De ce câinii urăsc îmbăierea? (și cum să faci baie unui câine speriat)

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Câinele dvs. adoră să se bălăcească în bălți, dar când este timpul pentru o baie, își bagă coada între picioare și se ascunde. De ce câinii urăsc îmbăierea atât de mult? Dacă nu apa este problema, ce aspect legat de curățenie îi face pe atât de mulți câini să tremure și să scheaune? Descoperiți ce s-ar putea ascunde în spatele fricii legată de îmbăierea unui câine și continuați lectura pentru a afla cum să spălați un câine căruia nu îi place să facă baie.

De ce câinii urăsc îmbăierea?

Deși este adevărat că nu tuturor câinilor le place să se joace în apă, acest lucru nu explică neapărat de ce câinelui dvs. nu-i place să facă baie. Chiar și rasele iubitoare de apă cum ar fi Labradorii retriever se feresc adesea de îmbăiere. Deci, dacă nu apa este problema, de ce urăsc câinii să facă baie? O serie de factori ar putea explica de ce câinele dumneavoastră urăște să se apropie de cadă sau chiuvetă.

Câine Corgi se spală în baie

Reamintirea unor asocieri negative

La fel ca noi, câinii pot învăța să asocieze o anumită situație cu sentimentul de frică sau anxietate, explică PDSA. O experiență neplăcută asociată cu îmbăierea, cum ar fi opărirea cu apă fierbinte, alunecarea și căderea în cadă, apa care intră în nas sau șamponul care înțeapă ochii, poate traumatiza câinele și îl poate determina să se teamă de baie. Chiar și experiențele supărătoare legate de alte activități de îngrijire, cum ar fi durerea cauzată de ghearele tăiate prea scurt sau de curățarea urechilor, pot crea asocieri negative cu momentul băii, dacă se întâmplă în același timp.

Pierderea controlului

Atunci când câinele dumneavoastră înoată sau se stropește într-o baltă, aceasta este o activitate distractivă la care acesta alege să participe. Îmbăierile, pe de altă parte, sunt de obicei forțate pentru câini și implică manipularea și mișcarea corpului lor în moduri care nu le plac. Pierderea posibilității de alegere și de control asupra a ceea ce li se întâmplă poate fi foarte supărătoare pentru un câine.

Lipsa familiarizării

Câinii care nu sunt obișnuiți cu îmbăierea, sau care nu sunt îmbăiați la fel de des, pot fi pur și simplu speriați de experiența ciudată de a fi scufundați într-o cadă cu apă și de a fi săpuniți cu șampon. Acest lucru, la rândul său, poate crea asociații negative care îi fac să se teamă de băile viitoare.

Ora de baie pare stresantă

Uneori, câinii nu sunt singurii care urăsc momentele îmbăierii. Câinii adoptă adesea stările emoționale ale stăpânilor. Cu cât păreți mai îngrijorați, cu atât mai îngrijorat va fi și câinele dumneavoastră, afirmă PDSA. Dacă țipați la câinele dumneavoastră, dacă îl manipulați cu duritate și dacă vă grăbiți în timpul băii, toate acestea transmit câinelui că baia este o activitate care induce teamă. Chiar dacă vă purtați blând cu acesta, acesta vă va putea simți frustrarea, ceea ce poate fi suficient pentru a-l face să se teamă de viitoarele băi.

Câinii au nevoie să facă baie?

Câinele dumneavoastră are nevoie de o baie regulată? Depinde de situație. O mare parte din motivele de îmbăiere a câinilor este pur și simplu pentru a-i face mai ușor de suportat. Nu vă doriți ca aceștia să împrăștie noroi peste tot și nici nu vă place să mângâiați un câine urât mirositor. Rasele cu părul scurt și piele sănătoasă nu au nevoie de baie pentru propria igienă și nu au nevoie de îmbăieri regulate, decât dacă au tendința de a se murdări foarte mult. În multe cazuri, ștergerea lor cu șervețele pentru animale de companie ar putea fi suficient. Cu toate acestea, dacă aveți o rasă cu piele zbârcită, cum ar fi un carlin sau un shar-pei, trebuie să vă asigurați, de asemenea, că le ștergeți regulat pliurile pielii.

Pe de altă parte, rasele cu părul lung și creț necesită spălarea cu șampon și clătirea cu balsam în mod regulat pentru a evita ca blana lor să se încâlcească și să devină greu de descurcat, dar și periajul zilnic poate fi de ajutor. Rasele fără păr, cum ar fi rasa mexicană fără păr, au nevoie de băi regulate pentru a preveni uscarea pielii lor. În schimb, câinii cu pielea grasă, precum cockerii spanioli, au nevoie, de asemenea, de băi frecvente pentru a preveni acumularea de grăsime pe piele.

Cum să faceți baie unui câine care urăște îmbăierea

În cazul în care câinele dvs. are un tip de piele sau de blană care face ca îmbăierea să fie necesară, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să-l obișnuiți din nou cu baia, sau cel puțin să nu se teamă să facă baie. Acest lucru implică înlocuirea asocierilor negative cu cele pozitive, precum și timp și răbdare. Cât de multă? Depinde dacă animalul dvs. este îngrozit de îmbăiere, dacă este pur și simplu supărat că trebuie să facă baie, sau undeva între cele două.

1. Păstrați-vă calmul

În primul rând, asigurați-vă că afișați o atitudine pozitivă în ceea ce privește baia câinelui dumneavoastră. Dacă vă simțiți grăbit, stresat sau frustrat din cauza acestuia, ar trebui să așteptați să îi faceți baie până într-un moment în care sunteți mai relaxat, stare care vă va ajuta câinele să se simtă și el mai calm.

2. Creați asocieri pozitive

Câine simpatic cu prosop roz și două rățuște galbene din cauciuc pregătit pentru baie

Blue Cross recomandă să vă obișnuiți câinele cu momentul băii încet, mai întâi prin simpla sa aducere în baie cu dumneavoastră, lăudându-l și oferindu-i câteva recompense. Nu încercați să îi faceți baie imediat, ci dați-i timp să formeze asocieri pozitive cu baia și cada. O modalitate de a transforma teama câinelui dvs. de cadă, în așteptarea băii, este să mutați castronul de mâncare în baie, lângă cadă, și să lăsați o dâră de recompense până la el. Când credeți că este pregătit, mutați-i castronul în cadă pe un covoraș antiderapant. Permiteți-i să urce singur în cadă dacă este suficient de mare, consolidând astfel sentimentul de alegere proprie și de deținere a controlului.

Odată ce câinele dumneavoastră este capabil să stea în cadă fără teamă, scoateți hrana din cadă și încercați să dați drumul la apă. Oferiți-i jucării cu care să se joace în cadă, precum și recompense. Blue Cross sugerează să ungeți peretele căzii cu unt de arahide fără xilitol și să îl lăsați să îl lingă în timp ce apa curge. Când câinele dvs. reușește să tolereze apa curgând și să-și ude lăbuțele, încercați să îl stropiți cu puțină apă, păstrând o atmosferă distractivă și destinsă și transformând totul într-o joacă. Treceți treptat la umezirea și spumarea acestuia cu șampon, în timp ce îl lăudați și îi adresați cuvinte liniștitoare. În orice etapă a acestui proces, în cazul în care câinele dumneavoastră devine agitat, opriți-vă și încercați din nou a doua zi.

3. Preveniți asocierile negative

Luați măsuri de precauție pentru a vă face câinele să se simtă în siguranță în timpul băii. Așezați un covoraș antiderapant sau autocolante antiderapante în partea de jos a căzii pentru a-l împiedica să alunece și luați în considerare folosirea unui ham de baie precum cele utilizate de îngrijitorii profesioniști, pentru a vă ajuta câinele să se simtă mai în siguranță. Aveți mare grijă să fiți blând cu acesta. Aveți grijă să testați temperatura apei și să vă asigurați că nu este prea caldă sau prea rece. Evitați să îi pulverizați sau să îi turnați apă direct în față; în schimb, folosiți o lavetă pe față și în alte zone sensibile. Și amânați pentru altă zi alte activități de îngrijire a câinelui, cum ar fi tăierea ghearelor și periajul dinților.

În timp ce o serie de probabilități pot răspunde la întrebarea de ce câinii urăsc îmbăierea, soluțiile sunt aceleași, indiferent de factorii care declanșează aversiunea animalului dvs. de companie. Cu multă răbdare, blândețe și grijă, puteți schimba atitudinea sa față de baie și puteți face ca momentul băii să fie mai plăcut și mai puțin stresant pentru amândoi.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este o iubitoare de animale de companie și o scriitoare despre animale de companie independentă, a cărei muncă este prezentă, de asemenea, pe AKC.org, Care.com și Daily Puppy, printre altele. Ea este, de asemenea, o romancieră care locuiește în Ozarks împreună cu soțul ei și cu gașca lor de dependenți cu patru picioare, unde îi place să privească cerbii, curcanii sălbatici și ocazional vacile rătăcite plimbându-se prin curtea din spate în timp ce își bea cafeaua de dimineață.

 

Revizuit de Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Articole asociate

 • Sfaturi utile despre calatoria cu cainele

  Vrei sa iti iei catelul intr-o excursie? Afla aici care sunt cele mai sigure moduri de a calatori cu cainii intr-o masina si cum le poti face acomodarea mai usoara!
 • Interacționarea cu câinii

  Daca patrupedul tau nu este calm, increzator si usor de controlat atunci cand interactioneaza cu alti caini sau oameni, este timpul sa iei masuri. Afla aici sfaturi utile!
 • Protejarea Cainelui in Functie de Sezon

  Tu stii cum sa iti protejezi cainele in functie de zonul anului? Hill's iti ofera o serie de sfaturi despre cum sa iti manajezi patrupedul in functie de perioada anului!
 • How to groom and bath your dog | Hill's Pet

  Dogs running Get step-by-step instructions on how to properly groom and bath your dog to help keep them healthy and clean.

Produse asociate