Pisica dvs. își ascunde durerea?
Recunoaşteţi semnele şi simptomele

Atunci când pisica dvs. este bolnavă semnele pot fi omise foarte ușor; nu toate seamănă cu răcelile pe care le contactează oamenii din când în când. Pisicile au tendința să își ascundă durerea, fiind astfel dificil să avem grijă de ele corespunzător atunci când au nevoie de asta. Dar dacă știți la ce anume trebuie să vă uitați, puteți recunoaște simptomele durerii în stadiu incipient și vă puteți ajuta pisica atunci când are nevoie.

De ce își ascund pisicile durerea

Orange and white cat lying down staring straight ahead.Se consideră că tendința pisicilor de a-și masca disconfortul a evoluat din perioada în care acestea trăiau în sălbăticie, atunci când boala sau rănile le transformau într-o țintă ușoară pentru prădători. Slăbiciunea nu doar că le făcea vulnerabile, dar riscau să fie abandonate și de grupul lor.

Deși pisicile domestice de astăzi nu trebuie să își facă griji că vor deveni o pradă ușoară, ele pot să privească celelalte animale din casă - sau chiar și oamenii - ca și competitori pentru resurse, cum ar fi apa sau hrana. Fie că sunt influențate de un instinct înrădăcinat sau de o logică protectoare, pisicile se tem să își arate durerea deoarece pot pierde în fața unui animal în putere, iar astfel sunt încurajate să mascheze simptomele.

 

Pisicile care suferă de dureri vor afișa câteva schimbări de comportament ce pot ajuta proprietarul să înțeleagă că ceva nu este în regulă. Conform Vetstreet, cele mai frecvent întâlnite semne ale durerii la pisici sunt:

  • Se ascund
  • Stau nemișcate și cocoșate
  • Își pierd interesul pentru oameni, alte animale ce companie sau activități
  • nu se mai curăță, sau se curăță exagerat într-un singur loc
  • Torc, miaună în exces sau scot sunete neobișnuite
  • Sunt agresive față de un mediu prietenos
  • Nu mai folosește litiera

Pisoii care au dureri prezintă de asemenea și un apetit redus, vomă, un comportament foarte atașat sau alte schimbări semnificative de personalitate. Dacă pisica suferă de durere cronică, precum cea cauzată de artrită, este posibil să nu mai folosească litiera deoarece este prea dificil să urce. Din acest motiv, este posibil este posibil să nu se mai urce sau să nu mai sară pe zonele înalte ale ansamblului ei de sisal.

 

Cum vă poate ajuta medicul veterinar

Orange and white tabby cat lying in a brown cat bed.Acasă, îi puteți reamenaja culcușul, bolurile de hrană și apă și litiera, astfel încât să fie mai accesibile pentru ea. Asigurați-vă că poate să coboare și să urce în litieră cu ușurință. Dacă aveți un model de litieră cu capac sau cu ramă înaltă, poate fi necesar să îl schimbați cu un model de litieră deschisă, cu ramă joasă și să o curățați mai des decât de obicei. Familie mare? Nu permiteți celorlalte animale sau copiilor să se joace cu pisica într-un mod prea dur. Poate va scăpa și de una singură din acel joc, dar nu vă doriți să își piardă încrederea în oameni în perioada convalescenței.

Desigur, cel mai bun medicament este prevenția. Un control anual la medicul veterinar și o hrană echilibrată vor ajuta la prevenirea unor afecțiuni dureroase.

Cu siguranță vă doriți ca pisicuța dvs. să fie sănătoasă pe tot parcursul vieții. Dacă veți recunoaște semnele durerii la pisici veți îmbunătăți calitatea vieții acesteia.

Articole despre îngrijirea animalului de companie