Creșterea unui cățeluș: Ce trebuie să știți

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Cățeii sunt mai mult decât adorabili, dar să recunoaștem - creșterea unui cățeluș este plină de provocări. Dacă nu ați mai avut niciodată un cățeluș, provocările pot părea destul de descurajante, dar odată cuceriți de acei ochi mari de cățeluș, nu va mai exista cale de întoarcere. Iată câteva sfaturi utile pentru a depăși etapa de dezvoltare a cățelușului și pentru a vă asigura că noul dumneavoastră prieten patruped va deveni un câine fericit, sănătos și bine adaptat.

Creșterea unui cățeluș: Aspecte de luat în considerare

Cățeluș retriever scărpinându-se de purici în iarbă

Cățeii sunt mici pachete de energie care sunt adesea extrem de curioși în legătură cu mediul înconjurător. Viața cu un cățeluș nu este foarte diferită de viața cu un copil mic - veți avea nevoie de multă răbdare în timp ce îl vegheați pentru a-l feri de necazuri, pentru a-l ajuta să învețe un comportament adecvat și pentru a cunoaște lumea în condiții de siguranță.

Vestea bună este următoarea: cățelușii dorm foarte mult, deși nu dorm întotdeauna toată noaptea. Cățelul dumneavoastră poate trezi casa scheunând sau lătrând pentru că are nevoie la litieră sau pentru că s-a trezit singur și speriat. Cățeii sunt, de asemenea, tentați să mestece foarte mult pe măsură ce le apar dinții definitivi și pot considera covorul din sufragerie, canapeaua, perechea preferată de pantofi sau chiar mâna dvs. ca fiind inelul de dentiție perfect pentru căței! Dacă vă simțiți frustrați de aceste comportamente, este important să vă amintiți că sarcina de a crește un cățeluș este temporară. Aceștia vor lăsa în urmă cele mai multe dintre obiceiurile lor de cățeluș pe măsură ce înaintează spre vârsta adultă.

Dacă tocmai v-ați luat un cățeluș sau vă pregătiți să adoptați micul ghem de bucurie, trebuie să fiți pregătiți pentru noile responsabilități care, în sine, vor reprezenta o altă viață. Acest lucru înseamnă să vă faceți timp în programul dvs. încărcat pentru a vă ocupa de nevoile sale. Așadar, dacă intenționați să vă luați un cățeluș, este o idee bună să faceți acest lucru atunci când vă puteți lua liber de la serviciu sau puteți lucra de acasă pentru a petrece timp cu el. Acest lucru vă va permite să îl lăsați să iasă în mod frecvent pentru a-și face nevoile, precum și să îi monitorizați comportamentul în timp ce învață să trăiască în sânul noii familii.

Adaptați-vă locuința în funcție de obiceiurile cățelușului.

Deși dvs. faceți tot ce puteți, este practic imposibil să îi oferiți o supraveghere constantă, din cauza energiei și curiozității sale native, așa că este important să vă asigurați locuința înainte de sosirea acestuia. Asigurați cablurile electrice și îndepărtați plantele sau substanțele potențial toxice, cum ar fi produsele de curățare și insecticidele, neținându-le la îndemână. Este o idee bună să vă târâți prin casă pentru a vedea cu ochii cățelușului ce îl înconjoară. Îndepărtați orice ar putea fi tentat să mestece sau să înghită și închideți ușile pentru animale de companie sau orice alte deschizături care le-ar putea permite să se piardă sau să rămână blocat. Acest lucru nu numai că îl va ajuta să fie în siguranță, dar va preveni și anxietatea care apare atunci când vă dați seama că a dispărut cățelul.

Va trebui să fiți gata să începeți să vă dresați cățelul de îndată ce îl aduceți acasă. Dacă intenționați să îl antrenați în cușcă, pregătiți cușca. Asigurați-vă că este confortabilă, căptușind-o cu pături sau cu un pat pentru câini, dar asigurați-vă că este suficient de mare pentru ca el să aibă suficient spațiu pentru a se ridica, a se întoarce și a se întinde. Prezentați-le încet cușca, lăsând ușa deschisă și lăsându-l să o exploreze singur. Îl puteți tenta să intre înăuntru aruncându-i o jucărie sau câteva bucăți de mâncare. Cu cât se simte mai confortabil în cușcă, cu atât mai ușor va fi pentru amândoi în timpul antrenamentului.

Dacă renunțați la cușcă, delimitați o zonă mică, cum ar fi un colț al bucătăriei sau al camerei de zi, unde poate fi izolat și ținut departe de alte animale de companie și de copii, dar să poată participa în același timp la evenimentele din casă. Asigurați-vă că aveți la dispoziție câteva tampoane de antrenament pentru căței pentru a depista orice accident și includeți un pat pentru câini, un vas cu apă și câteva jucării adecvate pentru căței. Această zonă le va servi drept bază de pornire, un spațiu sigur din care pot face cunoștință cu ceilalți membri ai familiei și un loc de refugiu atunci când se simt copleșiți sau au nevoie de timp pentru a se relaxa...

Produsele de care veți avea nevoie

Va trebui să vă aprovizionați cu o serie de provizii pentru a vă menține cățelul fericit și sănătos.

 • Boluri pentru apă speciale; bolurile de bucătărie obișnuite nu sunt sigure pentru cățeii agitați.
 • Câteva jucării sau puzzle-uri care distribuie mâncare
 • Hrană de înaltă calitate pentru căței și recompense sănătoase pentru câini.
 • Apă proaspătă și curată.
 • O zgardă cu elemente de identificare.
 • O lesă și, eventual, un ham pentru plimbare (acest lucru este foarte util atunci când vă antrenați cățelul).
 • O ladă sau o cutie de transport pentru câini.
 • Un pat pentru câini.
 • O perie sau un pieptene pentru câini.
 • Șampon sigur pentru căței.
 • Dispozitive de tăiat unghiile concepute pentru câini.
 • O periuță de dinți pentru câini și o pastă de dinți sigură pentru câini.
 • Jucării sigure pentru căței.
 • Saci biodegradabili pentru caca
 • O geantă de călătorie pentru a păstra lucrurile necesare cățeilor atunci când călătoriți.
 • Produse de curățare dedicate animalelor de companie (cu excepția cazului în care sunteți primul părinte de cățel care nu a avut niciodată un accident în casă - felicitări dacă este așa!).

Nutriția cățeilor

Cățeii au nevoi nutritive și energetice diferite de cele ale câinilor adulți. Căutați hrană de înaltă calitate pentru căței cu o formulă specială pentru susținerea dezvoltării și creșterii acestora. Cantitatea adecvată de hrană depinde de factori precum vârsta, mărimea și rasa. Este o idee bună să vă consultați cu medicul veterinar cu privire la cât de mult și cât de des trebuie să vă hrăniți cățelul.

Pentru unele rase mici, cel mai bine ar fi să hrăniți liber cățelușii tineri pentru a vă asigura că aceștia primesc o nutriție adecvată. Câinii de jucărie și câinii de rasă mică ajung la maturitate fizică mai repede decât cei de rasă mare și pot fi trecuți la hrana pentru câini adulți și la porții pentru adulți între 9 și 12 luni.

Rasele mai mari pot avea nevoie de doi ani pentru a ajunge la maturitate fizică și au nevoi nutriționale diferite față de rasele mici. Aceștia ar trebui hrăniți cu hrană pentru căței special concepută pentru rasele mari. Discutați cu medicul veterinar despre cel mai bun moment pentru a trece câinele dumneavoastră de rasă mare în creștere la hrana pentru adulți. De asemenea, ar trebui să fie hrăniți cu mai multe mese pe zi, în porții controlate, pentru a preveni complicațiile, cum ar fi balonarea stomacului. Un program de hrănire structurat pentru cățelul dvs. de rasă mare ar putea arăta cam așa:

 • Între șase și douăsprezece săptămâni - patru mese pe zi.
 • Între trei și șase luni - trei mese pe zi.
 • De la șase luni în sus - două mese pe zi.

Dresaj și socializare

Cățeluș ciobănesc australian maro care face pipi pe iarbă cu alți căței pe fundal

Veți dori să începeți imediat antrenamentul în casă. RSPCA explică următoarele: câinii sunt animale instinctiv curate care vor încerca să evite să-și murdărească patul și zona din jurul acestuia. În acest caz, poate fi util să îi țineți închiși într-o zonă mică sau într-o cușcă în timpul dresajului la litieră. Stabiliți o rutină, ținând cont de faptul că, de obicei, cățeii tineri au nevoie să își golească vezica la fiecare două ore. Atunci când cățelul dumneavoastră reușește să urineze cu succes în locul potrivit, asigurați-vă că îl lăudați și îl recompensați.

În ceea ce privește atât dresajul în casă, cât și stabilirea regulilor de comportament adecvat, este important să aveți răbdare cu cățelul dvs. și să folosiți stimularea încrederii pentru a crea asocieri fericite cu un comportament corect. În general, cel mai bine este să evitați comportamentele nedorite prin prevenirea situațiilor care ar putea duce la ele, de exemplu, nu-i permiteți niciodată cățelușului să roadă pantofi, șosete sau alte obiecte interzise.Nu loviți și nu țipați niciodată la cățelul dumneavoastră - acest lucru îl va speria și îl va face să se simtă neliniștit și confuz. Atunci când adoptă un comportament negativ, încercați să îi direcționați către ceva pozitiv. De exemplu, dacă mestecă ceva ce nu ar trebui să mestece, îndreptați-l spre una dintre jucăriile sale. Trebuie să vă înscrieți la cursurile pentru căței cât mai curând posibil. Cursurile pentru căței nu sunt doar oportunități neprețuite de socializare și de învățare într-un mediu controlat, ci vă permit să vă dezvoltați abilitățile necesare pentru a vă antrena corect cățelul...

O socializare adecvată este esențială pentru a vă dresa cățelul ca să devină un câine bine adaptat. Puteți începe să îi socializați imediat, expunându-i la cât mai mulți oameni, locuri, imagini, sunete, mirosuri și experiențe noi. De asemenea, ar trebui să le oferiți multe oportunități de a interacționa cu alte animale de companie, dar este important să vă asigurați că toți prietenii cățelușilor sunt vaccinați și au fost supuși mai întâi unui control veterinar, pentru a vă păstra cățelul în siguranță.

Sănătatea cățelușului dumneavoastră

Unul dintre primii pași pe care trebuie să îi faceți după ce v-ați luat noul cățeluș este să programați o vizită de control al sănătății la un veterinar. Dacă nu aveți deja un veterinar la care să mergeți în regulat, întrebați în jur. Este posibil ca familia, prietenii și colegii de muncă să vă poată oferi o mulțime de recomandări.

La prima consultație, medicul veterinar va verifica eventualele probleme de sănătate ale cățelului dumneavoastră sau infestarea cu paraziți și vă va recomanda probabil un program de control al paraziților, cum ar fi puricii, căpușele și viermii. De asemenea, medicul veterinar va stabili un program de vaccinare și vă va sfătui când ar trebui să îl aduceți pentru sterilizare, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de probleme de sănătate și comportamentale pe măsură ce acesta înaintează în vârstă.

Până nu primește toate vaccinurile de rapel pentru căței, evitați câinii al căror istoric de vaccinare nu îl cunoașteți și locurile frecventate de mulți câini, cum ar fi parcurile pentru câini sau grădini publice.

De asemenea, medicul veterinar vă poate răspunde la orice întrebări sau nelămuriri pe care le aveți cu privire la îngrijirea cățelușului, cum ar fi tipul și cantitatea de hrană pe care ar trebui să i-o oferiți. Medicul veterinar sau asistentul veterinar vă poate sfătui, de asemenea, cu privire la aspecte legate de îngrijirea cățeilor, cum ar fi periajul dinților și tăierea unghiilor, și vă poate chiar arăta cum se procedează corect.

În timp ce vă aflați la veterinar, puteți încerca să programați vizita de 6 luni la veterinara cățelușului dumneavoastră. Medicul veterinar va profita de această vizită pentru a verifica creșterea și progresul cățelușului și pentru a se asigura că totul este în regulă din punct de vedere al sănătății. Acesta poate începe chiar să vă dea sfaturi pentru a vă pregăti pentru perioada de adolescență, care poate fi o perioadă dificilă pentru părinții animalelor de companie, deoarece cățeii ajung la maturitate sexuală. Acesta este, de asemenea, un bun prilej de a discuta despre lucrurile la care vă puteți aștepta pe măsură ce cățelul crește până la vârsta adultă.

Joaca cu cățeii

În afară de dresaj și sănătate generală, cățeii au nevoie de atenție și de exerciții fizice. Vestea bună este că acest lucru nu înseamnă întotdeauna plimbări în jurul blocului, jogging prin cartier sau excursii în parcul pentru câini. Joaca cu cățelul dvs. este adesea un exercițiu suficient pentru a-l menține sănătos, construind în același timp o legătură între voi. Jocuri precum aportul, trasul de sfoară și de-a v-ați ascunselea sunt jocuri care pot fi jucate în casă pentru a ajuta la eliberarea energiei acumulate. Asigurați-vă că vă rezervați 30-60 de minute în fiecare zi pentru a vă juca cu el, pe lângă faptul că îl plimbați sau îl lăsați să alerge în curtea din spate.

Toaletarea

Chiar și câinii care nu au nevoie de o tunsoare la fiecare câteva săptămâni au nevoie de un anumit tip de toaletare. Dacă începeți procesul de toaletare cât timp cățelul dumneavoastră este încă tânăr, va fi mult mai ușor pentru amândoi. Toaletarea include tunderea și periajul blănii, periajul dinților, tăierea unghiilor și îmbăierea. Puteți să angajați un îngrijitor profesionist pentru tuns sau să mergeți la veterinar pentru tăierea unghiilor, dar ar fi util să vă obișnuiți câinele să stea nemișcat în timp ce îl aranjați. Obișnuiți-i cu senzația de periere a blănii - acest lucru este valabil mai ales în cazul câinilor care pierd mult păr sau care sunt predispuși să se murdărească. Îmbăierea cățelușului poate fi o corvoadă în sine, așa că pregătiți-vă cu o mulțime de prosoape (și cu haine în care nu vă este teamă să vă udați) și familiarizați-l încet cu șamponul și apa. Pe măsură ce începe să se simtă mai confortabil, acest proces va deveni mai ușor. În cele din urmă, spălatul pe dinți poate părea ciudat pentru mulți stăpâni de animale de companie, dar poate contribui în mare măsură la protejarea gurii câinelui dumneavoastră. Iată câteva sfaturi pentru a vă obișnui cățelul cu periatul câinilor de către dumneavoastră.

Creșterea unui cățeluș nu este o sarcină ușoară, dar este o aventură plină de recompense pe măsură ce dezvoltați o legătură profundă care va dura toată viața lui. Multă răbdare și un pic de efort suplimentar vă vor transforma cățelul turbulent într-un prieten iubitor de distracție care va face ca tot efortul depus pentru dezvoltarea lui să merite.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus Colaborator Fotografie

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este o autoare de ficțiune și o scriitoare și editoare freelance care locuiește în Tulsa, Oklahoma. Aceasta scrie în mod frecvent despre animalele de companie și despre sănătatea acestora în biroul său de acasă, unde este asistată de o mulțime de animăluțe blănoase.


Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Articole asociate

Produse asociate