Piodermita la câini: Ce trebuie să știți

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Câinele dumneavoastră s-a scărpinat? Are pielea roșie? Are coșuri sau un miros neobișnuit al pielii? Ar putea avea o afecțiune cunoscută sub numele de piodermită, o afecțiune comună a pielii care afectează câinii de toate formele, mărimile și vârstele. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că piodermita ar putea face ravagii pe pielea câinelui dumneavoastră, citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cauzele și tratamentele obișnuite.

Ce este piodermita la câini?

Piodermita este o infecție bacteriană, care poate fi superficială sau profundă, care afectează foliculii de păr și pielea din jur. Dacă analizezi modul de formare a acestui cuvânt, "pio" înseamnă puroi, iar "derma" înseamnă piele. Piodermita la câini are, de obicei, o cauză principală, cum ar fi:

 • Un corp străin, ca o sămânță de iarbă, care intră sub piele
 • Un traumatism sau o mușcătură
 • O alergie sau hipersensibilitate la purici, hrană sau factori de mediu
 • Acarieni
 • O tulburare hormonală, cum ar fi sindromul Cushing sau hipotiroidismul
 • O boală autoimună
 • Administrarea de medicamente imunosupresoare, cum ar fi steroizii sau chimioterapia
 • Nutriția precară

Câine care se scarpină în timp ce stă în aer liber.

Care sunt semnele piodermitei la câini?

Piodermita se poate prezenta într-o varietate de moduri. Poate fi limitată la o singură zonă sau poate acoperi toată pielea câinelui dumneavoastră. Unele zone ale corpului, cum ar fi pliurile pielii, bărbia, buzele, pliurile vulvare și pielea dintre degetele de la picioare sunt mai susceptibile de a fi afectate. Uneori, piodermita dă mâncărimi puternice, cum ar fi cazurile de dermatită alergică la purici; alteori, nu pare să provoace deloc mâncărimi la câine. Semnele piodermitei, la care trebuie să fiți atenți, includ:

 • Umflături roșii
 • Pustule
 • Piele descuamată
 • Căderea părului
 • Decolorarea pielii
 • Năpârlire excesivă
 • Roșeață

Cățelușii pot avea un tip special de piodermită numită piodermita cățelușilor. Câinele dumneavoastră ar putea avea piodermita cățelușilor dacă vedeți umflături roșii la subraț, în zona inghinală și/sau pe abdomen. Aceste umflături roșii pot să se cojească și să cadă. Piodermita cățelușilor poate provoca o ușoară mâncărime câinelui dumneavoastră, dar cățeii cu piodermită sunt de obicei sănătoși.

Care sunt semnele piodermitei la câini?

Piodermita este cauzată, de obicei, de bacteriile stafilococice. Cu excepția cazului în care câinele dumneavoastră are o specie rezistentă la medicamente, infecțiile stafilococice sunt, de obicei, ușor de eliminat. Tratamentul piodermitei vizează, de obicei, rezolvarea infecției bacteriene și abordarea cauzei secundare, dacă este cazul. Piodermita la câini este tratată direct prin tratament antimicrobian - fie antibiotice orale, fie medicamente antibacteriene topice, șampon sau spray aplicat pe zona afectată. Utilizarea antibioticelor ar trebui să fie redusă la minimum, așa că vă rugăm să urmați îndeaproape instrucțiunile medicului veterinar pentru aceste antibiotice.

În cazul în care medicul veterinar suspectează piodermita, acesta va lua o mostră de piele. Acesta o va analiza la microscop pentru a căuta bacterii și alte organisme, cum ar fi acarienii, și poate, de asemenea, să trimită o mostră la un laborator specializat pentru a determina cel mai eficient antibiotic (sau antibiotice) pe care să îl prescrie, dacă este necesar. Acesta poate solicita, de asemenea, o cultură fungică sau un test cu lumină neagră pentru a elimina pecinginea.

Cea mai mare provocare legată de piodermită la câini este de a determina cauza care stă la baza infecției, dvs. și medicul veterinar trebuind să lucrați împreună pentru a vă da seama. Este posibil să fie implicate unele încercări și erori; este posibil ca medicul veterinar să preleveze probe de sânge, piele sau urină de la câinele dumneavoastră.

Joacă nutriția un rol?

Golden Retriever se așază în timp ce mănâncă dintr-un bol

Nutriția și hrana câinelui joacă un rol important în sănătatea pielii. De exemplu, proteinele și aminoacizii sunt importanți pentru creșterea părului, iar acizii grași sunt esențiali pentru calitatea blănii și pentru reducerea pierderilor de apă prin piele.

Câinii cu sensibilități la anumite ingrediente sau alergii la hrană pot fi expuși riscului de a dezvolta piodermită după ce au mâncat ceva care provoacă o reacție. În cazul în care medicul veterinar suspectează o intoleranță alimentară, acesta va trebui să trateze infecția cutanată și apoi ar putea recomanda hrănirea câinelui dumneavoastră cu o hrană dietetică pentru a vedea dacă problema cutanată dispare.

În cazul în care câinele dvs. nu are alergii alimentare, dar are piodermite cauzate de alte probleme de sănătate, cum ar fi o tulburare hormonală, atunci ar putea fi o idee bună să îi dați câinelui dvs. o hrană special concepută pentru câinii cu piele sensibilă. Este important să discutați cu medicul veterinar despre hrana ideală pentru a vă asigura că acesta primește cea mai bună nutriție posibilă.

Piodermita este o problemă, dar cu cunoștințele și îngrijirea potrivită, poate fi rezolvată. În cazul în care piodermita afectează câinele dumneavoastră, și mai ales în cazul infecțiilor repetate, trebuie să înțelegeți că aveți de-a face cu o problemă serioasă care trebuie rezolvată. Dacă observați oricare dintre semnele de infecție, sunați medicul veterinar pentru a găsi împreună soluțiile care vă ajută cățelușul să se simtă din nou în formă.

Biografie colaborator

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară UC Davis în 2002. Membră a Societății Americane a Jurnaliștilor Veterinari, Dr. Wooten își împarte timpul profesional între cabinetul pentru animale mici din Greely, Colorado și conferințele publice pe probleme de asociere, leadership și comunicarea cu clienții și scris. Îi place să campeze cu familia, să schieze, să facă SCUBA și să participe la triatlon.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Articole asociate

Produse asociate