Scaunul pisicii: Un ghid complet

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

În calitate de părinte de pisică, curățarea litierei s-ar putea să nu fie una dintre activitățile dvs. preferate (dacă este, avem o mulțime de litiere pentru dvs. aici!). Dar verificarea scaunului pisicii pentru a vă asigura că are o culoare și o formă normală este una dintre modalitățile prin care puteți detecta semnele unor posibile probleme de sănătate.

Majoritatea pisicilor își fac nevoile cel puțin o dată pe zi, iar scaunul pisicii este un indicator excelent al stării de sănătate a pisicuței dumneavoastră. Vă poate spune dacă se confruntă cu stresul sau cu o boală subiacentă, sau dacă hrana nu îi priește.

Familiarizându-vă cu felul în care arată un „scaun bun”, vă puteți asigura că sunteți pregătiți să recunoașteți când scaunul acesteia nu pare normal. Desigur, mulți dintre noi, părinții de animale de companie, nu avem tăvițe pentru litieră și practic nu vedem niciodată fecalele pisicilor noastre, deoarece acestea ies afară pentru a-și face nevoile. În acest caz, puteți totuși să vă uitați la schimbări în ceea ce privește frecvența cu care pisica dvs. iese afară sau dacă observați fecale moi sau lichide în jurul părții din spate. În cazul în care aveți suspiciuni cu privire la probleme, puteți să oferiți o tavă pentru litieră și să vă convingeți.

Scaun de pisică sănătos vs. nesănătos: Ce trebuie să urmăriți

Scaunul sănătos este, în general, maleabil (ca plastilina: nici prea moale, nici prea tare). Acesta este considerat standardul de aur și este un semn că pisica dumneavoastră își elimină scaunul în mod normal. Scaunul sănătos este de culoare maro închis, dar nu prea închis, deoarece un scaun negru poate însemna sânge în scaun. Un scaun prea ușor poate indica, de asemenea, o problemă mai gravă, cum ar fi o boală de ficat, deoarece poate fi un indiciu de obstrucționare a canalului biliar, precizează Manualul veterinar Merck MSD.

Bilele mici și tari de fecale sunt considerate anormale și nesănătoase, deoarece pot fi un indicator al constipației. Aceasta este o problemă serioasă pentru pisici, deoarece poate indica preocupări legate de sănătate problematice, cum ar fi afecțiuni neurologice sau metabolice sau o obstrucție a colonului, notează International Cat Care(ICC). Aceștia adaugă că tot constipația poate fi, de asemenea, un semn că pisica dvs. este deshidratată. Trebuie neapărat să apelați la medicul veterinar dacă pisica dumneavoastră elimină bile mici și tari de fecale.

Pisică gri dormind pe marginea unei canapele din piele maro.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la scaunele moi sau lichide care nu au o formă bine definită. Diareea pisicii este cauzată de o varietate de lucruri, de la infecții virale la paraziți intestinali la intoleranță alimentară. Dacă nu vă uitați cu atenție, puteți confunda scaunul lichid cu urina. Asigurați-vă că vă uitați întotdeauna bine și atent la ceea ce adunați sau folosiți o pereche de mănuși de unică folosință pentru a testa textura.

Nu toate excrementele neobișnuite ale pisicii reprezintă un motiv de panică, dar necesită o observație atentă. PDSA afirmă că este obișnuit ca pisicile să aibă diaree după o schimbare de hrană, de exemplu. Dar dacă acest tip de scaun persistă mai mult de 24 de ore sau este însoțit de vărsături, letargie sau scaune cu sânge, se recomandă să duceți pisica la veterinar. Este mai bine să fim siguri.


Pregătirea probelor de fecale de pisică

La fiecare vizită anuală, medicul veterinar vă va cere o mostră de scaun, astfel încât laboratorul să poată efectua teste pe materiile fecale. Cel mai bine este ca probele să fie colectate în recipiente de plastic aprobate, pe care cabinetul veterinar vi le va pune la dispoziție. Dar puteți, de asemenea, să luați un recipient de la cabinet înainte de programare sau să cumpărați unul online sau de la un magazin de animale de companie. Țineți minte: laboratorul are nevoie de o mostră proaspătă, așa că este important să nu vă luați comoara din litieră până în ziua în care o lăsați la veterinar. După ce puneți materiile fecale în recipientul de plastic aprobat pentru probe, păstrați-l la frigider, dacă acest lucru este posibil, și nu uitați să notați data și ora recoltării, astfel încât cabinetul veterinar să aibă informații exacte.

Mai multe pisici, mai multe controale

Dacă aveți mai multe pisici, nu trebuie neapărat să colectați o probă de la fiecare animal în parte, cu excepția cazului în care medicul veterinar vă cere în mod special acest lucru. Cu toate acestea, dacă găsiți scaun cu sânge, probabil că va trebui să cercetați cutia de gunoi pentru a determina care pisică poate avea o problemă de sănătate. Desigur, dacă o pisică este bolnavă, este posibil ca și celelalte să fie bolnave. Dacă observați o problemă serioasă la o pisică, încercați să o izolați cu propria litieră până când o puteți duce la veterinar.

Credeți sau nu, scaunul pisicii dumneavoastră vă poate spune multe despre starea ei de sănătate. Prin încorporarea unui control al scaunului în rutina zilnică de curățare a litierei, o puteți ajuta să o mențineți în formă și să-i oferiți un mediu curat și sănătos.


Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien este scriitoare, mamă și „părinte” de animale de companie cu vechime, ale cărei două pisici Albastru de Rusia fac regulile casei. Lucrările ei apar, de asemenea, în Care.com, What to Expect și Fit Pregnancy, unde scrie despre animalele de companie, sarcină și viața de familie. Căutați-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Emma Milne

Articole asociate

 • Boala Tractului Urinar Inferior (BTUIP)

  Boala tractului urinar la pisici sau BTUIP este o afectiune medicala ce afecteaza vezica sau uretra pisicii. Click aici si afla mai multe informatii!
 • Stare de rău și diaree: Este vorba de o urgență felină?

  La fel ca și oamenii, pisicile se pot confrunta ocazional cu tulburări digestive. Dacă pisica dumneavoastră prezintă oricare dintre următoarele, mai ales după ce mănâncă, este posibil să aibă un stomac sensibil.
 • Infectiile Tractului Urinar la Pisici

  Infectiile urinare la pisici reprezinta o afectiune des intalnita. Afla mai multe sfaturi si informaii despre cum poti ajuta la tratarea acestor infectii aici!
 • Beneficiile Sterilizarii la Pisici

  De ce este importanta sterilizarea la pisici? Vezi care sunt cele mai importante sfaturi si informatii, dar si beneficiile despre operatia de sterilizare a pisicii aici!

Produse asociate

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH cu PUI

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> este concepută pentru a susține sănătatea tractului urinar al pisicii tale pentru o viață mai lungă și mai fericită. </p><p>Conține formula unică pentru managementul greutății care ajută pisicile sterilizate să se mențină sănătoase și în formă. </p>
  Buy Now »