Amenajează-ți grădina pentru protecția câinilor: Sfaturi privind siguranța în grădină

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Grădina ar trebui să fie un refugiu sigur și distractiv pentru întreaga familie, inclusiv pentru câinele tău. Acest spațiu exterior este un loc în care te poți juca cu câinele, îl poți lăsa să exploreze și să fie stimulat atunci când ești ocupat(ă), iar toată lumea se poate relaxa, savurând momentele de liniște și privind lucrurile desfășurându-se în mod firesc. Totuși, grădina poate fi, de asemenea, un câmp minat, plin de pericole, pentru un prieten blănos curios, așa că trebuie să te asiguri că grădina ta este sigură pentru câini. Să vedem care sunt unele dintre aceste pericole și cum poți fi liniștit(ă) dacă îți amenajezi grădina pentru protecția câinilor.

Pericole comune în grădină

Cele mai frecvente pericole, care pândesc în grădină, pentru câini sunt plantele, substanțele chimice, uneltele, magaziile sau serele, instalațiile de apă și gardurile. Să le analizăm pe rând.

Plante

Multe plante comune pot fi otrăvitoare pentru câini, iar unele sunt fatale. În cazul în care câinele tău este tentat să scoată din rădăcină un bulb, de exemplu, și să înceapă să ronțăie, oprește-l; este un lucru foarte periculos. Iată alte câteva plante care sunt toxice pentru câini, în unele cazuri foarte toxice: degețelul roșu, primula, tisa, iedera, rubarba, glicina, lupinul, mazărea dulce, macul, crizantema și laburnumul. Poți găsi mai multe informații despre plantele otrăvitoare pe site-ul PDSA.

Încearcă să te asiguri că știi cum arată aceste plante și fie le îndepărtezi, fie le baricadezi cu un gard de bună calitate, de dimensiuni adecvate în așa fel încât animalul tău de companie să nu aibă acces la acestea. Dacă observi un comportament sau semne ciudate după ce câinele a ieșit în grădină, apelează la medicul veterinar. Acestea pot include, printre altele, vărsături, amețeală, salivare sau convulsii.

Produse chimice

Ne place ca grădinile noastre să fie locuri frumoase, fără dăunători, cu mobilier și garduri frumoase. Ce s-ar putea să nu îți dai seama este că orice banal produs de grădină poate fi periculos și uneori fatal pentru câini. Melcii și otrăvurile pentru rozătoare sunt deosebit de toxice, la fel ca unele insecticide și erbicide. Citește cu atenție instrucțiunile și, mai presus de toate, păstrează aceste produse departe de câinele tău. De asemenea, va trebui să fii extrem de atent(ă) la lucruri precum agenții de conservare a lemnului; ține câinele în casă până când se usucă bine și fii foarte atent(ă) atunci când cureți petele de pe jos. În cazul în care câinele tău are ghinionul de a intra în contact cu ceva dăunător sau bănuiești că a făcut acest lucru, contactează imediat medicul veterinar.

Unelte, magazii și sere

În cazul în care câinele se joacă în grădină, nu folosi niciodată o mașină de tuns iarba sau un motocositor, deoarece acestea pot provoca răni grave. Nu lăsa niciodată la vedere unelte cu lame și vârfuri ascuțite; în cazul în care câinele tău se așază pe una dintre acestea, se poate răni grav. Și pentru a vă proteja să nu vă udați, nu lăsați furtunul afară pentru ca ei să îl roadă!

Fii atent(ă) la magazii și sere și ține-le întotdeauna închise în cazul în care câinele tău se află în grădină. Șoproanele și garajele sunt locurile în care depozităm cel mai des cele mai periculoase obiecte pentru animalele noastre de companie. Câinilor le place adesea să se strecoare într-o seră pentru că este foarte cald, însă, dacă rămân blocați înăuntru, ar putea face foarte repede un accident vascular cerebral din cauza căldurii și acest lucru poate fi rapid fatal, la fel ca atunci când sunt lăsați în mașină într-o zi toridă.

Caracteristicile apei

Asigură-te că instalațiile de apă și iazurile sunt acoperite, mai ales cât timp câinele este tânăr. Câinii tineri pot întâmpina dificultăți în a ieși din cea mai puțin adâncă apă și se pot răni sau îneca. Algele verzi care cresc în mod obișnuit în iazuri sunt, de asemenea, o cauză potențială de îmbolnăvire a câinilor care ar putea fi tentați să bea apa sau să se bălăcească în iaz. Asigură-te întotdeauna că, atunci când se află în grădină, câinele tău are la dispoziție multă apă proaspătă.

Garduri de protecție

Una dintre sarcinile tale în grădină ar trebui să fie să verifici dacă gardul este rezistent la câini înainte de a le da drumul și, de preferință, înainte ca aceștia să se alăture familiei tale. Ultimul lucru de dorit este ca membrul blănos al familiei tale să se rătăcească sau să se rănească pe stradă. Gardurile de bună calitate sunt esențiale dacă vrei să ai o grădină sigură pentru câini. Chiar dacă ai un gard viu substanțial, câinii se pot strecura prin goluri surprinzător de mici, mai ales dacă este vorba de câini mici! Un gard robust nu trebuie să aibă goluri și trebuie să fie suficient de înalt pentru ca patrupedul să nu poată sări. Pot fi destul de elastici atunci când vor să se plimbe singuri! Există, de asemenea, o mulțime de companii specializate în garduri specifice pentru animalele de companie. Acestea pot fi utile pentru a ține câinele înăuntru, dar și pentru a ține afară alte animale care s-ar putea lupta cu câinele tău și ar putea provoca răni. Te rugăm să nu folosești garduri electrice sau coliere care produc șocuri pentru a-ți ține câinele în siguranță. Aceste dispozitive pur și simplu rănesc câinele, îi provoacă frică și vă distrug prietenia.

Și, în concluzie...

Nu te îngrijora prea tare! Grădina ta poate părea o adevărată capcană a morții, dar cu puțină planificare și puțină muncă, o poți transforma într-un refugiu sigur pentru câini, de care poți profita la maximum împreună cu câinele tău. Bucură-te de ea!

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS