Pana la ce varsta creste un caine si care sunt etapele de crestere?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Dezvoltarea cățeilor implică mai multe etape și repere pe măsură ce aceștia cresc, până la vârsta adultă. Fie că vă întrebați când se va calma cățelul dvs. și nu va mai roade totul, fie că sunteți pur și simplu curioși să aflați prin ce trec cățeii pentru a deveni câini adulți, acest calendar al cățeilor vă oferă răspunsurile căutare.

1. Când își deschid ochii și urechile cățeii

Cățeii se nasc cu ochii și urechile închise, cunoscând lumea doar prin atingere și miros în primele două săptămâni de viață. PDSA spune că ochii cățeilor se deschid în jurul vârstei de 10-12 zile, urmați de canalele auriculare la 14-16 zile, oferindu-le micuților căței un mod cu totul nou de cunoaștere a mediului înconjurător.

2. Când învață cățeii să latre?

Odată ce puii sunt capabili să audă, încep să imite sunetele pe care le aud de la mama lor. După ce își deschid urechile, cățeilor nu le ia mult timp să treacă de la mârâituri ușoare la scâncete și lătrat în toată regula.Cățeluș Golden retriever care aleargă afară fericit.

3. Când învață cățeii să meargă?

Cățeii încep să stea în picioare cam în același timp cu dezvoltarea simțurilor lor. În a treia săptămână, aceștia încep să facă primii pași stângaci, ceea ce le dă un nou sentiment de independență.

4. Când învață cățeii să meargă?

Odată ce cățeii deprind mersul, nu trece mult timp până când aceștia aleargă și se joacă cu prietenii lor de litieră. La vârsta de trei săptămâni începe etapa crucială de socializare, în care puii învață de la mama și frații lor ce înseamnă să fii câine.

5. Când apar dinții cățeilor?

A treia săptămână este o săptămână importantă în calendarul cățeilor. În plus față de celelalte etape de dezvoltare a cățeilor menționate mai sus, acum începe și erupția dințișorilor ascuțiți. În majoritatea cazurilor, până în săptămâna a opta, apar toți dinții de lapte (dinții de cățel).

6. Când încep cățeii să mănânce hrană solidă?

În timp ce cățeii pot începe să încerce să guste din hrana solidă a mamei de îndată ce încep să le iasă dinții, abia în a patra săptămână producția de lapte matern începe să încetinească, iar puii încep tranziția permanentă la hrana solidă pentru căței. Acest proces de înțărcare durează de obicei încă patru săptămâni, iar cățeii sunt complet înțărcați în a opta săptămână.

7. Când începe să le placă cățeilor compania oamenilor?

Săptămâna a patra din calendarul cățeilor este, de asemenea, cea în care cățeii încep să lege prietenii și să creeze legături emoționale cu oamenii din jurul lor. Deși este încă prea devreme pentru a despărți un cățel de mama și de frații săi de litieră, acesta este un moment excelent pentru a începe să cunoașteți cățelul pe care intenționați să îl adoptați.

8. Când trebuie să înceapă socializarea cățeilor?

Deși cățeii încep să învețe despre lume și despre ordinea socială în sânul familiei lor în săptămâna 3, săptămânile 4 până la 12 reprezintă o etapă crucială de socializare. Ceea ce învață în această perioadă va determina dacă un pui va deveni un câine bine adaptat sau unul cu probleme emoționale și comportamentale.

Cu cât mai devreme în acest stadiu de dezvoltare cățeii pot începe să cunoască alte persoane, să interacționeze cu alte animale de companie, să exploreze lumea și să trăiască noi experiențe pozitive, cu atât mai bine. Pentru a nu vă expune cățelul, va trebui să vă asigurați că toți prietenii cățeilor au fost vaccinați și examinați de veterinar.

9. Când trebuie să fie vaccinați cățeii?

Conform RSPCA, în mod obișnuit cățeii sunt vaccinați în perioada cuprinsă între opt și zece săptămâni. În momentul în care un cățel este gata să fie adoptat, acesta ar trebui să fie deja vaccinat împotriva tusei de canisă, a bolii Carré, a parvovirozei, a leptospirozei și a parainfluenței. Un pui va fi pregătit pentru următoarea rundă de vaccinări în următoarele două până la patru săptămâni, iar unele vaccinuri de rapel sunt necesare între șase și douăsprezece luni. Medicul veterinar vă poate sfătui cu privire la cel mai bun program de vaccinare pentru cățelul dumneavoastră.

10. Când pot începe cățeii să fie dresați în casă?

La trei-patru săptămâni, puii încep să își controleze vezica urinară și scaunele și învață să părăsească zona de somn înainte de a-și face nevoile. Până în săptămâna a șaptea, relatează Dogtime, cățeii își dezvoltă coordonarea fizică și controlul muscular necesar pentru a începe să fie dresați.

Accidentele sunt încă probabile, dar pe măsură ce mușchii lor continuă să se dezvolte și sunt deschise noi căi neuronale, aceștia vor înțelege mai bine cum și unde să își facă nevoile în mod corespunzător.

11. Când pot fi adoptați cățeii?

Odată ce puii sunt complet înțărcați în săptămâna a opta, sunt pregătiți să părăsească familia canină în care s-au născut și să fie primiți într-o nouă familie. Acesta poate fi un moment delicat. În timp ce un cățel de această vârstă se află încă în perioada în care acceptă cu ușurință noi membri ai familiei și noi experiențe, el intră, de asemenea, într-o etapă de frică care poate dura până în jurul săptămânii 12. La această vârstă, cățeii au nevoie de multe garanții și de multe experiențe pozitive pentru a nu deveni adulți anxioși.

Cățeluș simpatic maro cu alb în lesă care privește în sus.12. Când sunt pregătiți cățeii pentru dresaj?

În săptămâna nouă, după ce au avut ocazia să se acomodeze în noua lor casă și să formeze o legătură cu noua lor familie, cățeii sunt pregătiți să înceapă dresajul de bază. Unii proprietari de animale de companie sunt reticenți în a-și înscrie cățeii la cursuri înainte ca aceștia să fie complet vaccinați, dar este important să nu-i lăsați să rateze această perioadă crucială de socializare. Blue Cross recomandă reducerea la minimum a riscului pentru cățelul dumneavoastră, alegând o clasă de dresaj într-un grup de dimensiuni reduse, unde interacțiunea dintre căței este controlată îndeaproape. Nu uitați să vă consultați cu medicul veterinar al cățelului dvs. pentru a afla mai întâi părerea acestuia.

13. Când își învață cățeii locul în casă?

În a douăsprezecea săptămână, instinctele de dominație și de supunere ale cățeilor încep să iasă la iveală și aceștia încep să își dea seama unde se încadrează în ordinea socială a casei. În a douăsprezecea săptămână, etapa fricii face loc curiozității, pe măsură ce cățeii devin mai independenți și mai hotărâți. În acest moment, ei au nevoie de multe garanții din partea celor dragi. De obicei, puii sunt siguri de locul lor în familie în jurul vârstei de șase luni.

14. Când începe creșterea dinților și mestecatul la căței?

Dinții definitivi încep să apară între trei și șase luni, moment în care începe temutul comportament al rosului. Este important ca, în această etapă, să asigurați protecția cățelului în casă, ascunzând sau punând într-un loc sigur tot ceea ce nu doriți să fie ros, precum și tot ceea ce ar putea reprezenta un pericol de sufocare sau care ar putea dăuna cățelului, cum ar fi cablurile electrice sau plantele toxice. Oferirea de jucării de ros în această perioadă vă poate ajuta să împiedicați cățelul să își satisfacă nevoia de a roade covorul din sufragerie sau pantofii dvs. preferați.

15. Când sunt pregătiți cățeii să fie sterilizați sau castrați?

Cățeii pot fi sterilizați sau castrați în intervalul cuprins între patru și șase luni.  Acest lucru ar trebui discutat cu medicul veterinar pentru a înțelege beneficiile pentru cățelul dumneavoastră și cel mai bun moment pentru programarea sterilizării sau castrării.

16. Când încep cățeii să testeze limitele?

Pe măsură ce puii adolescenți devin mai independenți, este posibil să încerce să se afirme, să își stabilească poziția dominantă și să își delimiteze teritoriul. Este obișnuit ca puii cu vârsta cuprinsă între șase și optsprezece luni să forțeze limitele și să sfideze autoritatea stăpânului lor, precum și a oricăror alte animale de companie care fac parte din "haita lor."

17. Când se maturizează și se liniștesc cățeii?

De obicei, cățeii ajung la maturitatea emoțională și temperamentul unui câine adult între douăsprezece și optsprezece luni, deși pot continua să-și manifeste ocazional comportamentul de cățel, cum ar fi rosul și mușcăturile, până la vârsta de aproximativ doi ani.

În general, în momentul în care un cățel împlinește optsprezece luni, acesta și-a dezvoltat personalitatea de adult și s-a acomodat pe deplin cu locul său în familie. Acest lucru nu înseamnă că nu va fi în continuare plin de energie! Acest lucru poate continua timp de câțiva ani, în funcție de câine, motiv pentru care exercițiile fizice și antrenamentul regulat sunt importante pentru ca acesta să învețe comportamente adecvate.

Dezvoltarea normală a cățeilor este cu siguranță însoțită de provocări și, de cele mai multe ori, acestea vor pune la încercare răbdarea noilor stăpâni. Dar participarea la procesul de creștere al unui cățel, din copilărie până la vârsta adultă, este însoțită și de o multitudine de recompense.

Biografie colaborator

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus este posesoarea unor animale de companie, o bloggeriță iubitoare de animale de companie și o romancieră din Tulsa, Oklahoma, unde de obicei scrie sub supravegherea unei grămezi de copilași cu blană.

Articole asociate

Produse asociate