Graficul de dezvoltare a pisoiului dvs.

Publicat de către Jean Marie Bauhaus
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

În primul an de viață al unui pisoi se întâmplă multe lucruri. Este greu de crezut că, în doar douăsprezece luni, un pisoi micuț, care miaună și care abia încape într-o palmă, se poate transforma într-o pisică adultă cu drepturi depline. O schemă tipică de creștere a pisoiului arată că cele mai multe schimbări — și cele mai uimitoare — au loc în primele opt săptămâni. Consultați acest calendar de dezvoltare a pisoiului dvs. pentru a afla care sunt cele mai importante etape din călătoria sa de transformare în pisică adultă.

1 – 3 săptămâni: Pisoii încep să vadă și să audă

O mamă pisică cu părul lung doarme cu lăbuța în jurul unui pisoi nou-născut.Pisicuțele se nasc cu ochii și urechile închise și își petrec aproximativ o săptămână din viață fără să vadă și fără să audă. Ochii și urechile lor încep să se deschidă în a doua săptămână de viață, constată Cats Protection, dar vederea și auzul lor nu sunt încă foarte bine dezvoltate. În această perioadă este o idee bună să le țineți departe de luminile strălucitoare și de zgomotele puternice. Ochii albaștri cu care se nasc puii de pisică pot începe să își schimbe culoarea începând cu a treia săptămână, moment în care urechile lor încep să se ridice și să se îndrepte în sus, făcându-le cunoștință cu o lume cu totul nouă, plină de sunete.

Puii de pisică vor începe să scoată mici zgomote de „mieunat” la câteva zile după naștere pentru a o anunța pe mama lor că le este foame sau că sunt necăjiți, afirmă Cats Protection, iar torsul începe de obicei câteva săptămâni mai târziu. Pisicuțele tind să devină mai vocale pe măsură ce încep să meargă, să se joace și să exploreze împrejurimile.

3 – 7 săptămâni: Plimbarea, înțărcarea și folosirea litierei

În jurul vârstei de trei săptămâni este, de obicei, momentul în care pisicuțele încep să facă primii pași șovăitori. Acestea încep să se clatine și să fie nesigure, însă pe măsură ce echilibrul începe să se îmbunătățească în a patra săptămână, devin mai încrezătoare și dornice să exploreze împrejurimile. Până la a cincea sau a șasea săptămână, când pisicuțele sunt suficient de încrezătoare în noua lor mobilitate, veți vedea că natura energică, jucăușă și curioasă a pisoiului va începe să iasă la iveală! Sub supravegherea dvs. atentă, puteți începe să le permiteți să exploreze împrejurimile și să experimenteze noi priveliști, sunete și mirosuri. Acesta este un moment bun pentru a începe să vă adaptați interiorul locuinței conform necesităților pisicii, dacă nu ați făcut-o deja.

În timpul celei de-a patra și a cincea săptămâni, echilibrul pisoiului dumneavoastră ar trebui să se îmbunătățească. Acesta este un moment bun pentru a-i face cunoștință cu litiera, spun cei de la Cats Protection. Pisicuțele învață de obicei ce trebuie să facă urmărindu-și mama, așa că tot ce trebuie să faceți este să le arătați cutia. Țineți cont de faptul că ele încă învață și că se vor întâmpla accidente.

La pisoi, alimentația solidă poate fi introdusă începând cu a treia săptămână, dar înțărcarea este un proces treptat, care poate dura câteva săptămâni. Pet Food Manufacturers’ Association (Asociația producătorilor de alimente pentru animale de companie) (PFMA) recomandă hrănirea mamei care alăptează și a pisoilor săi cu aceeași hrană completă pentru pisoi în prima etapă a înțărcării, pentru a facilita tranziția. Deși pot mânca aceeași hrană, pisicuțelor trebuie să li se ofere o formulă umedă sau hrană uscată înmuiată atunci când începe procesul de înțărcare.

Până la șase-opt săptămâni, pisicuțele dvs. vor fi terminat tranziția la hrana solidă și ar trebui să fie hrănite exclusiv cu hrană de înaltă calitate pentru pisoi. Pentru îndrumări cu privire la cantitatea de hrană, PFMA recomandă să urmați instrucțiunile producătorului tipărite pe ambalaj și să cântăriți hrana pisoiului cu un cântar de bucătărie precis pentru a vă asigura că acesta primește cantitatea potrivită de energie și nutrienți. Majoritatea pisicuțelor vor dori să fie hrănite „puțin și des”, așa că este posibil să doriți să le împărțiți aportul zilnic de hrană în porții mai mici pe parcursul zilei. Cu toate acestea, fiecare pisoi este unic, așa că monitorizați dezvoltarea și starea corporală a pisoiului dumneavoastră, adaptați-i modelele de hrănire în mod corespunzător și adresați-vă medicului veterinar în cazul în care aveți nelămuriri.

8 – 12 săptămâni: Socializarea și primele vaccinuri

Știați că pisoii au două rânduri de dinți pe măsură ce înaintează în vârstă, la fel ca și oamenii? Dinții de lapte ai felinelor încep să apară în a doua săptămână, iar pisoiul dumneavoastră ar trebui să aibă toți dinții de lapte până la vârsta de opt săptămâni. La patru luni, vor începe să le apară dinții de adult, iar la șase luni ar trebui să aibă toți dinții de adult.

Pisoiul ar trebui să fie dus la prima vizită la veterinar în această perioadă. Pisoii au nevoie de primele vaccinuri la aproximativ opt săptămâni, urmate de vaccinuri de rapel la aproximativ 12 săptămâni. RSPCA afirmă că pisicuțele sunt vaccinate în mod obișnuit împotriva virusului herpesului felin, a calicivirusului felin, a enteritei infecțioase feline și a virusului leucemiei feline. Medicul veterinar vă poate sfătui cu privire la alte afecțiuni împotriva cărora pisoiul dumneavoastră ar putea avea nevoie să fie vaccinat.

Aceasta este perioada ideală pentru a începe procesul de socializare al pisoiului. Perierea, îmbrățișarea și joaca cu acesta nu numai că îi vor sprijini dezvoltarea și vor crea legături afective, dar îl vor obișnui și să fie luat în brațe și purtat. RSPCA afirmă că este, de asemenea, momentul potrivit pentru a începe să vă prezentați pisoiul altor persoane și copii, precum și altor pisici și câini sănătoși și complet vaccinați. Acest lucru nu numai că îl va pregăti pentru a merge într-un cămin permanent, dar îl va ajuta să devină o pisică adultă sănătoasă și bine adaptată din punct de vedere emoțional.

Pisoi mic calico se ghemuiește sub un scaun de răchită.

3 – 6 luni: Gata de adopție și sterilizare

Puii de pisică nu ar trebui să fie separați de mamă și de „colegii” de litieră până când nu au fost complet înțărcați și socializați. Puii de pisică continuă să învețe comportamentul normal al pisicilor de la mama lor până în cea de-a zecea săptămână, așa că, pentru a oferi fiecărei pisicuțe cele mai bune șanse de a deveni o pisică bine adaptată, este mai bine să așteptați cel puțin zece săptămâni înainte de a le permite să plece într-o nouă familie. De asemenea, puteți aștepta douăsprezece săptămâni pentru a trece la următoarea etapă importantă de vaccinare din calendarul pisoiului.

Majoritatea pisicuțelor sunt pregătite pentru sterilizare începând cu aproximativ patru luni, deși un medic veterinar poate efectua procedura mai devreme în cazul în care consideră că pisicuța poate suporta, fără riscuri, o anestezie generală.

1 an: Nu mai este pisoi

În momentul în care împlinește un an, pisoiul nu mai este considerat pisoi, ci pisică adultă. Deși este posibil ca pisica să aibă încă un comportament de pisoi și să mai aibă de crescut pisica dvs. proaspăt adultă este pregătită să treacă la o formulă de hrană de înaltă calitate pentru pisici adulte. Urmați instrucțiunile de hrănire recomandate înscrise pe noua hrană pentru pisici pentru a stabili cât de mult și cât de des trebuie hrănite.

Deși o pisică este considerată adultă la vârsta de un an, din punct de vedere al dezvoltării, adolescența pisicilor durează de obicei până la vârsta de aproximativ 18 luni. În această perioadă, este posibil ca acestea să dea încă dovadă de caracterul jucăuș și energic al unui pisoi, precum și de un comportament tipic "adolescentin", care poate include testarea limitelor și acte de rebeliune, cum ar fi zgârierea mobilei sau marcarea teritoriului. Dar nu trebuie să vă faceți griji. De obicei, pisicile încep să se maturizeze și să se liniștească după optsprezece luni, iar până la cea de-a doua aniversare, pisica dvs. își va fi dezvoltat pe deplin personalitatea de adult.

Este minunat să privești un pisoi transformându-se dintr-un nou-născut micuț într-o pisică adultă. Știind la ce să vă așteptați pe măsură ce pisoiul dumneavoastră crește vă va permite să îl ajutați să devină un tovarăș de viață sănătos și fericit.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este posesoarea unor animale de companie, o bloggeriță iubitoare de animale de companie și o romancieră din Tulsa, Oklahoma, unde de obicei scrie sub supravegherea unei grămezi de copilași blănoși.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Articole asociate

 • Alegerea unei pisici de rasa

  Daca esti interesat de alegerea unei pisici de rasa, este important sa fii atent la mui multe aspecte. Click aici si vezi ce trebuie sa stii inainte de a alege pisoiul dorit!
 • Adoptarea unei pisici adulte | Hillspet.ro

  Când adoptați o pisică adultă vă faceți imediat o idee despre temperamentul ei. Personalitatea unei pisici adulte este mai consistentă, iar dvs. veți observa imediat orice neregulă, atunci când interacționează cu personalul din adăpost.
 • De unde pot adopta o pisica?

  Te intereseaza sa stii de unde poti adopta o pisca? Afla mai multe despre acest subiect, contactand un adapost sau un crescator. Click aici si vezi detalii!
 • De ce sa adopti o pisica?

  Vrei sa afli de ce sa adopti o pisica poate fi cea mai buna optiune? Click aici si descopera mai multe sfaturi si informatii cu privire la adoptiile de pisici!

Produse asociate