Pisica dvs. își ascunde durerea? Recunoașterea semnelor și simptomelor.

Poate fi ușor să nu recunoașteți semnele că pisica dvs. este bolnavă; acestea nu seamănă cu răcelile pe care oamenii le contractează din când în când. Pisicile au tendința de a-și ascunde durerea, făcând dificilă îngrijirea pe care i-o acordați când au nevoie cel mai mult. Dar dacă știi ce să căutați, puteți să recunoașteți simptomele de durere din vreme și să-i acordați ajutorul de care are nevoie.

De ce își ascund pisicile durerea

Tendința pisicilor de a-și ascunde disconfortul este considerată a fi un fapt al trecutului evolutiv din zilele lor în sălbăticie, când boala sau rănirea le foloseau drept ținte pentru animalele de pradă din apropiere. Nu numai că aspectul de slăbiciune face o pisică sălbatică mult mai vulnerabilă, dar o și expune pericolului de a fi hărțuită sau chiar abandonată de grupul său.

Deși în prezent pisicile domestice, în general, nu trebuie să-și facă griji că vor deveni o pradă, ele pot vedea în alte animale de companie în casă, sau chiar oameni, un posibil competitor pentru resursele de hrană și apă. Fie că sunt conduse de un instinct puternic înrădăcinat sau o logică exagerat de protectoare, pisicile se tem că arătându-și semnele de durere le va face să piardă în fața altui animal mai merituos, încurajându-se să-și mascheze durerile.

Simptomele frecvente de durere la pisici

Orange and white cat lying down staring straight ahead.O pisică care se confruntă cu durere va afișa deseori modificări de comportament care pot ajuta un deținător abil de animal de companie să-și dea seama că ceva nu este în regulă. Conform Vetstreet, semnele frecvente că pisica dvs. este bolnavă sau are dureri includ:

 • Ascunde
 • Stă nemișcată și încovoiată
 • Nu este interesată de oameni, de alte animale sau de activități
 • Neglijează să-și facă toaleta sau exagerează cu aceasta într-un singur loc
 • Toarce, miaună excesiv sau vocalizează neobișnuit
 • Agitată sau agresivă față de mediul prietenos din jur
 • Își face nevoile în afara tăviței cu nisip

De asemenea, pisicuțele care au dureri pot indica o pierdere a apetitului, vărsături neobișnuite, comportament sufocant sau alte modificări notabile în personalitate și purtare. O pisică care se confruntă cu o durere cronică, cum ar fi artrita, pot înceta să mai folosească tăvița cu nisip pentru că este mult prea greu să se urce în ea. Din acest motiv, ea se poate opri din a se cățăra sau sări pe stinghiile copacului său.

 

Cum vă poate ajuta medicul veterinar

Orange and white tabby cat lying in a brown cat bed.Orice comportament anormal al pisicii dvs. ar trebui să impună o vizită la medicul veterinar, care poate ajuta să stabilească dacă aceste modificări sunt din cauza durerii sau a bolii, și să colaboreze cu dvs. pentru a trata cauza. De asemenea, medicul veterinar poate ajuta la controlul durerii, care poate include rețetă pentru analgezice, terapie prin căldură, reabilitare fizică sau chiar masaj.

Dacă pisicuța dvs. este supraponderală, medicul dvs. veterinar îi poate recomanda o hrană pentru controlul greutății, în special dacă se confruntă cu dureri articulare cronice. Anumite suplimente pentru articulații pot ajuta la menținerea mobilității sale, dar în cele din urmă poate doriți să explorați o hrană terapeutică pentru a ajuta la controlul unei condiții de bază.

Un singur lucru pe care nu ar trebui să-l faceți vreodată pentru pisicuța dvs. este să-i administrați analgezice fără rețetă, care pot fi toxice pentru sistemul digestiv al pisicii. Trebuie să stabiliți cu medicul veterinar ce suplimentele intenționați să-i dați pentru a vă asigura că acestea sunt sigure pentru ea. De asemenea, medicul veterinar ar putea prescrie medicamente antidepresive pentru a ajuta pisica să facă față la durere și să susțină modificările stilului săi de viață.

Cum puteți ajuta dvs.

La revenirea acasă, luați în considerare mutarea patului ei, a vaselor pentru hrană și apă, și a tăviței cu nisip, astfel încât să poată ajunge mai ușor la acestea. Asigurați-vă că tăvița cu nisip este destul de simplu de accesat. Dacă aveți un model cu capac sau cu laterale adânci, ar trebui să-l înlocuiți cu unul care are o structură deschisă, mai puțin adâncă, pe care să o curățați mult mai frecvent pentru a o ajuta să se acomodeze. Familie mare? Preveniți alte animale sau copii care încearcă să se joace (violent) cu ea. Ea poate scăpa singură, însă nu veți dori ca ea să-și piardă încrederea în oameni în timpul convalescenței.

Desigur că cel mai bun medicament este prevenția. Controalele anuale la medicul veterinar și o hrană bine echilibrată vor contribui foarte mult la prevenirea dezvoltării unei afecțiuni dureroase.

În calitate deținător de animal de companie, cu siguranță că vă doriți ca pisicuța dvs. să fie sănătoasă toată viața ei. Învățarea recunoașterii durerilor sale va contribui la îmbunătățirea calității vieții partenerul dvs. blănos.

Biografie colaborator

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este o autoare de ficțiune și o scriitoare și redactor independent, care locuiește în Tulsa, Oklahoma. Scrie frecvent despre animale de companie și despre sănătatea acestora, în biroul său de acasă unde este supravegheată de o grămadă de ghemotoace de blană.

Articole despre îngrijirea animalului de companie

 • Ghemele de păr | Hillspet.ro

  Aproape toți proprietarii de pisici au văzut un ghem de păr sau au auzit cum pisica lor încerca să elimine unul. De obicei, nu este o problemă dacă pisica înghite fire de păr, dar câteodată acestea se strâng în stomac și formează gheme.
 • Beneficiile sterilizării | Hillspet.ro

  Sterilizarea este o procedură chirurgicală care vă împiedică pisica să se reproducă. Dacă pisica dvs. trăiește în aer liber sau dacă aveți mai multe pisici de apartament ar trebui să luați în considerare sterilizarea.
 • Din ce cauze vomită pisica dvs. imediat după ce mănâncă | Hillspet.ro

  Atunci când pisica lor vomită după ce mănâncă, deținătorii de pisici dau vina deseori pe noua hrană a acesteia. Conexiunea pare logică, dar alți factori ar putea indica o cauza diferită a acestui comportament.
 • Ce înseamnă dacă pisica are nasul uscat | Hillspet.ro

  Proprietarii de animale întreabă adesea dacă nasul uscat și cald înseamnă că pisica lor este bolnavă. Pe scurt: nu. Nasul unei pisici sănătoase poate să varieze de la uscat la umed de câteva ori pe zi. Există multe motive, care nu au nicio legătură cu sănătatea, pentru care o pisică poate avea un nas uscat și cald.
 • Starea de rău și diareea: reprezintă o urgență? | Hillspet.ro

  Primul pas, dacă animalul dvs. nu se simte bine sau are diaree, este să nu îl mai hrăniți și să îi oferiți puțină apă des. Dacă animalul dvs. vomită în continuare, cereți sfatul medicului veterinar.
 • Informații importante despre BTUIP și infecțiile tractului urinar inferior la pisici | Hillspet.ro

  Sentimentele de frică și anxietate ne pot afecta pisicile, la fel cum ne afectează și pe noi. Stresul apare la pisici din mai multe motive. Indiferent de cauză, dacă pisica dvs. este stresată ar putea exista o problemă ascunsă.