De ce se ling pisicile? Lingerea lăbuțelor poate deveni excesivă?

Publicat de către
minute timp citire

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

Găsiți hrană care se potrivește nevoilor animalului dvs. de companie

V-ați văzut vreodată pisica lingându-și corpul și v-ați întrebat care este motivul pentru acest obicei? Se pare că ele nu fac acest lucru doar pentru a fi curate. Ca adepte dedicate ale unei rutine regulate de îngrijire, pisicile petrec mult timp îngrijindu-se, dar acest comportament de toaletare este legat și de bunăstarea fizică și emoțională a pisicii dumneavoastră.

De ce se ling pisicile?

Lingerea este una dintre modalitățile prin care pisicile se curăță; distribuirea salivei pe tot corpul le ajută la toaletare și acestea au tendința de a-și folosi labele din față pentru a se spăla pe față și în spatele urechilor. Îngrijirea ocupă o mare parte din timpul pisicii, unele pisici petrecându-și până la jumătate din zi îngrijindu-se, potrivit PDSA. Deoarece evaporarea salivei ajută pisicile să se răcorească atunci când sunt supraîncălzite, linsul lăbuțelor le oferă un beneficiu suplimentar de răcorire la temperaturi ridicate.

Conform Cats Protection, un alt motiv pentru care pisicile se ling este faptul că linsul - și îngrijirea în general - eliberează endorfine, hormonii stării de bine ai organismului. Este o activitate liniștitoare.

Pisică tabby maro cu ochii închiși în timp ce își linge laba din față

Când este prea mult?

Dacă pisica dvs. petrece mai mult timp decât în mod normal îngrijindu-se, acordând prea multă atenție lăbuțelor sau altor părți ale corpului sau smulgându-și bucăți de blană, acest lucru indică probabil o problemă medicală mai serioasă. Duceți pisica la veterinar pentru ca acesta să poată identifica și trata problema care cauzează comportamentului pisicii dumneavoastră.

Există mai multe probleme fizice și psihologice care pot duce la îngrijirea excesivă, explică PDSA, inclusiv:

Printre cauzele anxietății pisicilor se numără: separarea de stăpânul animalului de companie; schimbările de mediu, cum ar fi mutarea într-o casă nouă; și amenințările percepute, cum ar fi prezența unui alt animal de companie în gospodărie cu care nu se înțeleg sau prezența pisicilor din vecinătate afară, în apropierea (sau în!) teritoriile lor.

Diagnostic și tratament

Pisica dumneavoastră se linge prea mult? Dacă vi se pare că are un comportament excesiv, supravegheați-o mai atent. Observați când își linge lăbuțele sau alte părți ale corpului și cât timp petrece făcând acest lucru. Observați orice modificări ale pielii sau blănii, cum ar fi iritații sau pierderea părului. În plus, verificați dacă există semne de durere, cum ar fi modificări de comportament sau reticență la sărituri. Dacă observați oricare dintre aceste schimbări, asigurați-vă că o duceți la medicul veterinar. Aceste informații îl vor ajuta pe medicul veterinar să pună un diagnostic precis.

La programare, medicul dumneavoastră veterinar va efectua un examen fizic al pisicii dumneavoastră. Este posibil ca acesta să efectueze câteva teste pentru a ajuta la determinarea cauzei și a tratamentului pentru comportamentul pisicii. Tratamentul va varia în funcție de diagnosticul pus de medicul veterinar, dar poate include cremă de piele sau șampoane, medicament antiinflamator oral sau injectat, modificări în alimentația pisicii dumneavoastră, medicamente pentru prevenirea puricilor și căpușelor sau medicamente antidepresive sau anxiolitice.

PDSA adaugă că schimbările de mediu, cum ar fi folosirea unui difuzor de feromoni acasă sau asigurarea că pisica dvs. nu concurează cu alte pisici pentru resurse, vor contribui la reducerea stresului. De asemenea, puteți amenaja spațiul de locuit adăugând alte elemente de joacă, astfel încât aceasta să aibă parte de mai multă activitate și stimulare în casă. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca hrănirea lor cu ajutorul unui puzzle de hrană, oferindu-le mai multe oportunități de a-și folosi instinctele de cățărare prin instalarea de copaci pentru pisici sau rafturi și punându-le să vâneze pentru jucăriile lor.

De asemenea, medicul veterinar vă poate îndruma către un specialist în comportamentul pisicilor dacă acesta consideră că stresul contribuie la această problemă și că modificările de mediu sau sociale ar putea ajuta la reducerea stresului, notează Cats Protection.

Practic, faptul că se linge este un comportament complet normal al pisicii, dar dacă prezintă semne de lingere excesivă, discutați cu medicul veterinar cât mai curând posibil. Împreună, dumneavoastră și medicul veterinar puteți stabili cel mai bun tratament pentru prietenul dvs. blănos.

Biografie colaborator

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., este scriitoare, cercetătoare, formatoare STEAM, membru profesionist al Asociației Scriitorilor despre Pisici (Cat Writers' Association - CWA) și un părinte devotat al animalelor de companie. Scrie despre animale de companie, educație și aspecte legate de STEAM. Lucrările ei au apărut, de asemenea, în NIU STEM Read, Fit Pregnancy, What to Expect When You're Expecting Word of Mom și Care.com. Găsiți-o și urmăriți-o pe Instagram și Twitter @brovelliobrien

 

Revizuit de Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA și Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Articole asociate

Produse asociate

 • Prescription Diet™ a/d™ Canine/Feline

  Hill's a/d Canine/ Feline (conserva) este o hrana umeda special conceputa pentru managementul nutritional al animalelor in proces de recuperare. Afla mai multe!
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu vită

  Pisicile sunt fericite cu Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span>Tender Chunks in Gravy cu vită. În fiecare plic este o hrană completă care conține exact combinația potrivită de vitamine și minerale pentru menținerea sănătății pisicii.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult hrană pentru pisici cu pui

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight conține o combinație unică de ingrediente și cantitate redusă de grăsime. Produs special conceput pentru susținerea greutății optime în scopul prelungirii speranței de viață.  <br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrană pentru pisici cu pui

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> este special concepută pentru susținerea formei fizice, cu antioxidanți clinic dovediți, proteine de calitate și acizi grași omega 3. </p> <p></p> <ul> <li>Menține masa musculară și greutatea optimă. </li><li>Cantitate controlată de minerale pentru susținerea sănătății tractului urinar. </li><li>Ingrediente foarte ușor de digerat pentru o absorbție optimă de nutrienți. </li><li>Produs 100% garantat pentru calitate, consistență și gust.</li></ul>