Câinele meu doarme toată ziua: Este normal?

Publicat de către Chrissie Klinger
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

V-ați gândit vreodată "câinele meu doarme toată ziua. Aș vrea să pot și eu!"? Câinii dorm mai mult decât oamenii și, deși i-am putea invidia puțin pentru astfel de obiceiuri pretențioase, cum ar fi un somn de cinci ore, este important să înțelegem de ce dorm atât de mult și să știm ce înseamnă cu adevărat pentru câini somnul excesiv.

Care sunt nevoile reale de somn ale câinelui meu?

Când vă petreceți timpul cu alți stăpâni de animale de companie, din curiozitate, ați putea întreba dacă și câinii lor dorm toată ziua. Din păcate, compararea obiceiurilor câinelui dvs. cu cele ale altui câine poate să nu fie cea mai bună modalitate de evaluare a unui posibil program normal. De cât de mult somn are nevoie câinele dumneavoastră depinde de mai mulți factori: vârsta, rasa, nivelul de activitate și condițiile de mediu.

Dacă, în general, câinele dumneavoastră doarme între 12-14 ore pe zi, probabil că nu aveți de ce să vă faceți griji, potrivit American Kennel Club (AKC). Cu toate acestea, în cazul în care acesta doarme peste 15 ore pe zi, ar trebui să acordați o atenție deosebită modului în care se comportă atunci când este treaz. Dacă pare letargic sau deconectat de oameni și de alte animale de companie, este timpul să vă vizitați medicul veterinar.

Luați în considerare schimbările de mediu atunci când câinele dumneavoastră pare că doarme mai mult decât în mod normal. Mici schimbări în viața câinelui dumneavoastră ar putea duce la schimbări mari în obiceiurile sale de somn.

  • Noi animale de companie: Dacă în casă a apărut brusc o pisicuță agitată, este posibil ca prietenul dvs. blănos să caute un loc liniștit pentru a se odihni.
  • Vremea caldă: Dacă vara câinele dumneavoastră devine somnoros, fiți atenți la semnele de epuizare din cauza căldurii cum ar fi letargia, salivarea excesivă sau vărsăturile.
  • O modificare de program: Ați obținut recent un nou loc de muncă sau v-ați schimbat programul de lucru? Un câine care rămâne singur acasă pentru perioade lungi de timp poate deveni plictisit sau singuratic.
  • Timpul de joacă s-a mărit: Câinele dumneavoastră a început recent să frecventeze un nou centru de primire pentru câini? Vă antrenați împreună pentru o cursă de 5 km? Creșterea timpului de joacă sau a exercițiilor fizice ar putea să vă obosească câinele și ar putea fi nevoie de ceva timp pentru ca acesta să se adapteze la noul nivel de exerciții înainte de a reveni la ritmul normal de somn.

Cățeluș Golden Retriever adormit pe o pătură flanelată roșie.

Cățeluși: Joacă-te mai mult, dormi mai mult

Vârsta este un factor important atunci când discutăm despre nevoile de somn ale unui câine. La fel cum bebelușii noștri au nevoie de mult somn, PDSA observă că unii căței pot dormi 18-20 de ore pe zi. Această odihnă esențială ajută sistemul nervos central, sistemul imunitar și mușchii lor să se dezvolte corespunzător. Mulți căței au parte de somnul de care au nevoie dormind pe parcursul întregii zile. Încurajați-vă câinele să doarmă în același loc liniștit și confortabil, astfel încât să puteți stabili o rutină, și încercați să împiedicați copiii sau alte animale de companie să îl deranjeze.

De asemenea, este posibil ca puii foarte mici să aibă nevoie de ajutor pentru a stabili o oră de culcare regulată. În fiecare seară și aproximativ la aceeași oră, stingeți toate luminile și atenuați zgomotele, cum ar fi televizorul, pentru a vă convinge animalul de companie că ar trebui să meargă la culcare odată cu dumneavoastră.

Somnul și îmbătrânirea

Câinii vârstnici tind să aibă nevoie de mai mult somn decât cei tineri sau adulți și, adesea, au nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni după efort. PDSA remarcă faptul că, uneori, câinii seniori pot deveni mai puțin activi din cauza durerilor articulare. În cazul în care câinele dvs. nu numai că doarme mai mult, dar are și probleme cu statul în picioare și mersul, este posibil să dezvolte osteoartrită.

O examinare de către medicul dvs. veterinar vă va ajuta să descoperiți care ar putea fi cauza pentru care câinele dumneavoastră doarme mai mult. Dacă animalul dvs. de companie este diagnosticat cu osteoartrită, medicul veterinar vă poate recomanda să îi mutați patul într-un loc mai cald și să adăugați o căptușeală suplimentară, precum și să urmăriți greutatea câinelui dvs. pentru a evita stresul suplimentar asupra articulațiilor.

Două boturi de câine care ies de sub o pătură

Câinele meu doarme toată ziua: Alți factori

Câinii de talie mare au tendința de a dormi mai des decât semenii lor mai mici. Câinii din rasele Newfoundland, Saint Bernard, mastiff și Great Pyrenees sunt cunoscute în special pentru faptul că sunt asemenea unor covorașe iubitoare și loiale. Dacă aveți un câine uriaș care adoră să doarmă, este posibil să aibă, pur și simplu, niște strămoși foarte relaxați.

Un pic de somn în plus din când în când, probabil că nu este ceva care să vă îngrijoreze, dar dacă somnul suplimentar al câinelui este însoțit de o schimbare a programului de hrană, sete neobișnuită sau urinare excesivă, este timpul să solicitați asistență medicală. Această combinație poate indica uneori diabetul canin sau boli de rinichi.

Ar putea fi o idee bună să urmăriți cum se comportă câinele dumneavoastră în timp ce doarme. Deși majoritatea părinților de câini și-a văzut câinele alergând în somn, alte mișcări pot fi un semnal de alarmă al unei probleme mai grave. Un câine care nu mai respiră sau sforăie poate fi expus riscului de a avea probleme respiratorii. Pe de altă parte, un câine care doarme atât de adânc încât nu aude nici măcar soneria de la ușă ar putea să își piardă auzul.

Dacă vă îngrijorează tiparele de somn ale animalului dvs. de companie, urmăriți-i comportamentele legate de alimentație, joacă și toaletă împreună cu comportamentele de somn neobișnuite. A afirma că"animalul meu doarme toată ziua" nu este suficient pentru a suspecta o potențială problemă, așa că transmiteți medicului veterinar suficiente informații pentru a afla ce se întâmplă.

Somnul adânc

Când vine vorba de tiparele de somn ale câinelui, nu există un răspuns simplu pentru a afla dacă acesta doarme prea mult sau prea puțin. Cel mai bun mod de a ști cu siguranță este să urmăriți o zi obișnuită pentru câinele dumneavoastră și să o discutați cu medicul dvs. veterinar în timpul controalelor regulate. Medicul veterinar poate confirma dacă tiparele de somn par normale pentru câinele dumneavoastră; în caz contrar, medicul veterinar vă poate recomanda modificări sau teste de luat în considerare. Odată ce realizați că tiparele de somn ale câinelui sunt normale, puteți dormi și dumneavoastră liniștit, știind că este bine, sănătos.

Autor

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger este posesoarea unor animale de companie, care își împarte bucuroasă casa cu ghemotoacele ei blănoase, cu doi copii și cu soțul ei. Chrissie se bucură de timpul petrecut cu toți membrii familiei sale atunci când nu predă, când nu scrie sau când nu publică pe blog. Ea se străduiește să scrie articole care să îi ajute pe proprietarii de animale de companie să trăiască o viață mai activă și mai plină de sens alături de animalele lor de companie.

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Articole asociate

Produse asociate