Când se opresc pisicile din creștere? Ghidul de creștere a pisoiului

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

A adopta un pisoi este întotdeauna un moment emoționant, iar creșterea unui pisoi care se transformă dintr-un ghemotoc pufos super drăgălaș într-o pisică frumoasă și elegantă este una dintre adevăratele plăceri ale vieții. Deoarece multe pisici își păstrează comportamentul tineresc până la vârsta adultă, vă puteți întreba: când se opresc pisicile din creștere și la ce vârstă devin pisici adulte?

Când sunt pisicile adulte?

Într-o zi, aveți un pisoi micuț care aleargă prin casă și, înainte să vă dați seama, el devine o pisică mare. Poate părea că ele cresc peste noapte, dar pisicile trec de fapt prin șase etape de viață, după cum explică International Cat Care în inițiativa lor CatCare for Life. O modalitate de a determina când pisica ta este adultă este să o încadrezi în urma din următoarele categorii:

  • Pisoi (0 – 6 luni)
  • Junior (7 luni – 2 ani)
  • Adult (3 ani – 6 ani)
  • Matur (7 ani – 10 ani)
  • Senior (11 ani – 14 ani)
  • Super senior (15+ ani)

Asemenea corespondenților lor bipezi, stadiile de dezvoltare a pisicilor sunt numărate în săptămâni și luni până la vârsta de doi ani.

La ce vârstă se opresc pisicile din creștere?

La vârsta de aproximativ un an, pisica dumneavoastră va fi complet dezvoltată. Pisicile ajung la vârsta adultă în stadiul junior, moment când trec la stadiul de adult. Puteți să vă gândiți la asta ca și cum pisica dvs. ar fi la sfârșitul adolescenței, iar la 20 de ani devin tineri adulți plini de energie și vervă.

Pisică mare Maine coon întinsă pe o canapea gri.Pe măsură ce pisica dumneavoastră ajunge la vârsta adultă, medicul veterinar vă poate ajuta să determinați greutatea ideală a pisicii dumneavoastră și vă poate recomanda un plan de alimentație care să vă ajute să îi optimizați sănătatea. Puteți lucra împreună pentru a modifica acest plan pe măsură ce pisica dumneavoastră trece la fiecare nouă etapă a vieții. Este important să programați această vizită pentru a putea stabili aceste date de bază, permițându-vă să urmăriți starea de sănătate a pisicii dumneavoastră pe măsură ce îmbătrânește. Controalele regulate vă permit, de asemenea, să urmăriți greutatea și starea corporală a pisicii dumneavoastră. Menținerea greutății optime a pisicii dumneavoastră pe tot parcursul vieții o va ajuta să trăiască mai mult și îi va reduce riscul de a suferi de anumite boli, cum ar fi diabetul.

Pedigree și pisici de rasă mixtă

Majoritatea pisicilor sunt ceea ce noi numim fie domestice cu păr scurt, fie domestice cu păr lung, sau pur și simplu de rasă mixtă. Toate pisicile sunt frumoase, unice, indiferent de rasă. Deși există zeci de rase de pisici recunoscute în întreaga lume, mărimea lor nu variază nici pe departe la fel de mult ca rasele de câini. Pisica medie cântărește în jur de 4 kilograme. RasaMaine Coon este cea mai mare rasă de pisici, iar masculii pot cântări până la 10 kilograme și pot crește până la o înălțime de 40 cm! Pe de altă parte, cea mai mică rasă de pisică, Singapura, cântărește cel mult 3,5 kilograme. Singapura nu numai că este mai mică, dar ajunge la vârsta adultă mai târziu, în jurul vârstei de doi ani.

Pisicile de rasă au tendința de a fi mai predispuse la probleme de sănătate decât pisicile comune, deoarece au fost create de oameni prin consangvinizare. Așadar, dacă decideți că doriți o pisică cu pedigree, nu uitați să vă documentați cu privire la problemele pe care le-ar putea avea și alegeți întotdeauna un crescător care face toate testele de sănătate corespunzătoare. Evitați pisicile care au o formă extremă a corpului, cum ar fi fețele foarte plate, picioarele mici sau fără păr. Aceste pisici pot avea o calitate a vieții sub medie din cauza caracteristicilor lor fizice.

Dacă v-ați crescut pisica de la vârsta de pisoi sau din stadiul de junior, aveți o idee destul de bună despre temperamentul și nevoile socio-emoționale ale acesteia. De asemenea, îi cunoașteți locul preferat pentru somn și jucăria preferată. Pe măsură ce prietenul dvs. blănos crește, trebuie să vă asigurați, de asemenea, că are parte de un plan de hrană echilibrat și nutritiv, cu formule în funcție de categoria sa de vârstă, astfel încât să primească vitaminele și nutrienții de care are nevoie. Medicul veterinar vă poate ajuta să alegeți cea mai potrivită hrană pe parcursul tuturor etapelor fascinante din viața pisicii dumneavoastră.

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., este o scriitoare premiată, cercetătoare și de mult timp mamă de pisici. Este membră profesionistă a Cat Writers' Association (CWA) (Asociația scriitorilor despre pisici) și a scris pentru companii și organizații de top din industrie, inclusiv What to Expect When You're Expecting (La ce să te aștepți când aștepți pui) și NIU STEM Read. Căutați-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne BVSc FRCVS