Pisica dvs. își ascunde durerea? Recunoașterea semnelor și simptomelor.

Published by
min read

Semnele unei afecțiuni sunt ușor de omis la pisici; acestea nu seamănă cu semnele răcelilor de care suferă oamenii din când în când. Pisicile au tendința de a-și ascunde durerea, astfel este mai dificil să îi acordați îngrijire atunci când are nevoie cel mai mult. Dar dacă știți la ce anume să vă uitați, puteți să recunoașteți simptomele durerii din vreme și să-i acordați ajutorul de care are nevoie.

De ce își ascund pisicile durerea

Tendința pisicilor de a-și ascunde disconfortul este considerată a fi o trăsătură dobândită din zilele lor în sălbăticie, când boala sau rănirea le transformau în ținte pentru animalele de pradă din apropiere. Nu numai că aspectul de slăbiciune face o pisică sălbatică mult mai vulnerabilă, dar o și expune pericolului de a fi hărțuită sau chiar abandonată de grupul său.

Deși în prezent pisicile domestice, în general, nu trebuie să-și facă griji că vor deveni o pradă, ele pot vedea în alte animale de companie din casă sau chiar oameni, un posibil competitor pentru resursele de hrană și apă. Fie că sunt conduse de un instinct puternic înrădăcinat sau de o logică exagerat de protectoare, pisicile se tem că dacă arată semnele de durere vor pierde în fața altui animal mai în formă, încurajându-se astfel să-și mascheze durerea.


Simptomele durerii la pisici

Orange and white cat lying down staring straight ahead.
O pisică care se confruntă cu durere va afișa deseori modificări de comportament care pot ajuta proprietarul să-și dea seama că ceva nu este în regulă. Conform Vetstreet, semnele frecvente ale durerilor sau afecțiunilor la pisici includ:

 • Se ascunde
 • Stă nemișcată și încovoiată
 • Nu este interesată de oameni, de alte animale sau activități
 • Neglijează să-și facă toaleta sau exagerează cu aceasta într-un singur loc
 • Toarce, miaună excesiv sau vocalizează într-un mod neobișnuit
 • Este agitată sau agresivă față de mediul prietenos din jur
 • Își face nevoile în afara litierei

De asemenea, pisicuțele care au dureri pot prezenta o pierdere a apetitului, vărsături neobișnuite sau alte modificări notabile de comportament. O pisică care se confruntă cu o durere cronică, cum ar fi artrita, poate înceta să mai folosească litiera pentru că este mult prea greu să se urce în ea. Din acest motiv, ea poate să evite să se cațere sau să sară pe ansamblul ei. 

 

Cum vă poate ajuta medicul veterinar

Orange and white tabby cat lying in a brown cat bed.Orice comportament anormal al pisicii dvs. ar trebui să impună o vizită la medicul veterinar, care poate să stabilească dacă aceste modificări sunt cauzate de durere sau boală, și să colaboreze cu dvs. pentru a trata cauza. De asemenea, medicul veterinar vă poate ajuta să țineți sub control durerea cu o rețetă pentru analgezice, terapie prin căldură, reabilitare fizică sau chiar masaj.

Dacă pisicuța dvs. este supraponderală, medicul dvs. veterinar îi poate recomanda o hrană pentru controlul greutății, în special dacă se confruntă cu dureri articulare cronice. Anumite suplimente pentru articulații pot ajuta la menținerea mobilității, dar în cele din urmă poate doriți să încercați o hrană terapeutică pentru a ține sub control afecțiunea de bază.

Un lucru pe care nu ar trebui să-l faceți vreodată pentru pisicuța dvs. este să-i administrați analgezice fără rețetă, deoarece pot fi toxice pentru sistemul digestiv al pisicii. Trebuie să stabiliți cu medicul veterinar ce suplimentele intenționați să-i administrați pentru a vă asigura că acestea sunt sigure pentru pisici. De asemenea, medicul veterinar ar putea prescrie medicamente antidepresive pentru a ajuta pisica să facă față durerii și modificării stilului de viață.

Cum puteți ajuta dvs.

La revenirea acasă, luați în considerare mutarea patuțului, a vaselor pentru hrană și apă, și a litierei, astfel încât să poată ajunge mai ușor la acestea. Asigurați-vă că litiera este ușor de accesat. Dacă aveți un model cu capac sau cu laterale adânci, ar trebui să-l înlocuiți cu unul care are o structură deschisă, mai puțin adâncă, pe care să o curățați mult mai frecvent pentru a o ajuta să se acomodeze. Familie mare? Aveți grijă ca celelalte animale de companie sau copii să nu se joace (prea violent) cu pisica. Această poate scăpa singură dintr-un astfel de joc, însă nu veți dori ca ea să-și piardă încrederea în oameni în timpul convalescenței.

Desigur că cel mai bun medicament este prevenția. Controalele anuale la medicul veterinar și o hrană bine echilibrată vor contribui foarte mult la prevenirea dezvoltării unei afecțiuni dureroase.

În calitate proprietar de animal de companie, cu siguranță că vă doriți ca pisicuța dvs. să fie sănătoasă toată viața. Dacă învățați să recunoașteți durerea veți contribui la o mai bună calitate a veții pisicii.
 

Biografie colaborator

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este o autoare de ficțiune și o scriitoare și redactor independent, care locuiește în Tulsa, Oklahoma. Scrie frecvent despre animale de companie și despre sănătatea acestora, în biroul său de acasă unde este supravegheată de o grămadă de ghemotoace de blană.

Related Articles

Related Products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Mature Adult 7+ hrană pentru pisici cu pui

  Tehnologia avansată cu fibre ajută la reducerea formării ghemelor de păr la pisicile adulte care locuiesc în interior
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten hrană pentru pisici cu pui

  Pisoii au nevoie de cantități optime diferite de nutrienți pentru o dezvoltare sănătoasă. Acești nutrienți trebuie să fie perfect echilibrați, deoarece o cantitate prea mare poate să fie la fel de dăunătoare ca o cantitate prea mică.  De asemenea este important să se utilizeze ingrediente de calitate superioară pentru o digestie sănătoasă, sensibilă în mod special în această perioadă a vieții. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> este o nutriție perfect echilibrată care se adresează nevoilor individuale ale pisoiului tău, evitând orice deficit sau exces de nutrienți. 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten 1st Nutrition Mousse cu pui şi curcan

  Nutriţie perfect echilibrată, cu gust delicios de mousse de pui, pentru a susţine imunitatea şi creşterea sănătoasă a pisoilor