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate